Își dorește cineva promovarea din Liga IV ? Comune
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 5458 Vizualizări

Își dorește cineva promovarea din Liga IV ?

Turul actualei ediții din seria Mureș a Ligii IV de fotbal s-a încheiat la sfârșitul lunii noiembrie. Una dintre cele mai puternice serii din țară în anii trecuți a acestui eșalon a pornit la drum cu un număr de 16 echipe, mai puțin cu două decât în sezoanele precedente. Dintre acestea, una, Avântul Miheșu de Câmpie s-a retras curând după debut, astfel încât turul s-a încheiat cu 15 echipe. Faptul că era una dintre cele mai puternice serii județene poate fi dovedit în urma rezultatelor obținute la barajele pentru calificarea în Liga III, eșalon care trece sub patronajul Federației Române de Fotbal. Costurile sunt evident mult mai mari, deplasările sunt deseori de câteva sute de kilometri, baremurile pentru arbitri și observatori au alt nivel. La toate acestea se adaugă și valoarea contractelor jucătorilor. Criza financiară a redus mult numărul echipelor, chiar a numărului de serii. Rând pe rând, din județul Mureș s-au retras echipe care nu au ocupat locuri retrogradabile, chiar aflate printre fruntașe, dar care nu au mai avut susținere. Ultimele retrase au fost Mureșul Luduș, Unirea Ungheni, Gaz Metan Târgu-Mureș. Ulterior, câștigătoarele seriei din Liga IV au obținut promovarea din seria mureșeană, sau au renunțat la locul dobândit în urma barajului, cum a fost cazul Mureșului din Luduș. Excepție face CS Iernut, care a reușit în urmă cu trei ani promovarea în premieră în eșalonul 3 și a reușit să se mențină, după care echipele din Ungheni și din nou Luduș au ratat „intenționat” promovarea. Singura care s-a menținut în toți acești ani în C este Avântul Reghin, cândva divizionară A, iar lângă ea a apărut în ultimii ani, în calitate de „invitată”, pentru a doua oară, echipa secundă a clubului ASA Târgu-Mureș.

liga-4-1Stadion cu nocturnă la Rușii Munți !
Pasul în Liga III presupune eforturi suplimentare din punct de vedere financiar. Fruntașele Ligii IV Mureș sunt cam aceleași în ultimii ani, cu mici excepții. Una dintre acestea este echipa din Ungheni, devenită între timp Viitorul, care a ajuns din campioană în urmă cu doi ani codașă în acest campionat. Alta este o reală surpriză: nou promovata Juvenes Târgu-Mureș, aflată pe podium. Liderul în urma disputării turului este Mureșul Rușii Munți. Mereu printre fruntașe în ultimele sezoane, în urmă cu doi trei ani se mulțumea să se afle printre primele clasate, fără intenții de promovare. Cu 4 puncte avans față de locul secund, alte 4 pierdute la „masa verde”, pe care speră să le recupereze, la finalul acestui sezon, echipa din Rușii Munți pare a fi dispusă de a face în premieră acest pas, fiind și o ediție în care se promovează fără baraj. „Dacă în anii trecuți nu îndrăzneam să facem acest pas, acum suntem pregătiți și dispuși să jucăm în premieră în Liga III. Noi ne dorim acest lucru, dar totul depinde de ce va face echipa în teren, adică să ne păstrăm locul și la finalul campionatului. Lotul este competitiv, lucru dovedit de rezultate și locul în clasament. Poate vom transfera vreo doi jucători, dar important este mai degrabă să-i recuperăm pe cei accidentați. Fonduri avem alocate pentru a participa în Liga III, dar mult depinde și de fondul de salarii, jucătorii să nu aibă pretenții exagerate. Interesul localnicilor va crește probabil dacă am reuși această performanță, mai ales după ce vom avea și instalația de nocturnă”, ne dezvăluie președintele clubului din Rușii Munți, Cosmin Chiș.

liga-4-2Stadion nou la Luduș, promovare amânată
Ajunsă „pe turnantă” pe locul secund, campioana ultimei ediții, Mureșul Luduș a avut în urmă cu patru ani un episod cu care nu se poate mândri. Retrasă în lipsa susținerii din Divizia C, cum se numea în urmă cu câțiva ani Liga III, echipa ludușeană a câștigat atunci barajul de promovare disputat la Brașov cu Sepsi Sfântu Gheorghe, a fost felicitată cu ocazia zilelor orașului pentru revenirea în eșalonul 3, dar până la urmă a renunțat și a rămas în eșalonul patronat de AJF Mureș. Cu evoluții fluctuante și o revenire spre finalul turului, Mureșul Luduș se mulțumește să se numere printre fruntașe, urmând să atace promovarea peste doi ani. „Nu avem în acest an un asemenea obiectiv. Pentru noi prioritar este să alcătuim o echipă competitivă, cu jucători localnici. Clubul nostru este destul de numeros, cu aproximativ 270 sportivi, la mai multe ramuri. Deocamdată nu ne permitem acest pas. Speranțele noastre se leagă și de faptul că în viitorul apropiat se va construi un nou stadion, din fonduri europene, cu 2000 de locuri și pistă de atletism. După realizarea acestuia, peste doi ani ne putem gândi și la promovare”, a spus Ioan Orosfoian, antrenorul ludușenilor care pregătea și echipa care promova și renunța în urmă cu patru ani.

Surpriza ediției Juvenes, în așteptare
Debutantă în Liga IV, Juvenes Târgu-Mureș i-a surprins pe mulți prin rezultatele obținute. Surpriză este dealtfel doar pentru cei care nu-i cunosc pe cei care se află în spatele echipei care a înregistrat un singur eșec în tur, și acela dictat la „masa verde”. Juvenes are în componență jucători cu prezențe în eșaloanele superioare, chiar în Liga I, printre care se numără portarul Ciprian Botoșer, Rareș Vârtic, Romulus Miclea. Cu toate acestea, uneori din motive obiective, datorate unor absențe, echipa a surprins și prin câteva remize obținute cu echipe din subsolul clasamentului, fapt care i-a coborât pe treapta a treia a podiumului la finalul turului, la 5 puncte de lider. Deocamdată echipa nu are teren propriu, își dispută meciurile de „acasă” pe terenul bazei „Junior” din Sâncraiu de Mureș, iar intențiile de promovare nu se află pe lista de priorități. „Scopul nostru principal este de a promova tinerii jucători mureșeni. Intenția de promovare este un obiectiv care nu intră deocamdată în atenția clubului nostru. Faptul că echipa are un parcurs remarcabil este mai degrabă un bonus pentru noi, dovedește faptul că la club se muncește bine”, au fost cuvintele președintelui tânărului club târgumureșean, Cristian Constantin.
În concluzie, dintre echipele cu șanse reale de promovare a unei a patra echipe mureșene, eventual a treia, în cazul în care ASA 2 ar dispărea din peisaj, doar echipa din Rușii Munți pare dispusă la acest pas.
Despre următoarele clasate este prematur să ne pronunțăm în privința șanselor sau intențiilor de a face pasul spre eșalonul superior. Deși cu o restanță de disputat, în deplasare la Sângeorgiu de Pădure, ACS Miercurea Nirajului se află deocamdată departe de podium, iar intențiile pentru promovare nu sunt suficiente când nu există fonduri și dorință în orășelul mureșean. Următorul grup este alcătuit din alte 4 echipe despărțite de doar 2 puncte, dar nu este cazul ca acestea să intre deocamdată în luptă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE