Teatrul Yorick ne invită la „Avioane de hârtie” și „Plazma” Cultură
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 224 Vizualizări

Teatrul Yorick ne invită la „Avioane de hârtie” și „Plazma”

Spectacolele Avioane de hârtie și Plazma, cele mai recente producții ale Teatrului Studio Yorick, sunt realizate în cea de-a IX-a ediție a proiectului „Dialog intercultural prin prisma teatrului contemporan”, finanțat de Primăria Municipiului Tîrgu-Mureș și Fondul „Bethlen Gábor” din Ungaria. Regizorii implicați în proiect sunt Sebestyén Aba și Andi Gherghe.

foto-avioane-de-hartie_

Premiera spectacolului „Avioane de hârtie” va avea loc astăzi, 15 noiembrie, de la ora 19.00 la Teatrul Studio 2.1. Următoarele reprezentații sunt programate în 16 și 23 noiembrie. Spectacolul este supratitrat în limba română.

Avanpremiera spectacolului „Plazma” are loc tot astăzi, 15 noiembrie, de la ora 21.00, la Sala Bunker din Jazz & Blues Club. Viitoarele reprezentații ale spectacolului urmează să fie anunțate.

Avioane de hârtie, premieră absolută în limba maghiară

Sebestyén Aba a pus în scenă piesa „Avioane de hârtie”, de Elise Wilk, spectacolul fiind prima montare a textului în limba maghiară. „Avioane de hârtie” de Elise Wilk „explorează într-un mod poetic lumea adolescenților care își caută rostul într-o lume tot mai dură și indiferentă, în care părinții îi abandonează, fiind nevoiți să lucreze în străinătate. Violența și cruzimea în relațiile cu ceilalți acoperă traume adânci, dar și hărțuitorii cei mai înrăiți speră câteodată că se va întâmpla o minune. Spectacolul regizat de Sebestyén Aba a fost realizat prin colaborarea studenților și profesorilor Universității de Arte din Tîrgu-Mureș și este premiera absolută în limba maghiară”, se precizează în comunicatul de presă al Teatrului Studio Yorick.
Textele Elisei Wilk se apropie cu o sensibilitate aparte de problemele tinerilor și au avut deja succes pe numeroase scene românești și din străinătate.

„Plazma”, despre cătarea identității într-o societate în schimbare

Regizorul Andi Gherghe a abordat textul lui Garaczi László, „Plazma”. „Este un spectacol despre căutarea identității într-o societate în continuă schimbare a cărei deviză este tehnologizarea sufletului. Conține studii de caz prezentate cu foarte mult umor care alcătuiesc împreună o lume a formei, foarte ușor de digerat deoarece este scrisă într-un argou urban comic. Lumea plasmei este o caricatură amuzantă a vieții noastre cotidiene, o lume specială, creată cu unelte unice și surprinzătoare care descriu un “stil de viață” contemporan. Era postmodernă a rebeliunii și a încălcării regulilor de comunicare formale, a dezintegrării conceptelor de adevărat și fals care nu afectează doar arta, ci și existența noastră”, se arată în descrierea spectacolului. În „Plazma” actorii: Henn János, Fodor Piroska, Benedek Botond Farkas, Kovács Botond și Magyari Izabella interpretează pe parcursul piesei mai multe roluri.

„Atât piesele lui Garaczi László, cât și cele ale Elisei Wilk tratează cu preponderență oamenii de astăzi cu problemele, angoasele, fricile și nesiguranțelelor. Sunt două universuri dramaturgice care se impun a fi aduse în fața publicului de teatru”, ne transmite Sebestyén Aba, directorul Teatrului independent Studio Yorick.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE