Home / Sanatate / A fost conceput primul vaccin contra bolilor gingiilor

A fost conceput primul vaccin contra bolilor gingiilor

Distribuie

Oamenii de știință australieni au anunțat luni, 5 decembrie, că au reușit să conceapă primul vaccin împotriva infecțiilor gingivale. Vaccinul, realizat de o echipă de la Universitatea din Melbourne, va elimina, sau cel puțin va reduce în mod semnificativ, necesitatea intervenției chirurgicale și a tratamentului cu antibiotice contra bolilor grave ale gingiilor, informează AGERPRES care citează Xinhua.
Bolile gingivale sau periodontita (parodontoza) afectează unul din trei adulți la nivel mondial, iar peste 50% din populația australiană cu vârste de peste 65 de ani.
Asociată în general cu diabetul, bolile de inimă, artrita reumatoidă, demența și anumite tipuri de cancer, periodontita este o boală cronică ce distruge țesutul gingiei și osul care susține dinții, ceea ce duce la pierderea acestora.
Vaccinul, ce țintește enzimele produse de bacteria Porphyromonas gingivalis, declanșează un răspuns al sistemului imunitar care dezvoltă anticorpi ce neutralizează toxinele patogene distructive.
Porphyromonas gingivalis este un agent patogen de bază ce are potențialul de a perturba echilibrul microorganismelor din gură, determinând apariția plăcii dentare ce cauzează bolile gingiilor.
Potrivit lui Eric Reynolds, directorul general al Oral Health Cooperative Research Centre din cadrul Universității Melbourne, vaccinul va reduce în mod semnificativ distrugerea țesutului cauzată de agentul patogen. ”Actualmente tratăm periodontita cu soluții profesionale de curățare ce implică uneori intervenția chirurgicală și tratament antibiotic”, susține acesta în comunicatul emis luni. ”Aceste metode sunt de ajutor, însă în multe situații bacteriile se restabilesc în placa dentară cauzând un dezechilibru microbiologic astfel încât boala continuă. Periodontita este des întâlnită și distructivă. Avem speranțe mari că acest vaccin va îmbunătăți calitatea vieții a milioane de persoane”, a precizat specialistul. Oamenii de știință vor începe să testeze vaccinul pe oameni din 2018.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.