Investiţia de la Răstoliţa blocată de un aviz Politic
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 301 Vizualizări

Investiţia de la Răstoliţa blocată de un aviz

Realizată în proporţie de 90 %, investiţia în hidrocentrala Răstoliţa aşteaptă încă să treacă prin furcile caudine birocatice pentru a fi finalizată. În 2014 au fost alocate sumele pentru terminarea barajului, însă banii au fost retraşi.

Problema nefinalizării investiţiei “Amenajarea hidrotehnică Răstolița”, începută în 1989, a fost semnalată joi, într-o conferinţă de presă, de către deputatul Vasile Gliga, liderul PSD Mureş.
“M-am preocupat personal în ultimii ani să urmăresc de ce este oprită, ce probleme sunt şi, ştiţi bine, am reuşit în 2014 să mişc lucrurile, fiind prezent la această investiţie prim-ministrul (n. red. Victor Ponta), doi vicepremieri, alți miniștri şi chiar s-au alocat nişte bani. Între timp, iarăşi sunt blocate investiţiile, pe motivul exproprierii celor 360 de ha din cuva lacului. Primăria Răstolița a întrebat la Ministerul Dezvoltării, am făcut demersuri să vedem unde s-a oprit investiţia şi am aflat că acum proiectul e blocat la Ministerul Mediului. Ministerul a dat un răspuns potrivit căruia – “nu există nicio informație în ceea ce privește amplasamentul investiției în raport cu ariile naturale protejate”. Pentru un aviz sunt blocate fondurile pentru proprietarii care trebuie despăgubiţi”, a declarat acesta.
Președintele social-democraților mureșeni a prezentat, de asemenea, o adresă a Ministerului Energiei referitoare la această investiție.
„Ministerul Energiei a promovat proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea amplasamentului și declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată situate în coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică ”Amenajarea hidrotehnică Răstolița”. Proiectul de act normativ este pe circuitul de avizare externă, la Ministerul Mediului, Apelori Pădurilor, care refuză, în mod nejustificat, să semneze actul normativ, invocând faptul că ”nu există nicio informație în ceea ce privește amplasamentul investiției în raport cu ariile naturale protejate”. Ministerul Energiei a făcut demersuri în vederea organizării unei întâlniri cu specialiștii din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) și de la societatea Hidroelectrica, pentru a fi discutate observațiile transmise de MMAP. După semnarea de către MMAP, proiectul de act normativ va fi transmis spre avizare Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Justiției”, se arată în adresa sus menționată.
De asemenea, Ministerul Energiei a solicitat Ministerului Finanțelor Publice ca, la prima rectificare bugetară, sumele individuale estimate de către expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată situate în coridorul de expropriere, în cuantum total de 1.461,052 mii lei conform evaluării, să fie alocate de le bugetul de stat, prin bugetul ministerului.
Parlamentarul mureșean spune că va solicita deblocarea investiției chiar la ministrul de unde se așteaptă avizul. “Mi-am propus să depun la ministrul Mediului, Cristina Paşca Palmer, o interpelare să îmi răspundă în scris pe ce motive întârzie şi nu dau avizul. Este o chestiune pur formală, şeful Agenţiei de Mediu din Mureş spune că este doar o schimbare de proprietari în acte, nu afectează în niciun fel zona”, a anunțat Vasile Gliga.
Interpelarea va fi înregistrată săptămâna viitoare, cel mai probabil luni.
Centrala hidroelectrică Răstolița va avea o putere electrică instalată de 35,2 MW.

Termen amânat

Hidrocentrala de la Răstolița urma să fie finalizată în acest an, însă Ovidiu Agliceru, directorul general al Hidrolectrica SA, beneficiarul lucrărilor, ne-a declarat în vara acestui an că investiţia va fi gata cel mai devreme anul viitor.
“Vorbim despre hotărârea de Guvern referitoare la coridorul de expropriere, este vorba despre suprafața de teren aflată în chiuveta viitorului lac de acumulare, această hotărâre de Guvern nu a fost publicată, documentațiile respective, deși sunt pe circuit de trei ani de zile, de fiecare dată când se schimbă un decident într-un minister suntem obligați să reluăm procedura. Anul trecut, aproape reușisem să ajungem într-o fază finală cu obținerea avizelor pentru documentația respectivă, ca undeva la mijlocul anului trecut, actele să se întoarcă la Ministerul Energiei pentru că evaluarea își pierduse valabilitatea, evaluarea suprafețelor care trebuiau expropriate. A trebuit să reluăm procedura de evaluare, acestea sunt greutățile legislative, în acest moment, coridorul de expropriere nu există, chiuveta lacului este împădurită și aceasta va determina o întârziere fiindcă după apariția hotărârii de Guvern urmează procedurile de expropriere și defrișarea zonei respective”, ne-a declarat directorul general.

Ligia VORO

 

(Comandat de PSD Mureş, executat de Transilvania Grup Business SRL, cod unic de identificare AEP 11160007)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE