Mamutul lânos, proiect educational la Muzeul Județean Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 182 Vizualizări

Mamutul lânos, proiect educational la Muzeul Județean

 

Cu ocazia Zilei Naționale a României, Secția de Științele Naturii din cadrul Muzeului Județean Mureș a organizat, în colaborare cu Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”, elevii clasei  a V-a A, coordonați de prof. dr. Monica Șerb,  matineul muzeal „Tricolorul României în lumea vie”.

Fosilele de mamut lânos din colecția muzeului vor fi valorificate în cadrul unui proiect educațional, care constă într-o videoproiecție și un atelier de pedagogie muzeală.

Manifestarea a avut loc marți, 6 decembrie, între orele 12,00 – 13,30,  la sediul Secției de Științele Naturii din cadrul Muzeului Județean Mureș din Târgu-Mureș, de pe strada Horea nr. 24.

Potrivit celor explicate de Daniela-Ramona Botoș, șef de secție Secția de Științele Naturii, Muzeul Județean Mureș, aproape fiecare grup de animale are o „vedetă”, o specie care, din diferite motive, este mai cunoscută decât celelalte și devine, în conștiința publicului, un soi de emblemă a grupului. În cazul mamuților, cea mai celebră dintre specii a rămas mamutul lânos, Mammuthus primigenius, poate pentru ca a fost unul dintre ultimele mamifere uriașe care au împărțit Pământul cu oamenii, înainte de a se stinge.

”Remarcabil adaptați la clima rece a ultimei perioade glaciare, când în Europa temperatura era, în cea mai mare parte a anului, sub minus 20 °C, mamuții lânoși erau adevărate fortărețe de carne, grăsime și blană, blindate împotriva frigului nemilos printr-o serie de adaptări. Pielea avea o grosime de circa 2 cm; sub piele, exista un strat izolator de grăsime, gros de 8-10 cm, iar deasupra pielii, o blană alcătuită din trei straturi, cel de deasupra fiind format din fire extralungi (unele aveau 1 m lungime), datorită căreia și-au căpătat denumirea de mamuți lânoși” a afirmat Daniela-Ramona Botoș.

Dispariția mamuților, contemporani, în urmă cu circa 10.000 de ani, cu oamenii primitivi, a fost pusă pe seama mai multor cauze, specialiștii emițând de-a lungul timpului diverse ipoteze: o boală contagioasă fatală, schimbările climatice, vânarea de către oamenii preistorici.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE