Fibula de la Suseni, acordată de Ziua Naţională a României. Elena Micheu, Laudatio pentru Ionela Horga Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 279 Vizualizări

Fibula de la Suseni, acordată de Ziua Naţională a României. Elena Micheu, Laudatio pentru Ionela Horga

Prefectul judeţului Mureş, dr. Lucian Goga, a conferit joi, 1 decembrie, cu ocazia Zilei Naţionale a României, Diploma de Excelenţă şi distincţia Fibula de la Suseni, directoarei Institutului Est European de Sănătate a Reproducerii (IEESR), Ionela Horga.

Laudatio-ul a fost prezentat de Elena Micheu, director executiv al IEESR:

„Manifestările prilejuite de Ziua Națională a României îmi oferă onoranta ocazie de a recunoaşte o personalitate de excepţie a domeniului  medico-social.

Am, aşadar, deosebita onoare şi bucurie de a prezenta şi omagia, cu această ocazie festivă, profesionalismul, dăruirea și personalitatea doamnei Ionela  Horga, iar în acest context, vă rog să îmi permiteți  să prezint principalele repere ale biografiei  Domniei Sale.

În anul 1996, Domnia Sa a devenit o parte a echipei de excelență a Institutului Est European de Sănătate a Reproducerii, institut pe care îl reprezintă cu profesionalism desăvârşit, cu onoare şi credinţă, de 20 de ani.

Recunoaşterea locală,  naţională şi internaţională de care se bucură Domnia Sa are la bază pregătirea în domeniul medical,  iar strălucirea în profesiune a e conferită de pregătirea în domeniul științelor comunicării și a politicilor de sănătate publică.

De aceea, în mod deloc surprinzător, am putea spune chiar admirabil, cartea de vizită a Domniei sale se confundă adeseori cu cea instituțională.  Misunea asumată în ambele cazuri este de a promova dreptul la sănătatea reproducerii ca un drept uman fundamental, dreptul la o viaţă fără violenţă legată de gen şi la o îmbătrânire sănătoasă şi demnă. Parte a misunii este și promovarea dialogului public şi conştientizarea populaţiei, profesioniştilor, decidenţilor şi media despre problemele care afectează societatea, sprijinirea elaborării şi promovării unor politici şi strategii în domeniile de activitate.

Pentru a împlini această misiune, activitatea Domniei Sale este concentrată  în prezent în a acorda suport pentru politici, consultanţă şi asistenţă tehnică, de a dezvolta şi implementa programe şi proiecte de cercetare, formare sau comunicare. De aemenea, în toate activităţile sale, este promovat dialogul, parteneriatele şi cooperarea la nivele diferite, de la cea județeană la cea națională, până la cea internaţională.

Prestigiul, credibilitatea şi reputaţia naţională şi internaţională de care se bucură astăzi Institutul  Est European se datorează, în mare măsură, activităţii intense și încununate de succes a doamnei  Ionela Horga, proiectelor de cercetare-dezvoltare, studiilor, strategiilor, rapoartelor coordonate de Domnia Sa şi, nu în ultimul rând, a două elemente cheie: devotamentului faţă de Institut şi caracterului omului Ionela, iubit şi apreciat elogios de colegi şi colaboratori.

În toată activitatea Domniei Sale, amprenta personală a fost marcată de spiritul de lider,  de rigoare şi consecvenţă, de un instinct sigur al valorii şi – se cuvine adăugat – o putere de muncă ieşită din comun. O strălucită activitate de comunicare, promovare şi diseminare a programelor de cercetare din domeniul medical, dar  și a celei din domeniul social, precum şi de coordonare şi acordare de asistență tehnică în dezvoltare completează cariera doamnei Ionela Horga.

Istoria răspunsului  concret și coordonat la fenomenul violenței în familie în județul Mureș este legată de proiectele de inovare socială implementate încă din anul 2002 și coordonate de către Ionela Horga. Complexitatea unui asemenea demers presupune crearea unor mecanisme care să acţioneze și să transpună parteneriatul dintre autoritățile publice și societatea civilă în demersuri concrete de acordăre de servicii gratuite victimelor, dar și  asigurarea continuitășii acestora și completarea cu programe interinstituționale de prevenire a violenței, de informare și educare a comunității mureșene.

Modelul acesta, denumit generic  model de Abordare integrată,  e fost exportat în alte 14 județe din România, doamna Ionela Horga fiind coordonatorul naţional a proiectelor din domeniul populației și dezvoltării, pe segmentul dedicat violenței pe bază de gen, în perioada 2005-2010, în cadrul Programului pentru România al Fondului ONU pentru Populație. Cu o consecvenţă ieşită din comun a acordat consultanță autorităților publice și organizațiilor neguvernamentale și a facilitat ateliere de lucru pentru echipe multi-sectoriale și profesioniști din județele Mureș,  Hunedoara, Ilfov, Maramureș, Satu-Mare, Tulcea, Alba, Sălaj, Prahova, Iași, Giurgiu, Calarași, Olt și Teleorman.

În prezent, Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii reprezintă agenția implementatoare a Programului  Fondului Nașiunilor Unite pentru Populație pentru Europa de Est și Asia Centrală, program ce își propune acordarea de suport în  formularea politicilor bazate pe drepturile sănătății reproducerii și dreptul la servicii integrate specifice, precum și acordarea de asistență tehnică factorilor  de decizie politică și partenerilor naționali pentru a repoziționa planificarea familială și egalitatea de gen în regiune prin abordări inovatoare, colectarea de evidențe și de advocacy la nivel înalt.

Doamna Ionela Horga, în calitate de expert internațional oferă consultanță și suport pentru promovarea de  politici și programe în scopul obținerii unui răspuns multi-sectorial și cuprinzător  la adresa violenței bazate pe gen, precum și pentru a preveni alte forme de discriminare de gen. În acest sens colaborează cu Birourile Fondului Națiunilor Unite pentru Populație regionale și cu partenerii naționali  contribuind la implementarea Planului strategic în 17 țări din regiune.

Agenda Domniei Sale cuprinde misiuni de asistență tehnică pentru consolidarea răspunsului multisectorial la a violența bazată pe gen, fiind derulate întâlniri de lucru cu actorii relevanți, reprezentanți guvernamentali de nivel înalt, reprezentanți ai ministerelor din sectoarele cheie, cele de protecție socială, cele ale sănătății, precum și ministerele afacerilor interne din Republica Moldova, Belarus, Ucraina, Kyrgyzstan, Turkmenistan, Tadjikistan.

Acordarea Fibulei de la Suseni, este recunoașterea și răsplătirea unui caracter puternic și unui spiritul nobil, ce cu siguranță va continua să inspire și peste timp.”

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE