Home / Eveniment / Bătaia tradiţională de Anul Nou a fost interzisă

Bătaia tradiţională de Anul Nou a fost interzisă

Distribuie

Tradiţionala bătaie cu bâte de la Ruginoasa, judeţul Iaşi, care de obicei avea loc în ultima zi a anului şi care în urmă cu mai mulţi ani s-a soldat cu numeroşi răniţi, va fi interzisă, susţin autorităţile, în locul acesteia urmând a se desfăşura un festival de datini şi obiceiuri de iarnă, informează News.ro.
Prefectul judeţului Iaşi, Marian Grigoraş, a declarat, miercuri seară, pentru News.ro, că speră ca pe 31 decembrie, în comuna Ruginoasa să fie linişte, localnicii fiind avertizaţi că forţele de ordine nu vor permite desfăşurarea bătăii cu bâte.
Prefectul a spus că s-a întâlnit cu primarul, consilierii locali, dar şi cu localnicii, recunoscând că discuţiile s-au purtat în contradictoriu, o parte dintre cei prezenţi cerând ca tradiţionala bătaie să aibă totuşi loc.
Anul trecut, pe 31 decembrie, câteva sute de săteni din comuna ieşeană Ruginoasa s-au adunat în centrul localităţii, pentru a asista la tradiţionala bătaie între cetele de mascaţi, jandarmii împiedicând confruntarea dintre cele două tabere, spre nemulţumirea unora dintre participanţi.
Mai mulţi săteni din Ruginoasa s-au arătat nemulţumiţi că autorităţile interzic bătaia între cetele de mascaţi, oprind astfel tradiţia care se respectă de zeci de ani în comună. Totodată, oamenii au cerut organizarea unui referendum local pentru a stabili dacă tradiţionala bătaie trebuie continuată.În urmă cu mai mulţi ani, bătaia a degenerat, mai multe persoane fiind transportate la spital după ce au fost rănite.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Expoziție de pictură, la Galeria Art Nouveau din Târgu Mureș

Distribuie Uniunea Artiștilor Plastici din România organizează, în perioada 19 martie-4 aprilie, o expoziție de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.