Home / Slider / Meseria de infractor. Protejează-te de cei care vor să trăiască de pe urma ta

Meseria de infractor. Protejează-te de cei care vor să trăiască de pe urma ta

Distribuie

 

Campania de prevenire a furturilor din societăţi comerciale şi din locuinţe cu titlul „PROTEJEAZĂ-ŢI LOCUINŢA ŞI AFACEREA! TRĂIEŞTE ÎN SIGURANŢĂ!”, se derulează la  nivel naţional de Poliţia Română în parteneriat cu Asociaţia Română de Tehnică de Securitate, în colaborare cu Federaţia Serviciilor de Securitate. În acest sens, iniţiatorii campaniei, alături de lucrătorii specializaţi din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, au participat la o întâlnire cu beneficiarii, în data de 24 noiembrie, la sediul IPJ Mureş, de pe str. Borsos Tamas nr. 16, respectiv în Sala mare de şedinţe.

Întâlnirea a fost onorată de prezența comisarului șef Helen Șipoș, ofițer specialist la institutul de cercetare și prevenire a criminalității din cadrul IGPR,  a comisarului Gabriela Pîncă din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș și Adjunct IPJ Mureş – comisar şef Radu-Cătălin Rădulescu. Potrivit celor prezenți, obiectele de valoare sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenția infractorilor care concep diverse modalități de a le însuși, indiferent dacă acestea se află într-o locuință, magazin, depozit ori în circulație. Între calitatea sistemelor de asigurare a protecției și ingeniozitatea hoților a fost, dintotdeauna, o acerbă competiție.

”Este esențial să adoptăm măsuri de protecție simple, elementare. Am avut în București, spre exemplu, cascadori care au spart o locuință la etajul opt, pentru că era geamul deschis. Infractorii găsesc toate modalitățile posibile pentru a acționa, pentru că ei sunt de meserie infractori. Ei nu comit infracțiuni ca un hobby sau ca o activitate de vacanță, ei își doresc să trăiască din bunurile dvs.” a afirmat comisarului șef Helen Șipoș .

Paza bună trece primejdia rea

Măsurile de protecție au rolul de a induce răufăcătorilor sentimentul că șansele de reușită sunt minime, iar riscul de prindere este maxim, ceea ce constituie un factor psihologic, ce poate fi asigurat prin concepția arhitectonică a clădirii, care trebuie să inducă senzația de solid, existența barierelor fizice, prezența sistemelor moderne de securitate. Se disting dou tipuri de bariere utile protejării bunurilor: cele fizice, constituite din elemente, în special mecanice, de siguranță, uși, încuietori, grilaje, obloane, seifuri, pereți, și cele psihice, menite să determine infractorii să renunțe dintr-o fază incipientă a demersului ilegal, respectiv sisteme de securitate perimetrală, antiefracție, control al accesului sau sisteme de supraveghere și înregistrare video. Sistemele de securitate trebuie să fie instalate de profesionişti pentru a asigura o bună funcţionare a acestora şi beneficii îndelungate pentru obiectivul securizat. Executarea instalaţiilor de semnalizare a incendiilor şi a sistemelor de alarmă contra efracţiei din clădiri, instalarea alarmelor, a camerelor video, toate acestea sunt reglementate de normative, legi şi standarde. Instalarea unui sistem electronic de securitate trebuie realizată doar de personal calificat și avizat în domeniu, care la finalul instalării trebuie să predea beneficiarului un manual de utilizare și jurnalul de service al sistemului de alarmare instalat.

Pensionarii, cei mai conștiincioși

În cadrul campaniei, pe lângă materialele elaborate, se derulează şi o caravană în 6 judeţe, printre care şi Judeţul Mureş. Activităţile ce au loc în Tîrgu-Mureş vizează şi lucrări în plen cu preşedinţi de asociaţii de proprietari.

Făcând apel la simțul civic al fiecăruia dintre noi, comisarul șef Helen Șipoș a mai subliniat că, fără ajutorul comunităţii, poliţia nu poate fi atât de eficientă pe cât ar fi necesar în societatea de astăzi și, mai în glumă mai în serios, a afirmat că, un cetățean care într-un bloc plin de pensionari, poate dormi cel mai linșitit. Aceștia, vigilenți, imediat ce văd un chip necunoscut care dă târcoale prin zona lor, pun mâna pe telefon și formează 112. ”Alo, Poliția! Avem un ciudat pe stradă”.

Totodată, poliţiştii mureșeni îi avertizează pe cetăţeni să aibă grijă ce informaţii postează pe facebook sau alte reţele de socializare, deoarece, în acest mod, riscă să ofere ponturi unor persoane care caută, în acest mod, locuinţe din care să fure.

Având în vedere importanţa informării cetăţenilor cu privire la legislaţie, recomandări, instrumente concrete de protecţie a locuinţei sau a sediilor societăţilor comerciale, inițiatorii campaniei au apreciat benefică diseminarea mesajelor preventive către un număr cât mai ridicat de cetăţeni.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Conferință regională pe tema combaterii bullying-ului școlar cu participare națională. Ministrul Educației: „Mesajul este- zero violență în școli!”

Distribuie În România, fenomenul bullying-ului este tot mai prezent în viața academică, acolo unde colectivitatea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.