Novák Csaba militează pentru un învățământ de calitate Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 242 Vizualizări

Novák Csaba militează pentru un învățământ de calitate

Istoricul Novák Csaba care deschide lista UDMR pentru Senatul României și-a concentrat prezentarea asupra problemelor din învățământ.

 

Una dintre prioritățile lui Novák Csaba este învățământul. “Viitorul comunității noastre, viitorul nostru comun, viitorul acestei țări depind foarte mult de calitatea învățământului, de cum investim în generația tânără. Din acest motiv, un punct important în programul nostru este problema învățământului. UDMR a identificat două categorii de probleme, unele generale, care trebuie soluționate la nivel național, și altele specifice comunității maghiare”, a punctat candidatul UDMR plasat primul pe lista uniunii pentru Senat.
Iar primul pas este creșterea calității învățământului. “În ultimii 26 de ani s-a creat cadrul juridic și instituțional al învățământului în limba maternă și considerăm că acest sistem trebuie susținut, trebuie păstrat și unde este nevoie trebuie dezvoltat. Dar pasul următor și pasul cel mai important este creșterea calității învățământului”, a spus Novák Csaba.
Iar pentru îmbunătățirea calității învățământului, propunerile concrete ale UDMR ar fi: creșterea salariilor la dascăli, mai ales la cei debutanți cu 25 %, descentralizarea instituțiilor de învățământ, minimalizarea birocrației în instituțiile de învățământ, regândirea programei și a sistemului de învățământ, în condițiile în care atât dascălii cât și elevii sunt suprasolicitați, regândirea sistemului de învățământ vocațional, inclusiv prin introducerea unor profile care lipsesc.
Istoricul a susținut că printre probleme specifice se numără predarea limbii române, care, spune candidatul, trebuie predată ca o limbă nematernă pe baza unei programe și a unor manuale speciale, respectiv asigurarea în comunitățile mici a învățământului în limba maternă.

Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE