Percepția socială despre HIV afectează cel mai mult calitatea vieții persoanelor seropozitive Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 255 Vizualizări

Percepția socială despre HIV afectează cel mai mult calitatea vieții persoanelor seropozitive

Un decalaj imens există în continuare între progresele terapeutice și percepția socială despre HIV, deși datorită noilor tratamente persoanele seropozitive nu mai transmit virusul HIV nici măcar în cazul contactelor sexuale neprotejate, precizează Asociația Română Anti-SIDA (ARAS) într-un comunicat de presă remis, luni, AGERPRES.
„Cu toate că larg validată științific, este o informație care își croiește anevoios calea spre publicul larg, și anume că o persoană seropozitivă aflată sub tratament nu mai transmite virusul. Medicamentele antiretrovirale sunt astăzi atât de eficiente, încât fac virusul nedetectabil în sânge și în fluidele sexuale ale persoanelor infectate. Persoanele seropozitive nu mai transmit, prin urmare, virusul HIV, nici măcar în cazul contactelor sexuale neprotejate”, adaugă sursa citată.
Potrivit președintelui asociației franceze AIDES, Aurelien Beaucamp, ceea ce afectează astăzi cel mai mult calitatea vieții persoanelor seropozitive nu mai e virusul, „ci discriminările zilnice pe care acestea le îndură”.
„De teama respingerii, multe persoane se abțin să mai aibă relații afective sau sexuale, nu mai îndrăznesc să vorbească despre boala lor, evită să-și ia tratamentul în public. Acestea reprezintă genuri de situații care le fac să se închidă într-un fel de autoexcludere, ceea ce este deosebit de dăunător pentru calitatea propriei vieți și pentru capacitatea de a avea grijă de propria sănătate”, subliniază Beaucamp, potrivit sursei citate.
Campania la care s-a alăturat și ARAS constă în patru afișe alb-negru cu mesajul: „Persoanele seropozitive aflate sub tratament au multe lucruri de transmis, nu însă și HIV/SIDA”.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE