Home / Religie / Biserica din Lunca Bradului, resfințită de ÎPS Irineu

Biserica din Lunca Bradului, resfințită de ÎPS Irineu

Distribuie

Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop Ortodox de Alba Iulia va fi prezent vineri, 25 noiemnrie ora 16:00 în mijlocul credincioșilor de la Lunca Bradului pentru resfințirea bisericii ortodoxe din localitate, biserică care poartă hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” păstorită de părintele Vasile Sorin Burian. Vizita înaltului prelat vine la o jumătate de an de când biserica a fost sfințită, pe data de 15 mai, o lună mai târziu ea fiind vandalizată, persoane inconștiente, fără frică de Dumnezeu lăsând în urmă icoane sparte, masa altarului incendiată, cărți sfinte arse, tronul făcut scrum și picturile interioare afumate. Istoria bisericii din Lunca Bradului se întinde pe o perioadă de peste un secol, fiind construită în perioada 1905-1912, preot fiind părintele Nicolae Nașcu. De-a lungul timpului, biserica a suferit diverse lucrări de reparații, lucrările complete de renovare fiind înfăptuite în perioada în care ea este păstorită de părintele paroh Vasile Sorin Burian. „ Biserrica are o vechime de 110 ani și multă vreme nu a beneficiat de lucrări de reabilitare. Recent a fost schimbată în totalitate. Ea nu a avut parte de o sfințire oficială. Există doar un act din anul 1923 prin care se spune că au trecut niște episcopi prin zonă, dar oficial nu a avut loc o sfințire. Ea a venit în cele din urmă în luna mai, oficiată de Înaltpreasfințitul Irineu”, a  precizat părintele Vasile Sorin Burian.

Lucrări la refacerea picturii

2După necazul abătut asupra bisericii în luna iulie, s-a început munca la reconstrucția bisericii, cea mai grea fiind refacerea picturii din interior. ”Lucrările de reparație la biserică, după nenorocirea din luna iulie au durat în jur de patru luni de zile, lucrări care nu sunt finalizate în totalitate. Mai avem de lucru, în special la pictură, mai exact de curățirea ei, muncă extrem de grea și de migăloasă care necesită timp. Nu e o lucrare imposibil de realizat, doar că se face mai încet, lucrare care cred că ne va mai lua o jumătate de an”, ne-a declarat părintele Vasile Sorin Burian.

Rugăciune specială

Deși cu un program foarte încărcat, Înaltpreasfințitul Irineu a răpsuns favorabil invitației celor din Lunca Bradului de a resfinții biserica, oficiată cu ocazia vecerniei de vineri de la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”. ”În cultul ortodox, atunci când o biserică este profanată se citește o rugăciune specială, ori de către preot ori de către arhiereu. Am decis să nu o citesc eu,  dacă se poate acest lucru să fie făcut de Înaltpreasfințitul Irineu. Domnia sa a acceptat, doar că nu o poate face duminica la slujbă,  deoarece în toate duminicile este ocupat, dar a acceptat să fie prezent vineri seara la vecernie. Prin această rugăciune adresată lui Dumnezeu ne cerem iertare pentru păcatele noastre, să ne ajute să nu mai avem parte de momente precum cel din luna iulie întâmplat la biserica noastră”, a spus părintele Vasile Sorin Burian.

 

De asemenea, verificati

Sistare de gaze naturale într-o localitate mureșeană

Distribuie Pentru efectuarea unor lucrări specifice la sistemul de distribuție a gazelor naturale, compania Delgaz …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.