Sezonul rece, infecțiile de tract respirator și terapia cu aerosoli Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 886 Vizualizări

Sezonul rece, infecțiile de tract respirator și terapia cu aerosoli

Există boli care prezintă legături atât de strânse cu anotimpul în care apar, încât sezonul trebuie luat în considerație din punct de vedere al diagnosticului. Aici putem puncta infecțiile căilor respiratorii care se acutizează în sezonul rece comparativ cu cel cald, când sunt sporadice.

Infecțiile aparatului respirator sunt produse cel mai frecvent de agenți patogeni cu „poartă de intrare” respiratorie și cale de transmitere aerogenă în condiția depășirii mecanismelor de apărare locale și generale. În întâmpinarea acestor probleme, Centrul de Medicină Integrativă „Lotus Life” vine în ajutorul dumneavoastră și vă așteaptă pentru consultații, cu bilet de trimitere și „tratament respirator”.
Tratamentul respirator este terapia cu aerosoli, o modalitate revoluționară de tratament în afecţiuni ORL (sinuzite, rinofaringite, laringite, amigdalite) şi în boli pulmonare (traheite, bronșită cronică, bronsiolite, bronsiectazii, astm bronșic), care implică introducerea medicamentelor în căile respiratorii inferioare prin intermediul aerosolilor, pentru a se obține un efect topic sau sistemic.
Cel mai mare avantaj al acestei terapii este utilizarea unor doze mai mici de substanțe medicamentoase care ajung direct în căile respiratorii (laringe, trahee, bronhii) făcându-se şi o umidificare a aerului, cu efectele adverse sistemice reduse, și un răspuns rapid la tratament.
Terapia cu aerosoli are o eficiență crescută și efecte secundare minime față de un tratament medicamentos clasic, putând fi folosită atât de sugari, cât și de adulți întrucât nebulizatorul este accesorizat cu măști inhalatorii separate copil/adult.

Ce sunt aerosolii?
Aerosolii sunt particule fine de substanță lichidă sau solidă combinate cu un mediu gazos (aer natural sau aer comprimat) și inhalate prin căile respiratorii în plămâni. Aceștia sunt de mai multe tipuri: naturali: marini (în zona digurilor, acolo unde se sparg valurile), de pădure (prin combinarea unei substanțe volatile cu polenul din aer) sau de salină, și artificiali: generați de dispozitive speciale numite nebulizatoare. Nebulizatoarele trebuie „alimentate” cu medicamente lichide şi 1-2 ml de ser fiziologic, care mai apoi sunt transformate în particule foarte fine, uşor de inhalat. Dimensiunea particulelor este foarte importantă întrucât administrarea medicamentelor depinde de aceasta într-o mare măsură. În timp ce o persoana respiră, aerosolii pătrund prin gură, trahee, bronhii care se ramifică în pasaje respiratorii mai mici numite bronhiole ce conțin la rândul lor mici săculeți cu aer (alveole).
Medicamentele cel mai des folosite sunt bronhodilatatoarele, corticosteroizi inhalatori, medicamente antiinflamatorii nonsteroide, antibiotice, alte substanțe: aerosoli cu ser fiziologic sau bicarbonat de sodiu. Cele mai multe tratamente cu aerosoli durează aproximativ 10 minute și este indicat să se repete de 2-3 ori pe zi.
Dr. Ana Maria Prişcă, medic specialist pneumologie

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE