70 de milioane de euro, atraşi de APIA Mureş în campania 2015 Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 557 Vizualizări

70 de milioane de euro, atraşi de APIA Mureş în campania 2015

Fruntaşă pe plan naţional în privinţa accesării schemelor de plată în sectorul vegetal pentru campania 2015, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Mureş pregăteşte viitoarele campanii atât pentru sectorul vegetal, cât şi pentru cel zootehnic. Detalii despre aceste activităţi am obţinut de la Ovidiu Săvâşcă, directorul executiv al instituţiei.

Reporter: Care e situaţia plăţilor efectuate în sectorul vegetal prin APIA Mureş, pentru campania 2015?

Ovidiu Săvâşcă: În luna octombrie 2016 s-au încheiat plăţile aferente campaniei 2015. La acest moment putem spună că 99% din plăţile pentru campania 2015 s-au efectuat, mai sunt mai puţin de 200 de dosare cu plăţi incomplete, fermieri care nu au luat bani pentru toate schemele de plată din cauza unor erori de soft care sunt în curs de rezolvare. Din 28.000 de fermieri, cam 150 nu au luat banii pe toate schemele de plată.

Rep.: Aţi demarat plăţile în avans pentru campania 2016?

O.S.: Imediat cum am terminat plăţile pe campania 2015, începând cu data de 15 octombrie, aşa cum specifică regulamentele europene, din 2010 avem acea derogare de a acorda plăţi în avans. Astfel, între 15 octombrie şi 1 decembrie acordăm plăţi în avans, stadiul acestora fiind foarte bun, suntem în proporţie de 90% cu fermierii plătiţi, pentru toate drepturile de plată pentru care se acordă avans, în speţă SAPS, plată directă pe suprafaţă, plata redistributivă, plata pentru mic fermier, tânăr fermier şi plata pentru înverzire. Se acordă 69% din drepturile de plată. Din totalul de cereri depuse pentru campania 2016, respectiv 26.635, dacă scădem eşantionul de control, aproximativ 3.500 de fermieri, din cei rămaşi circa 90% sunt plătiţi. Astăzi (19 noiembrie – n.r.) avem peste 20.400 de fermieri cu decizie de plată, cu plata efectuată în cont pentru plăţile în avans. În paralel se desfăşoară activitatea de control pe teren, pentru aproximativ 3.500 de fermieri.

Rep.: Care e valoarea plăţilor efectuate pentru campania 2015, în sectorul vegetal?

O.S.: Pentru 2015, circa 70 de milioane de euro s-au adus în judeţul Mureş prin APIA, pe toate schemele de plată, tot ce înseamnă subvenţii, alocaţii de plată de la Uniunea Europeană şi bugetul de stat.

Rep.: Sunteţi mulţumit de rezultatele pentru campania 2015?

O.S.: Reamintesc că judeţul Mureş se află pe locul 1 la accesarea schemelor de plată în sectorul vegetal. Aproximativ 23% din cuantumul alocat României pe aceste scheme a fost accesat de fermierii din judeţul Mureş. Mă bucură faptul că fermierii au răspuns pozitiv la elementele de noutate, implementate din 2015 în schemele de plăţi directe în noua politică de dezvoltare rurală, şi fiind primul an consider că e un succes atât pentru noi ca instituţie, cât mai ales pentru fermieri, care au înţeles importanţa acestor sume.

Rep.: Ce valori au avut subvenţiile oferite?

O.S.: La sfecla de zahăr aproape 800 de euro/hectar, la lucernă de la o estimare de 50 de euro/hectar s-a ajuns la 500 de euro/hectar, la soia circa 300 de euro/hectar. Avem suprafeţe considerabile în judeţul Mureş care au beneficiat de aceste subvenţii.

Rep.: Care e situaţia în privinţa plăţilor pentru sectorul zootehnic?

O.S.: Am avut subvenţii foarte bune, chiar suplimentate. Iniţial, s-au alocat la vaca de lapte 822 de euro per cap, sprijinul cuplat, datorită faptului că de la declararea numărului total de animale solicitate la plată până la cele determinate efectiv la plată efectiv în momentul autorizării a avut loc o scădere a numărului acestora, a rezultat o sumă, o rezervă care nu s-a accesat, iar înainte de finalizarea termenului de plată s-a acordat încă un supliment de 90, respectiv 92 de euro. 90 de euro la vaca de lapte şi 92 de euro la vaca de carne. A fost iniţial 822 la vaca de lapte, s-a suplimentat cu 90 de euro, iar la vaca de carne de la 1.222 de euro s-a suplimentat cu 92 de euro. Au fost nişte subvenţii considerabile, comparabile şi chiar mai mari decât subvenţiile acordate în alte ţări din Uniunea Europeană.

Rep.: Ce noutăţi sunt pentru campania din 2017?

O.S.: Elementul de noutate al politicii agricole comune este schema de plată în cadrul plăţilor directe pentru practicile benefice pentru mediu şi climă. În 2015-2016 exista obligativitatea ca 5% din exploataţia fermierului să îndeplinească aceste condiţii cumulative, diversificarea culturilor, întreţinerea suprafeţelor de pajişti permanente şi prezenţa zonelor de interes ecologic şi dacă aferent acestor ani fermierii nu realizau acest procent de 5% pentru cele trei condiţii cumulative de îndeplinit nu erau sancţionaţi. De exemplu, dacă un fermier avea 100 de hectare de teren şi doar 3% din exploataţia agricolă îndeplinea acel procent de înverzire, nu era penalizat, ci era plătit pentru aproximativ 70 de hectare la banii pe înverzire. Din campania 2017 nu numai că acest procent va creşte de la 5 la 7%, dar dacă nu se realizează acest procent vor fi sancţiuni. De exemplu, dacă fermierul realizează 5,5%, pentru 1,5% vor fi reduceri de la plată aferente acestei scheme de plată şi probabil vor fi şi sancţiuni. E prematur de spus deoarece nu există deocamdată cadrul legislativ, ci doar o directivă europeană la care se va alinia şi ţara noastră. La acest capitol, pot spune că la nivelul judeţului Mureş fermierii au fost foarte bine informaţi şi nu am avut probleme deosebite la plăţile pentru această componentă, destul de consistentă. În anul 2015 a fost de circa 50 de euro/hectar pentru înverzire.

A consemnat Alex TOTH

 

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE