Home / Cultură / VIDEO, FOTO: ÎPS Irineu, învăţături de viaţă pentru tinerii ortodocşi

VIDEO, FOTO: ÎPS Irineu, învăţături de viaţă pentru tinerii ortodocşi

Distribuie

111
Arhiepiscopul Ortodox al Alba Iuliei, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, a oficiat sâmbătă, 4 noiembrie, Te Deum-ul din deschiderea celei de-a şasea ediţii a Întâlnirii Anuale a Tinerilor din Arhiepiscopia Alba Iuliei, manifestare la care au participat peste 1.500 de tineri din judeţele Mureş şi Alba.

Amânarea şi lipsa unui ideal, duşmani ai tinereţii

La finalul Te Deum-ului oficiat în Catedrala Mare din Târgu-Mureş, ÎPS Irineu s-a adresat credincioşilor, cărora le-a transmis câteva învăţături despre vârsta tinereţii. „Citeam undeva, odată, demult, când un scriitor celebru se afla pe patul morţii prieteni s-au adunat numaidecât în jurul său şi căutau să-l consoleze, întrebându-l cu ce l-ar putea ajuta. Şi acela a răspuns: „Daţi-mi înapoi anii tinereţii, anii din primăvara vieţii, anii speranţelor măreţe, anii idealurilor nobile.” Zilele vieţii şi tinereţea implicit trec repede. Ca săgeata prin văzduh şi ca rândunica în zbor. Şi mereu se desfac de pe mosorelul vieţii, încât pe neaşteptate va veni vremea când va trebui să dăm socoteală pentru modul în care am valorificat viaţa pământească, ne-am pregătit pentru misiune şi am exercitat-o, cu responsabilitate, spre slava lui Dumnezeu, spre binele semenilor, spre zidirea societăţii umane. Un duşman aprig al bunei folosiri a timpului este amânarea. Amânarea pe mâine a ceea ce poţi face astăzi. Trecutul şi viitorul sunt în mâna lui Dumnezeu, în mâna noastră este prezentul. Experienţa omenească ne învaţă astfel: ceea ce poţi face astăzi nu lăsa pe mâine. Un alt duşman al bunei folosiri a timpului este lipsa unui ideal. Superior, în viaţă. Idealul dinamizează, idealul dă rost şi farmec vieţii omeneşti. Idealul ne arată cum trebuie să trăim pe Pământ şi care e conduita adecvată prin care noi putem să fim eficienţi în misiunea sau profesia noastră”, a afirmat Arhiepiscopul Ortodox al Alba Iuliei.

Îndemn la studiu zilnic

Totodată, ÎPS Irineu i-a îndemnat pe tineri la studiu constant, zi de zi. „Scriitorul şi pedagogul englez Smiles arăta cât de bine ar fi dacă am întrebuinţa o oră pe zi pentru studiu. Astfel, omul poate să deprindă orice ştiinţă şi în felul acesta timp de zece ani cel mai ignorant om poate să devină un ilustru şi chiar să aibă celebritate”, a îndemnat Arhiepiscopul Ortodox al Alba Iuliei.

Nimic fără Dumnezeu!

Nu în ultimul rând, ÎPS Irineu a transmis tinerilor prezenţi la Te Deum povaţa de a-L avea pe Dumnezeu la prezidiul vieţii personale. „Un îndemn, ştiind că aşa cum spunea Octavian Paler, timpul are prostul obicei de a fi ireversibil. S-a dus şi nu se mai întoarce niciodată. Dragi tineri, mare importanţă are tinereţea. Anii tinereţii. Pentru tot restul vieţii voastre. Fericirea, succesul, locul în societate, splendoarea vieţii pământeşti şi chiar eternitatea fericită depind de aspiraţiile pe care le aveţi. Aici şi acum. Fiecare zi poartă un germene al viitorului, ceea ce faceţi acum va rodi mai târziu, pentru că în anii tineri se pun temeliile vieţii. Lucraţi cu timp şi fără timp pentru a vă fasona personalitatea morală. Străduiţi-vă să stârpiţi de timpuriu răul din voi şi să aveţi un ideal spre care să tindeţi cu îndârjire: nu mă las până nu ating ţinta! Nu irosiţi comoara preţioasă a acestui timp istoric şi folosiţi-vă de fiecare ocazie care nu se mai întoarce niciodată. În toată această străduinţă să nu uitaţi că arbitrul destinelor noastre este Dumnezeu, care să la cârma destinelor lumii şi fără de care nu putem face nimic. Nihil Sine Deo! Nimic fără Dumnezeu! Credinţă în El să aveţi şi veţi izbuti mereu. Pe El să-L puneţi la prezidiul vieţii personale, al studiului şi mai târziu al profesiei şi viaţa însăşi va fi un râu cristalin de binecuvântate şi frumoase împliniri!”, a spus Arhiepiscopul Ortodox al Alba Iuliei.

text şi foto: Alex TOTH

112

113

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Încă o balastieră în județul Mureș

Distribuie Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.