Home / Slider / Superstiții și tradiții de Anul Nou

Superstiții și tradiții de Anul Nou

Distribuie

Fiecare țară are superstiții și tradiții de Anul Nou. Tradiția spune că în noaptea de Anul Nou, românii trebuie să facă cât mai mult zgomot pentru a alunga toate spiritele rele. Unii români merg chiar mai departe și obișnuiesc să țină în buzunar o căpățână de ustoroi, care are menirea de a-i feri de spiritele rele, scrie www.calendarulortodox.ro.

O alta superstiție de Revelion este aceea că atât în ultima zi din an, cât și în prima zi a noului an este bine să nu facem cheltuieli și să nu aruncăm gunoiul din casă, deoarece, aruncăm din casă norocul odată cu el. De asemenea, există și superstiția conform căreia oamenii nu trebuie să aibă nicio datorie când începe noul an. În caz contrar, aceștia vor rămâne datori tot anul.
O altă superstiție spune că prima persoană care va trece pragul casei în prima zi din an ne va influența tot anul. Conform tradiției, persoanele cu părul blond sau roșcat aduc ghinion, în timp ce persoanele brunete aduc noroc. Dacă prima persoană care intră în casă este bărbat, anul va fi plin de noroc, în timp ce dacă femeile intră primele, acesta va fi plin de ghinion.
Conform tradiției populare, fetele nemăritate pun în Ajunul Anului Nou un fir de busuioc într-un vas cu apă, o ramură de măr și un ban. Astfel, fetele își vor visa alesul cu care urmează să se căsătorească. De asemenea, la miezul nopții, ușa casei trebuie să fie deschisă, permițând astfel anului vechi să iasă și celui nou să intre.
Obiceiul cu sărutatul sub vâsc este practicat în noaptea dintre ani de către îndrăgostiți, pentru a fi însoțiți de dragoste pe parcursul întregului an.

O haină nouă în noaptea dintre ani
Bătrânii spun că la trecerea dintre ani este bine ca fiecare persoană să poarte o haină nouă, dar și ceva rosu, ori o altă culoare veselă, pentru a atrage toate energiile pozitive. În noaptea de Anul Nou persoanele nu au voie să doarmă, iar cine nu rezistă va fi somnoros tot anul. O altă datină spune că în Ajunul Anului Nou trebuie să ai în buzunar câteva boabe de grâu, pentru a fi ferit de foamete tot anul. De asemenea, trebuie să ai bani în buzunar, pentru ca noul an să nu te prindă sărac.
Românii obișnuiesc să consume pește în noaptea dintre ani, pentru a le asigura o trecere lină și ușoară în anul ce urmează. Pe de altă parte, carnea de pasare este aducătoare de ghinion. Acest lucru se datorează faptului că păsările de curte scormonesc pământul și îl împrăștie, fapt corelat cu împrăștierea prosperității și a binelui din casă. În noaptea dintre ani și pe 1 ianuarie nu se plânge. Conform tradiției, persoanele care plâng în prima zi a anului vor avea un an plin cu evenimente triste.
În noaptea dintre ani este important să ne punem o dorință și să întâmpinăm anul ce vine cu speranțe mari.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Raportul rectorului UMFST. Leonard Azamfirei: „Dorința de a avea plata cu ora, să nu fie mai mare decât dorința de a avea oameni tineri”

Distribuie Prezentarea Raportului anual al Rectorului UMFST G.E. Palade Târgu Mureș a avut loc joi, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.