INTERVIU. Plan de investiţii ambiţios pentru Electrica Mureş Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 558 Vizualizări

INTERVIU. Plan de investiţii ambiţios pentru Electrica Mureş

După ce prima zăpadă din sezonul rece 2016-2017 a produs, la mijlocul lunii noiembrie, mai multe avarii pe liniile electrice din judeţul Mureş, dr. ing. Ovidiu Georgescu, directorul Sucursalei de Distribuţie a Energiei Electrice Mureş, îi asigură pe toţi clienţii, persoane fizice şi juridice, că echipele Electrica sunt pregătite să facă faţă cu brio, conform standardelor de calitate în vigoare, provocărilor cauzate de condiţiile meteo nefavorabile. De asemenea, dr. ing. Ovidiu Georgescu a subliniat interesul instituţiei a cărei activitate o conduce pentru modernizarea continuă a reţelei electrice din judeţul Mureş.

Reporter: Care sunt principalele motive pentru care apar întreruperi în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor?

Ovidiu Georgescu: Întreruperile în alimentarea cu energie electrică pot fi planificate sau neplanificate. Întreruperile planificate sunt anunțate pe pagina web a societății www.electricats.ro, și în presa locală, conform reglementărilor ANRE. Acestea se datorează, în principal, lucrărilor de revizii, reparații, investiții sau pentru racordarea noilor utilizatori. Întreruperile neplanificate, sau avariile care nu pot fi anunțate, sunt cauzate de intervenții neautorizate în rețea – de exemplu săpături neautorizate etc., condiții meteo nefavorabile – de exemplu vânt puternic, ploi, ninsori abundente, descărcări electrice, etc., păsări și animale sălbatice, alte cauze – de exemplu accidente auto cu deteriorări de stâlpi de susținere ai rețelelor electrice aeriene, etc.

Reporter: Ce măsuri ia SDEE Mureș pentru creșterea calității energiei electrice?

Ovidiu Georgescu: Electrica are în desfășurare un Plan de investiții extrem de ambițios, care vizează modernizarea instalațiilor de distribuție a energiei electrice. În acest sens, se execută lucrări de modernizare, în care conductoarele clasice sunt înlocuite cu cele torsadate, atât la nivelul de joasă tensiune, cât și la medie tensiune, având ca scop scăderea numărului de avarii din rețea, scăderea costurilor și creșterea confortului pentru abonați. De asemenea, se realizează lucrări de investiții în automatizarea distribuției, în instalațiile de medie și înaltă tensiune, în care depistarea defectului se face la nivelul dispecerului și nu prin echipele de intervenție, fapt care conduce la scăderea duratei întreruperilor în alimentarea cu energie electrică. Lucrările de modernizare vizează și circuitele de joasă tensiune din posturile de transformare, în vederea asigurării tensiunii conform standardelor de performanță.

Reporter: Care este durata maximă a întreruperilor cu energie electrică potrivit standardelor SDEE?

Ovidiu Georgescu: Restabilirea alimentării cu energie electrică a locurilor de consum, indiferent de nivelul de tensiune pe care se realizează aceasta, și tipul de întrerupere – programată sau accidental – se execută cu îndeplinirea prevederilor Standardului de Performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice nr. 11/2016, emis de ANRE. Conform articolului 16, alineatul (1), în cazul apariției întreruperilor accidentale “operatorul de distribuție asigură sosirea echipei de intervenție în minimum de timp, din momentul în care a luat la cunoștință de întreruperea căii de alimentare/ evacuare a energiei electrice la un loc de consum și/ sau de producere, astfel încât restabilirea acesteia, după o întrerupere neplanificată, să se realizeze după cum urmează: pentru mediul urban, în condiții normale de vreme, în maximum 8 ore, pentru mediul rural, în condiții normale de vreme, în maximum 18 ore, pentru mediul urban și rural, în condiții  meteorologice deosebite, în maximum 48 de ore.”

Reporter: În ce măsură echipele de exploatare ale SDEE Mureș reușesc să acopere, pe zone, întreg județul Mureș?

Ovidiu Georgescu: SDEE Mureș este structurată în patru Centre de Exploatare, Mentenanță Medie Tensiune și Joasă Tensiune. Acestea se află în Târgu-Mureș – care acoperă reședința de județ și localitățile învecinate, Reghin, Sighișoara, Luduș, având și două puncte de lucru, la Sovata și Târnăveni. La nivelul fiecărui centru și punct de lucru există echipe operative gata să intervină în cel mai scurt timp cu putință posibil, în cazul apariției unor evenimente neprevăzute.

Reporter: Care au fost costurile generate de întreruperile accidentale cu energie electrică înregistrate în județul Mureș în primele 10 luni ale acestui an?

Ovidiu Georgescu: Costurile lucrărilor de reparații accidentale înregistrate până la 31 octombrie 2016 fac obiectul unor contracte de prestări servicii, care conțin clauze de confidențialitate.

Reporter: Ce măsuri recomandați consumatorilor, în special celor casnici, pentru a evita neplăcerile cauzate de întreruperile de energie electrică?

Ovidiu Georgescu: Recomandăm consumatorilor să respecte dimensionarea rețelei în funcție de secțiunea conductoarelor, calibrarea protecțiilor și încadrarea în puterile aprobate conform Avizului tehnic de racordare obținut de la SDEE Mureș. Limita maximă de consum depinde de instalația de utilizare a proprietarului locului de consum în cauză. Utilizatorul trebuie să respecte parametri din Avizul tehnic de racordare și să își asigure echipamentele prin prevederea tablourilor din locuință cu sisteme de protecție adecvate. Asigurarea alimentării cu energie electrică se poate realiza prin folosirea, pentru o perioadă limitată de timp, a surselor alternative de alimentare, prin generatoare de mici capacități sau surse neîntreruptibile.

Reporter: Care este nivelul de tensiune conform standardelor de performanță și în ce măsură sunt atinși respectivii indicatori la nivelul județului Mureș?

Ovidiu Georgescu: Reglementările prevăzute de către ANRE cu privire la acest standard impun plus-minus 10% din tensiunea nominală. Astfel, pe joasă tensiune ne referim la plus-minus 10% din 230 de Volţi, limitele acceptate fiind valorile cuprinse între 207 de Volţi și 253de Volţi. Pentru instalațiile trifazate plus-minus 10% din 400 de Volţi, limitele fiind, așadar, cuprinse între 360 de Volţi și 440 de Volţi.

Reporter: Ne puteți spune ce lucrări de investiții importante au fost realizate de către SDEE Mureș în anul 2016 și ce prevede planul de investiții pentru anul 2017?

Ovidiu Georgescu: În acest an s-au realizat lucrări de modernizare la instalațiile de joasă și medie tensiune în localitățile Târgu-Mureș, Reghin, Deleni, Ciubotani, Petelea, Grebeniș, Filea, Sângeorgiu de Mureș, Jabenița, Gurghiu și Gornești. În paralel, s-au realizat și lucrări pentru automatizarea distribuției, care vor continua și în anul 2017.

A consemnat Alex TOTH

Foto: Adi COCO

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE