Excedent cumulat de 108 milioane în bugetul Consiliului Judeţean Mureş Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 576 Vizualizări

Excedent cumulat de 108 milioane în bugetul Consiliului Judeţean Mureş

Aleşii judeţeni au aprobat, miercuri, 23 noiembrie, rectificarea bugetului judeţean pe anul 2016. Principalele instituţii vizate de rectificare sunt Spitalul Clinic Judeţean Mureş, Teatrul pentru Copii şi Tineret „Ariel” şi Aeroportul Internaţional „Transilvania”.

Bugetul secțiunii de dezvoltare, finanțat din excedentul cumulat

Conform directorului executiv al Direcţiei Economice din cadrul Consiliului Judeţean Mureş, Alin Mărginean, în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 88/2013 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru îndeplinirea unor angajamente convenite cu organismele internaționale, precum și a implementării sistemului național de raportare FOREXEBUG, prin Hotărârea Consiliului Judeţean Mureş nr. 95/28 iulie 2016 bugetul județean a fost echilibrat prin includerea pe venituri a sumei de 108.321.000 lei reprezentând excedentul cumulat al anilor precedenți. „Potrivit principiului echilibrului bugetar enunțat în articolul 13 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cheltuielile unui buget se acoperă integral din veniturile bugetului respectiv, inclusiv excedentul anilor precedenți. Astfel, bugetul secțiunii de dezvoltare se finanțează din excedentul cumulat al anilor precedenți, excedent care nu poate fi însă evidențiat decât în etapa de execuție a bugetului. În acest context, propunem evidențierea excedentului cumulat al anilor precedenți ca și deficit al bugetului secțiunii de dezvoltare”, a precizat Alin Mărginean.

Bani pentru salariile de la „Ariel”

Una din instituţiile vizate de modificarea bugetului este Teatrul pentru Copii şi Tineret „Ariel”, instituţie cu conturile poprite. „Prin Hotărârea Consiliului Judeţean Mureş nr.173/2016 a fost aprobată suma de 394.000 lei pentru acoperirea debitului înregistrat datorită penalităților acumulate ca urmare a întârzierii plății unor lucrări suplimentare efectuate la noul sediu al Teatrului „Ariel”. Datorită faptului că s-a pus poprire pe toate conturile instituției, suma de 18.000 lei destinată alimentării conturilor salariaților pentru achitarea salariilor pe luna octombrie 2016 a fost blocată de către Banca Transilvania și virată în contul executorului judecătoresc. Astfel, se propune cuprinderea acestei sume la cheltuieli de personal și diminuarea corespunzătoare a cheltuielilor cu bunuri și servicii în cadrul bugetului propriu al Teatrului pentru Copii și Tineret „Ariel”, a explicat directorul executiv al Direcţiei Economice din cadrul Consiliului Judeţean Mureş.

Buget majorat pentru Spitalul Clinic Judeţean

De asemenea, printr-o adresă recentă, Spitalul Clinic Judeţean Mureş a solicitat majorarea bugetului cu suma de 1.817.000 lei, reprezentând venituri din contractele încheiate cu Direcţia de Sănătate Publică din sumele alocate de la bugetul de stat şi din venituri proprii ale Ministerului Sănătăţii pentru unele programe de sănătate. Tot prin intermediul unei adrese, conducerea Spitalului Municipal „Dr. Gheorghe Marinescu” Târnăveni a  solicitat majorarea bugetului cu suma de 1.170.000 lei, reprezentând subvenţii pentru acordarea majorărilor salariale pentru personalul încadrat în unităţi sanitare publice, în conformitate cu prevederile articolului 3.2, alineatul 6.1 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, programarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal – bugetare (170.000 lei), respectiv sponsorizare în sumă de 1.000.000 lei din partea SNGN Romgaz SA destinată achiziționării unui computer tomograf pentru dotarea Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală.

Rectificări şi pentru Aeroport

Printr-o adresă din 18 noiembrie 2016, conducerea Aeroportului Internaţional „Transilvania” Târgu-Mureș a solicitat rectificarea în cadrul aceluiași volum al bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2016. „Astfel, programul de reparații se rectifică prin diminuarea cu 175.000 lei a poziției ”Reparații curente la suprafețele în mișcare și cu 200.000 lei a poziției ”Reparații la echipamentele aeroportuare speciale” și majorarea cu suma de 375.000 lei a poziției ”Recolmatare rosturi pista de aterizare decolare”. De asemenea, programul de investiții se rectifică prin diminuarea cu suma de 20.000 lei a poziției ”Documentație de avizare a lucrărilor de investiții (DALI) și proiect tehnic RK suprafețe de mișcare și RESA (inclusiv instalații aferente) și majorarea cu aceeași sumă a poziției ”Upgrade PT balizaj la Cat II OACI CR Alfa, platforma 2 și iluminat platforma”, a arătat Alin Mărginean.

Alte modificări bugetare importante vizează cuprinderea în buget a sumei de 59.000 lei pentru încheierea contractului de servicii de supraveghere tehnică prin diriginți de șantier pentru obiectivul ”Reparații la Palatul Apollo”, majorarea cu 100.000 lei a subvenţiei alocate Serviciului de Pază a Obiectivelor de Interes Județean Mureș.

Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE