Prima ediție a festivalului-concurs de muzică populară „Petre Săbădeanu”, un succes Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 621 Vizualizări

Prima ediție a festivalului-concurs de muzică populară „Petre Săbădeanu”, un succes

Prima ediție a festivalului-concurs de interpretare a cântecului popular „Petre Săbădeanu” s-a bucurat de un adevărat succes, în concurs înscriindu-se 28 de tineri interpreți de muzică populară din toate zonele țării.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Culturală „Mureșul Superior” din Târgu-Mureș și Fundația Culturală „Șopterean”, în parteneriat cu Consiliul Județean Mureș, Primăria municipiului Târgu-Mureș, Primăria comunei Sîntana de Mureș și Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș și s-a desfășurat în perioada 19 – 20 noiembrie, la Palatul Culturii din Târgu-Mureș.
2-festival„În concurs s-au înscris 28 de concurenți din toate zonele țării, iar în urma preselecției au rămas 19 concurenți. Evenimentul a fost peste așteptările noastre. Nu credeam că vom avea înscriși atâția concurenți, având în vedere că nu am avut o susținere financiară foarte mare. De asemenea, publicul a fost numeros și feedback-ul foarte bun. Foarte multă lume a apreciat inițiativa noastră. Ne declarăm foarte mulțumiți și deja ne gândim la ediția a doua. Totodată, președintele juriului, prof. dr. Dorel Cosma și președinte al Federației Internaționale de Folclor ne-a promis că ne sprijină să transformăm acest festival într-un festival internațional, pentru că Petre Săbădeanu este un deschizător de drumuri al cântecului popular. Acompaniamentul a fost asigurat de orchestra Casei de Cultură „Eugen Nicoară” din Reghin, condusă de către domnul dirijor Ioan Conțiu”, a declarat Ioan Cristian Țăran, președintele Asociației Culturale „Mureșul Superior”.
Juriul, format din prof. dr. Dorel Cosma, președintele juriului, Leontina Pop, Dorina Oprea, Ionuț Șopterean și Iulian Praja, a acordat trofeul festivalului-concurs „Petre Săbădeanu” Oanei Vențel din Alba Iulia, cea mai tânără concurentă. Locul I a fost obținut de către Cristina Bugnar din Bistrița-Năsăud, pe locul II s-a situat Mădălina Manoilă din Târgu-Mureș, iar pe locul III s-au situat Răzvan Porime și Dorin Mihalache. De asemenea, juriul a mai acordat și premii speciale.

„A fost un eveniment foarte reușit, evoluțiile concurenților au încântat publicul numeros prezent la Gala Laureaților. Ne dorim ca începând cu anul 2017 manifestarea să devină internațională”, a declarat solistul de muzică populară Ioan Șopterean, unul dintre susținătorii festivalului-concurs.

3-festivalCultivarea dragostei pentru folclor
Concursul a avut dimensiune instructiv-educativă prin care s-a propus însușirea pragmatică a unor deprinderi artistice adecvate, de la fragedă vârstă, la adolescență. Pe de altă parte, dimensiunea recreativ-distractivă este necesară unei dezvoltări armonioase a tinerilor. În cadrul festivalului s-a urmărit cultivarea în rândul tinerilor a dragostei pentru folclor prin conservarea și promovarea tradițiilor și a obiceiurilor din zona de proveniență.
Petre Săbădeanu a fost un îndrăgit interpret de muzică populară. Originar din comuna Sîntana de Mureș, Petre Săbădeanu a slujit de peste 50 de ani cântecul de pe Valea Mureșului.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE