Viața este neprețuită – programul pentru sănătate al PSD Politic
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 138 Vizualizări

Viața este neprețuită – programul pentru sănătate al PSD

Partidul Social Democrat (PSD) a dat publicității Programul pentru sănătate, intitulat “Viața este neprețuită”, declarând pacientul ca prima prioritate a reformei din sănătate. De asemenea, în program se prevede creșterea bugetului alocat sănătății, astfel încât, în 2020, 6,4 % din PIB să fie destinat acestui capitol bugetar. Programul mai propune de la salarii majorate pentru personalul medical până la investiții în infrastructura medicală, de la extinderea programelor naționale de sănătate până la dezvoltarea de noi programe de screening pentru depistarea precoce a unor afecțiuni. La elaborarea și la prezentarea Programului pentru sănătate a participat și deputatul PSD de Mureș, Corneliu Florin Buicu. Zi de Zi vă prezintă mai jos ce conține programul PSD pentru sănătate.

Măsuri imediate

Primele măsuri pe care PSD le propune este repornirea Programului Național pentru vindecarea bolnavilor de Hepatită C, tratament fără interferon, anularea HG 800 din 2016, dezvoltarea companiei Unifarm și ieftinirea medicamentelor inovative.
Astfel, în program se arată că Programul Național pentru vindecarea bolnavilor de Hepatită C, tratament fără interferon a fost demarat în 2015, prin includerea a 5.700 pacienți cu gradul de fibroză F4, care în proporție de 99 % dintre cei verificați până acum au fost vindecați complet. În 2016, programul a fost blocat de actalul Guvern, precizează reprezetanții PSD, deși acesta urma să fie extins la pacienții cu gradul F3, iar 10.000 de pacienți ar fi putut avea acces la acest tratament și ar fi fost vindecați. PSD, dacă va forma viitorul guvern, își propune să includă în acest program cel puțin 10.000 de pacienți în 2017. Programul va continua până în 2020. Tratamentul nu are efecte adverse și are cel mai ieftin preț negociat din Europa, susțin reprezentanții PSD.
Hotărârea Guvernului Nr. 800, adoptată în octombrie 2016 de către actualul cabinet condus de Dacian Cioloș, va fi anulată deoarece prin aplicarea acesteia, prețul la 65 % dintre medicamentele din Catalogul național, respectiv 3.536 din 5.430 se majorează, susțin social-democrații. Prin aplicarea HG, accesul pacienților la tratamentul de strictă necesitate este limitat, iar aceștia vor plăti, în unele cazuri, chiar și cu peste 1.000% pentru medicamentele uzuale, majorările fiind în beneficiul companiilor multinaționale.
În program sunt incluse și câteva exemple, astfel prețul pentru Alprazolam de 0,25 mg, medicament utilizat în depresie și boli cardiace, crește de la 1,25 lei la 4,48 lei, ceea ce înseamnă o majorare de 358 %, pentru metformin de 850 mg, necesar bolnavilor de diabet, de la 1,71 lei la 4,87 lei, adică o influență de 284 %, iar pentru Enalapril de 5 mg, de la 1,86 lei la 5 lei, adică un plus de 269 %.
Compania Unifarm ar urma să fie dezvoltată, astfel încât “să devină un jucător pe piață care să rezolve problemele urgente ale Ministrului Sănătății în asigurarea medicamentelor necesare pacienților, asigurarea continuității aprovizionării cu medicamente și vaccinuri pentru populație”.
În finalul propunerilor de măsuri imediate, PSD va pune în aplicare o inițiativă blocată de actualul guvern, și anume medicamentele inovative care și-au pierdut patentul vor fi ieftinite cu 35 %. Mai mult, pentru protejarea sănătății publice, Ministerul Sănătății poate interzice exporturile paralele pe termen limitat.

Infrastructura medicală, propuneri de dezvoltare

Prima propunere în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii medicale este construcția până în 2020 a Spitalului Republican „Carol Davila” în București, cu rangul de spital clinic și universitar și centru de urgență, excelență și cercetare, cu 2500 de paturi. Adiacent Spitalului Republican se va construi un campus medical.
În țară vor fi realizate, propune PSD, opt spitale regionale noi, fără să fie indicate orașele unde vor fi construite, care vor fi centre de urgență și excelență pentru toate specialitățile medicale și vor fi dotate cu 1000 de paturi. Spitalele regionale vor avea 10 clinici și un institut de cercetare, vor fi dotate cu echipamente performante. La fel ca la Spitalul Republican, PSD propune realizarea lângă aceste unități sanitare a câte unui campus medical cu toate
facilitățile pentru personalul medical și însoțitorii pacienților.
Nu sunt uitate în programul PSD proiectele de reabilitare și modernizare a spitalelor județene existente, a celor 150 de ambulatorii de specialitate și a celor 25 de Unități de Primire Urgențe. Spitalele județene vor fi dotate echipamente de imagistică moderne – cel puțin un CT și un RMN, echipamente pentru analize de laborator, paturi pentru arși (6-10 paturi).
Achizițiile publice se vor realiza centralizat, cu specificații tehnice care vor pune accentul pe calitate și pe satisfacerea nevoilor pacienților.
În finalul capitolului, PSD propune alocarea a 140 de milioane de euro din bugetul de stat pentru înnoirea treptată a parcului de ambulanțe din dotarea serviicilor de ambulanță și SMURD, precum și dotarea fiecărei comune din România cu o ambulanță pentru urgențe medicale.

Medicamente pentru toți pacienții

Un alt capitol din program se referă la accesul la medicamente pentru toți pacienții.
Prima propunere vizează acordarea a câte unui medicament compensat 100 % pentru fiecare boală, care vor fi în plus față de medicamentele gratuite asigurate prin programele naționale de sănătate.
Actualizarea frecventă a listei de medicamente compensate și scăderea perioadei pentru aprobarea protocolului de introducere a noilor medicamente de la 1-2 ani la cel mult 90 de zile reprezintă a doua propunere.
A treia propunere privește desființarea plafoanelor bugetare pentru medicamentele necesare pacienților din programele naționale și introduceera contractelor pentru programele naționale de tip cost (cel mai mic cost)-volum (acces egal pentru toți pacienții)-rezultat (plata în funcție de rezultatele terapeutice și/ îmbunătățirea calității vieții).
A patra propunere este asigurarea unui buget multianual pentru vaccinurile incluse în planul național, conform OMS, astfel încât stocurile să nu se epuizeze, și repornirea producției de vaccinuri și dezvoltarea Institutului Cantacuzino pentru garantarea independenței în domeniul producției vaccinurilor.

Noi programe naționale

Sub titulatura Finanțarea Integrală a Programelor Naționale, PSD propune, într-un alt capitol, introducerea unor noi programe naționale, spre exemplu pentru depistarea bolilor cardio-vasculare cu risc major (pornind de la patologia hipertensivă – hipertensivul cu valori mari și risc crescut), debirocratizarea accesului la tratament, prin desființarea comisiilor de specialitate care aprobă accesul pacientului la tratamentul necesar și finanțarea în funcție de nevoile reale ale pacientului, prin asigurarea finanțării integrale pentru toate serviciile medicale aferente unei boli finanțate printr-un program național – de exemplu imagistică, analize complementare, medicamente.
În capitolul prevemție și diagnostic rapid și corect, autorii programului propun introducerea programelor de screening gratuit pentru depistarea bolilor cu impact mare asupra sănătății publice, și anume boli netransmisibile cu impact public ridicat (cancer mamar, cancer colo-rectal, cancer prostată, cancer pulmonar, diabet zaharat, boli cardio-vasculare, boli pulmonare cronice, boli renale), beneficiari în jur de 4 milioane de persoane. Apoi, aceștia propun introducerea screening preconcepțional, prenatal și neonatal pentru depistarea precoce a malformațiilor congenitale de care ar putea beneficia în jur de 1,2 milioane de persoane. A treia categorie de screening urmărește depistarea bolilor infecțioase transmisibile (inclusiv cele cu transmitere sexuală): hepatită, HIV, tuberculoză etc. și aproximativ 500.000 de persoane ar putea beneficia de un astfel de program. Costurile ar putea fi suportate din fonduri europene și de la bugetul de stat.
Din programele de prevenție nu sunt uitați copiii. Copiii între 5 și 14 ani vor beneficia, conform Programului pentru sănătate al PSD, de consultații medicale preventive pentru depistarea diverselor afecțiuni cu debut precoce, cum ar putea fi programul gratuit de prevenție și tratament în medicină dentară, programul gratuit de depistare și tratament pentru diabet și alte boli de nutriție și metabolism. Implementarea acestei propuneri presupune, de asemenea, dezvoltarea cabinetelor medicale școlare și universitare, inclusiv a celor stomatologice.

Salarii majorate pentru sănătate

Veniturile personalului medical și creșterea acestora sunt tratate într-un capitol separat. De la 1 ianuarie 2018, PSD propune ca nivelul salariilor să fie următorul: 1200 euro brut pentru medic rezident anul I, 2.650 euro brut pentru medic specialist gr. V, clinic, 3.377 euro brut pentru medic primar gr. V, clinic, și 3.600 euro brut pentru medic primar gr. V, ATI/urgență. La aceste salarii, impozitul pe venit va fi zero, în schimb vor fi aplicate celelalte contribuții lunare. De asemenea, au mai precizat autorii, sumele nu includ celelalte venituri care provin din gărzi, tichete de masă și vacanță, sporuri etc.
Pentru asistenți medicali, se va aplica o majorare de 100 % a salariilor, infirmieri și asistenți medicali vor pleca de la 2.150 lei salariul minim brut, angajații cu studii medii asistență socială vor avea 2.250 lei salariul minim brut, iar angajații cu studii superioare asistență socială – 2.500 lei salariul minim brut, la care se adaugă tichete de vacanță la niveluol salariului minim pe economie din acel an, fond premiere în limita a 5% din cheltuielile de salarizare la nivelul fiecărui ordonator de credite, pe baza unor criterii de performanță transparente stabilite cu sindicatele și subvenționarea chiriilor pentru locuințele medicilor.
Medicii de familie și cei din ambulatoriu vor fi sprijiniți pentru: dotarea cabinetelor, participarea la programe de educație medicală continuă și conectarea la un sistem național de telemedicină.
Pentru medicii din spitale va fi încurajată și generalizată utilizarea în regim public-privat a cabinetelor din ambulatoriul spitalului.
Programul mai propune dezvoltarea de centre de telemedicină naționale sau regionale în funcție de specialitate, iar medicii care deservesc centrul vor fi plătiți separat de serviciile medicale decontate.

 

(Comandat de PSD Mureş, executat de Transilvania Grup Business SRL, cod unic de identificare AEP 11160007)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE