Sezonul gripei și al infecțiilor respiratorii. Sfaturi utile cu privire la febră Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 293 Vizualizări

Sezonul gripei și al infecțiilor respiratorii. Sfaturi utile cu privire la febră

De Ziua Mondială a Diabetului, marcată la Târgu-Mureş în data de 12 noiembrie, dr. Santha Klaudia, medic specialist pediatru, a prezentat o serie de recomandări referitoare la febra la copii, având în vedere că ne aflăm în sezonul gripei și al infecțiilor respiratorii. Medicul a transmis că o temperatură a corpului cuprinsă între 37 și 38 de grade Celsius indică o stare de subfebrilitate, în timp ce o temperatură a corpului de peste 38 de grade Celsius, până în 39-40, indică o febră normală. Dacă temperatura corpului trece de 40 de grade Celsius, atunci vorbim despre o febră înaltă, susține specialistul.

„Având în vedere că ne aflăm în sezonul gripei și al infecțiilor respiratorii, m-am gândit că ar fi utile câteva sfaturi cu privire la febră, pentru a-i ajuta pe părinți să nu intre în panică, în așa fel încât să nu se prezinte prea devreme sau prea târziu cu copilașii la medic. De foarte multe ori părinții spun că cel mic are febră și de aceea trebuie să stabilim ce înseamnă febra – înseamnă temperatura corpului peste 38 de grade. Între 37 și 38 de grade se numește stare de subfebrilitate. Peste 38 de grade, până în 39-40, este o febră normală, nu trebuie să ne speriem. Peste 40 de grade înseamnă o febră înaltă, când la copii pot să apară anumite complicații neurologice. Se știe că la febră virușii și bacteriile, deci la peste 38 de grade, nu se mai multiplică. De aceea, o febră normală este un lucru bun și nu vom scădea febra decât dacă copilul se simte rău. De reținut este că 38-39 de grade este febră normală și nu trebuie să ne speriem”, a explicat dr. Santha Klaudia.

Ce recomandă medicii
În ceea ce privește metodele de măsurare a febrei, dr. Santha Klaudia a recomandat utilizarea termometrelor digitale în defavoarea termometrelor cu mercur, deoarece la cele din urmă există riscul intoxicării cu mercur, dacă acestea se sparg. „Metodele noastre de a pune palma pe fruntea copilului sau sărutul sunt doar orientative și nu ne pot ajuta să măsurăm febra. Astfel, avem nevoie de un termometru. Din cauza riscului de intoxicație cu mercur la spargerea termometrului cu mercur nu se mai folosește acest tip de termometru, ci se folosesc termometrele digitale, pe care trebuie să alegem cu grijă. Mai există și termometrele pentru frunte sau cu infraroșu, dar și ele sunt doar orientative, fiindcă măsoară doar temperatura pielii, nu a corpului. Termometrul cu infraroșu este și pentru ureche și se folosește doar de către cadrele medicale, întrucât necesită, în primul rând, o tehnică foarte precisă de utilizare și experiență, iar părinții nu reușesc, de obicei, să însușească această tehnică”, a recomandat dr. Santha Klaudia.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE