Florin Buicu critică ordonanța privind managementul spitalelor Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 323 Vizualizări

Florin Buicu critică ordonanța privind managementul spitalelor

Conf. univ. dr. Corneliu Florin Buicu, președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților critică, într-un interviu acordat Zi de Zi, Guvernul și Ministerul Sănătății pentru emiterea, fără o dezbatere reală, a Ordonanței de Urgență a Guvernului privind managementul spitalelor.

 

Reporter: Miercuri a fost adoptată Ordonanța de Urgență a Guvernului privind managementul spitalelor. Sunteți medic, specialist în management sanitar și președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, în opinia dvs., care va fi impactul acestui act normativ în spitalele românești? Cât de necesar și oportun era un asemenea act normativ?
Corneliu Florin Buicu: Această „Urgență” a Guvernului nu există. Nu a existat dezbatere publică pentru această ordonanță. Tocmai guvernul care se laudă cu transparența dovedește cea mai mică transparență. Acuz acest guvern și Ministerul Sănătății de lipsă de transparență, de lipsa de consultare a societății civile, de lipsă de predictibilitate.
Toate declarațiile acestui minister și acestui guvern sunt demagogie pură.
Asociația Decanilor Facultăților de Medicină din România, Asociația Rectorilor Universităților din România au luat poziții publice împotriva modalității de lucru a acestui guvern și împotriva textului Ordonanței. Trebuie să vă spun că textul final al Ordonanței încă nu este public. Așteptăm publicarea în Monitorul Oficial. Sunt câteva prevederi legate de incompatibilitate cu care sunt de acord, erau necesare. Dar tocmai ministrul Sănătății despre care se spunea că are un unchi care ar fi cel mai mare „lobby-ist” în domeniul farma de ce nu introduce incompatibilități în Ministerul Sănătății? Ordonanța va afecta activitatea didactică a studenților și a rezidenților. Toate aceste măsuri văd că sunt împotriva spitalelor publice din România.

 

Rep.: Acum aproximativ o lună, în ședință de Guvern, a fost aprobată, prin hotârâre, metodologia privind prețurile medicamentelor. Ce aduce aceasta pentru pacientul român?
C. F. B.: Metodologia de stabilire a prețului la medicamente era stabilită prin Ordin de ministru. În pixul ministrului, nepotul „lobby-istului” era prețul la medicamente. Am cerut Ministerului Sănătății să vină în Parlament, să introducem principiile de stabilire a prețului la medicamente în lege. Termenul pentru actualizarea prețului la medicamente expira pe 1 noiembrie. Pe 31 octombrie, Guvernul Cioloș, la inițiativa Ministerului Sănătății, mută decizia de stabilire a prețului la medicamente din pixul ministrului Sănătății în pixul prim-ministrului. Acest lucru a fost făcut asemenea ordonanței privind managementul spitalelor, fără transparență, în discuțiile cu partenerii sociali a fost discutată o formă a hotărârii, și guvernul a aprobat altceva. Măsura luată, Hotărârea de Guvern 800/2016 a fost atacată de către farmaciști, de industria farma, de asociațiile pacienților. Vorbim de o scumpire a medicamentelor ieftine. Guvernul a realizat greșeala și, în data de 3 noiembrie, a publicat un proiect de modificare la doar 3 zile după ce a aprobat hotărârea. Această lipsă de predictibilitate, această lipsă de transparență nu este deloc bună pentru România. Am impresia că fiecare decizie, fiecare gest pe care îl face guvernul sau Ministerul Sănătății parcă ar fi împotriva românilor.
Aș vrea să mai adaug ceva despre rectificarea de buget din această săptămână, în care ni se spune că sănătatea primește 2,24 miliarde de lei pentru casa de asigurări de sănătate, pentru pacienții cu hepatita C, stadiul F3 și F2. Este o mare minciună. În acest an, niciun pacient cu hepatită C, stadiile F3 și F2, nu va putea intra în tratament pentru că nu mai este timp pentru negocierile cost-volum care durează câteva luni și care trebuiau declanșate de ministrul Sănătății în vară. Programul de tratament al pacienților cu hepatită a fost inițiat de PSD în 2015, peste 4700 de pacienți cu hepatita C, stadiul F4, au fost tratați. În 2016 era prevăzută intrarea în tratament a 10.000 de pacienți în stadiile F3 și F2, acest program fiind practic blocat de Guvernul Cioloș.
Și aș vrea să mai trag un semnal de alarmă. România nu are vaccin antihepatită care se administrează la naștere. Ministerul Sănătății trebuia să organizeze licitația din această vară. Nu a făcut nimic. Producătorii, doar vreo 2 la nivel mondial, nu vor putea asigura necesarul României de vaccin antihepatită pentru nou-născuți. Încă o măsură „tehnocrată” împotriva românilor.

 

Rep.: În plină campanie electorală a mai izbucnit un scandal, cel privind Spitalul Sf. Maria și Centrul de Transplant Pulmonar, aflat în această unitate spitalicească. Am citit reacția Ministerului Sănătății și punctul de vedere al primarului Capitalei, Gabriela Vrânceanu Firea, care sunt implicațiile stopării activității de transplant pulmonar? Care este miza?
C. F. B.: Dacă vă aduceți aminte, acum câteva luni trăgeam un semnal de alarmă legat de pacienții din România care au fost planificați să li se facă transplant pulmonar la spitalul AKH Viena, cărora statul român le plătise 120.000 de euro și au fost scoși de pe lista de transplant. M-am bucurat când, la un scurt interval de timp, un spital din România a fost acreditat pentru transplant pulmonar. Iată că, deși a fost acreditat, acest spital nu poate face transplantul din cauza guvernului tehnocrat care nu asigură finanțarea tratării cazurilor în România. Nu este normal ca o țară ca România să nu aibă un centru de transplant pulmonar și, când îl are, Ministerul Sănătății din România să îl saboteze. Și, în plus, România să plătească altor spitale, din alte țări, sume mult mai mari. Pacienții români au dreptul să se trateze în România. Avem specialiști care pot face acest transplant. Ce ne lipsește? Ne lipsește un guvern care să apere interesul românilor.

 

Rep.: Ați afirmat recent că Ministerul Sănătății nu a cheltuit în jur de 100 de milioane de euro, bani care se vor întoarce la bugetul de stat. Prezentați-ne succint ce ați constatat, ce proiecte ar fi putut fi finanțate și dacă puteți să ne explicați de ce nu au fost cheltuiți acești bani?
C. F. B.: Ministerul Sănătății primește bani de la Bugetul de Stat și din accizele pe țigări, alcool. La rectificarea de buget din august, Ministerul Sănătății a primit aproape 300 de milioane de lei care nu au fost alocați către spitale, către investiții, către programe de sănătate. Din accize, există o sumă de peste 400 de milioane de lei care nu au fost alocati, adică nu au fost trimiși către spitale. Ce înseamnă asta? Înseamnă că spitalele puteau beneficia de acești bani pentru reparații curente, reparații capitale, dotări cu echipamente, introducerea de pacienți în programe de ortopedie, cardiologie. De ce nu au fost cheltuiți? Ministrul spune ca spitalele nu au cerut bani. Este o mare minciună tehnocrată. Este o altă măsură împotriva spitalelor publice din România.
A consemnat Ligia VORO

 

 

(Comandat de PSD Mureş, executat de Transilvania Grup Business SRL, cod unic de identificare AEP 11160007)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE