Filarmonica sub auspiciile sărbătorilor de iarnă Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 783 Vizualizări

Filarmonica sub auspiciile sărbătorilor de iarnă

În această seară pe scena Palatului Culturii va avea loc un superb concert simfonic extraordinar care îl va avea la pupitru pe celebrul dirijor român, Maestrul Horia Andreescu. În program figurează lucrarea lui Doru Popovici, Codex Caioni, Concertul pentru pian și orchestă nr.2 în do minor de S.Rachmaninov, superbul concert romantic fiind interpretat de această dată de un foarte mare pianist rus, Mikhail Sporov care vine pentru prima oară pe scena noastră. În partea a doua valorosul ansamblu simfonic al Filarmonicii Tîrgumureșene, sub bagheta Maestrului Andreescu va interpreta Simfonia nr.5 în mi minor de P.I.Ceaikovski.

Vineri, 9 Decembrie de la ora 17,30 Biserica din Cetate va fi gazda unui nou concert de muzică sacră cu lucrări de Kodály Z., F.Schubert și L.Delibes. Își dă concursul Corul cameral de femei „Musica Humana” dirijat de Csíky Csaba, Corul de bărbați “Pastoral” dirijat de Biró Jenő, cărora li se adaugă în program solistele vocale Keresztesi Tekla și Tóth Tímea, precum și organiștii Strauss Imre István și Lőrinczi Lehel.

Corul mixt al Filarmonicii susține Marți, 13 Decembrie de la ora 17 un alt Concert extraordinar în Biserica Unitariană din str.Bolyai nr.13. Vor fi interpretate pagini muzicale de referință din creația lui Lisznyai G. Kodály Z., Bárdos L., Halmos L., Beharka P. și G.F.Händel, dirijor Vasile Cazan, maestru de studii cor Sikó Szidónia, iar la pian Antonia Someșan.

Miercuri, 14 Decembrie de la ora 19, organista Molnár Tünde și soprana Aszalos Enikő susțin în Biserica Romano-catolică Sf.Ioan Botezatorul un recital vocal-instrumental cu lucrări renumite din literatura muzicii sacre.

În colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe și al Comerțului Exterior al Ungariei și Consulatul general al Ungariei din Miercurea Ciuc organizăm Joi, 15 Decembrie de la ora 19 un Concert simfonic extraordinar „Bartók Béla”, la 135 de ani de la nașterea compozitorului. La pupitrul dirijoral îl avem invitat pe Maestrul Alexandre Myrat din Franța, foarte cunoscut publicului nostru, domnia sa fiind în ultimul deceniu principal dirijor invitat al Filarmonicii noastre. Soliștii serii sunt artiști extrem de renumiți; talentatul pianist tîrgumureșean Csíky Boldizsár jr. și oboistul clujean Aurel Marc. Programul concertului cuprinde lucrări celebre din creația lui Bartók; Dansuri din Transilvania, Concertul pentru pian și orchestră nr.3 ăși Doua tablouri, precum și lucrarea In memoriam Bartók de Cornel Țăranu.

Duminică, 18 Decembrie de la ora 11 Corul mixt al Filarmonicii dirijat de Vasile Cazan, va susține un Concert coral extraordinar în Catedrala Mare Ortodoxă. Vor răsuna în acest concert celebre colinzi și alte lucrări corale de muzică sacră din creația compozitorilor G.Musicescu, M.Cuteanu, V.Timaru, F.Hubic, T.Popovici, E.Monția, I.V.Borgovan și I.D.Chirescu.

Marea sărbătoare a întregii creștinătăți o vom marca pe scena Filarmonicii și anul acesta prin două concerte speciale. Miercuri, 21 Decembrie de la ora 19 vom susține un Concert vocal-simfonic extraordinar de Crăciun iar în scenă se vor afla cele două mari colective artistice ale noastre: Orchestra Simfonică și Corul mixt care vor evolua din nou împreuna sub bagheta binecunoscutului dirijor german Franz Lamprecht, un artist foarte îndrăgit de Dumneavoastră în ultimii 25 de ani datorită farmecului, al umorului ce îl caracterizează dar mai ales datorită programelor lejere cu care ne-a obișnuit. Nici de data aceasta Domnia sa nu a fost lipsit de fantezie atunci când și-a conceput programul, căci dorește să ne delecteze cu pagini superbe din creația compozitorilor A.Vivaldi, P.I.Ceaikovski, F.Mendelssohn Bartholdy, L.Delibes, J.Schnabel, I.Berlin și A.Adam. Dar atenție mare: avem și un alt invitat special la acest concert! Este vorba despre renumitul organist din Ungaria, Teleki Miklós care va interpreta acompaniat fiind de valoroasa noastră orchestra superbul Concert pentru orgă și orchestră op.4, nr.4 în Fa major de G.F.Händel. Va fi într-adevăr o atmosferă de sărbătoare care va evidenția din nou nivelul înalt de interpretare demonstrat și în acest an de valoroșii mei colegi, artiștii Orchestrei Simfonice și ai Corului Mixt.

Duminică seara, în data de 25 Decembrie, de la ora 19 vom susține al doilea Concert extraordinar de Crăciun chiar în ziua marii sărbători a Nașterii Domnului. Binecunoscutul Ansamblu de suflători „Pro Musica Sacra” din orașul nostru va interpreta sub bagheta lui Vasile Cazan un bogat program de lucrări celebre din repertoriul autohton și universal cu tematica Nașterii Mântuitorului, opusuri muzicale compuse de Gh.Dima, E.Monția , Beharka P., A.Adam, S.Pautza, Halmos L. și A.Harris. Frumusețea serii de Crăciun va fi îmbogățită cu acest prilej și de aportul a doi invitați care vor recita versuri dedicate acestui eveniment cosmic: Kiss Rodica, recitator , și cunoscutul actor Puskás Győző!

În luna Decembrie vom dedica o zi specială tuturor elevilor mureșeni cărora le oferim Vineri 9 Decembrie două concerte lecție, de la ora 12 cu prezentare în limba română și de la ora 13 cu prezentare în limba maghiară iar după masă alte două concerte educative, de la ora 17 în limba română și de la ora 18 în limba maghiară. Tematica propusă spre dezbatere și interpretare se intitulează “Barocul în muzică”. Sub bagheta dirijorului clujean Matei Pop orchestra noastră simfonică va cânta pentru cei mici câteva lucrări de mare frumusețe compuse de doi uriași ai muzicii baroce, J.S.Bach și G.F.Händel. Doamnele profesoare Dr.Dorina Pop și Fülöp Klára vor prezenta pe întelesul copiilor valoarea creației muzicale din epoca Barocului, o temă frumoasă și inepuizabilă! Adresez din nou o invitație de suflet tuturor dascălilor mureșeni dar și părinților să aducă tânăra generație în sala de concert și vă garantez că vă veți bucura de rodul acestui efort peste ani și ani, când copiii noștri se vor simți atașați de valorile artei autentice a sunetelor, căci muzica a fost, este și va rămâne pentru totdeauna cel mai puternic liant în relațiile interumane la orice nivel.

Dragi prieteni,

Vă mulțumesc că și pe parcursul anului 2016 ați fost oaspeții noștri la concertele pe care vi le-am adresat Dumneavoastră, minunatul nostru public. În numele tuturor celor care existăm pentru Dumneavoastră, toți artiștii și cei din administrație Vă urez de pe acum bucurii în ultima lună din acest an, iar pe lângă cadourile pe care ne place să le dăruim celor dragi rămâne unul special: MUZICA! Să ne bucurăm împreună de binefacerile ei și să gustăm atmosfera de sărbători „încălzindu-ne” puțin și la „gura sobei”, Sala mare de concerte a Filarmonicii din Palatul Culturii. Până la fiecare întâlnire vă doresc sănătate și, ca de obicei, să auzim numai de bine!

Cu prețuire multă,Vasile Cazan, dirijor, Manager al Filarmonicii de Stat Tîrgu Mureş

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE