Schimb de experiență între inspectorii de muncă români și suedezi Interviu
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 969 Vizualizări

Schimb de experiență între inspectorii de muncă români și suedezi

 

Într-un schimb de și cu experiență între inspectorii de muncă români și suedezi privind modul de abordare a problematicii muncii în cadrul acţiunilor de control, județul Mureș a fost luat drept model.Cum a ajuns Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Mureș să împărtășească participanților din Malmo – Regatul Suediei, activitatea practică pe care se bazează această instituție, ne povestește Eva Man, inspector șef al ITM Mureș.

 

Rep: Din toate județele țării, ați avut onoarea de a fi selectați și invitați în Suedia la un schimb de experiență care s-a lăsat cu beneficii pentru toți actorii implicați în acest domeniu. În ce perioadă s-a desfășurat proiectul?

Eva Man: Inspecţia Muncii a primit invitaţia de a participa în perioada 5 – 7 octombrie 2016, la acțiunea denumită activități practice–seminar și vizite de control în cadrul proiectului Consolidarea Cooperării administrative prin acțiuni transnaționale coordonate. Din partea Inspectiei Muncii au participat la dezbaterile proiectului, Larisa Papp, director în cadrul Inspecției Muncii și eu, cu atribuții de inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Mureş.Inspectorii din Suedia ne-au întors vizita în cursul lunii noiembrie, anul trecut,, revederea fiind extrem de plăcută și benefică de ambele părți, un motiv în plus de ne simți mândri că suntem români.

Rep: Cum s-a desfășurat evenimentul?

E.M.: În ziua de miercuri 5 octombrie, seminarul a avut ca obiect prezentarea modului de organizare și a structurii activităților, precum și a provocărilor și a oportunităților existente pe piața muncii. La seminar au participat Larisa Papp, Ingela Andersson (inspector), Patrik Hemmingsson (conducător de proiect), Magnus Falk (senior analist), Anna Sunden (avocat), Patrick Hermansson și eu. Prezentarea introductivă a fost făcută de către Magnus Falk, care a urat bun venit participanților și a indicat obiectivele pe care le are seminarul.

Directiva privind detașarea și modul în care se gestionează problema cu detașarea lucrătorilor în Suedia, a fost prezentată de către avocat Anna Sunden, iar proiectul cu echipele naționale în ceea ce privește munca nedeclarată, a fost prezentat de Patrik Hemmingsson.

Patrick Hermansson a făcut o descriere a activităților de inspecție în instrumente și metode generale, iar activitățile planificate, respective inspecție și modul de realizare a unei inspecții au fost realizate împreună cu Patrick Hermansson și Ingela Andersson.

Participanții suedezi au menționat că Suedia manifestă o preocupare constantă în ceea ce privește detașarea transeuropeană a lucrătorilor. Acest seminar își propune clarificarea în limita posibilităților, a unor chestiuni sensibile și controversate din acest domeniu. Potrivit participanților suedezi, au avut loc discuții de mai multă vreme cu structurile competente din Polonia și România, care au avut ca scop înțelegerea problemelor ce apar cu privire la detașarea lucrătorilor în Europa, precum și găsirea unor soluții pentru diminuarea acestora.Totodată, au precizat că a fost o adevărată provocare identificarea unor firme care să poată fi vizitate cu scopul de a înțelege cât mai bine fenomenul detașării.

Rep: Care este numărul angajaților din Inspecția Muncii din Suedia?

E.M: Este o întrebare pe care Larisa Papp a adresat-o suedezilor, motiv pentru care vă pot răspunde concret, sunt 300 de angajați.

Rep: În urma discuțiilor, ce concluzie a reieșit, în ceea ce privește problema bolilor profesionale?

E.M: Participanții au dezbătut problematica bolilor profesionale. Concluzia a fost aceea că stresul este evident o cauză care contribuie atât la apariția cât și la agravarea bolilor profesionale. Pentru sprijinirea pieței muncii, guvernul din Suedia a lansat strategia „A Work Environement Strategy for Modern Working Life 2016 – 2020”. Un domeniu care se impune studiat și sprijinit mai mult este domeniul transportatorilor. De asemenea, securitatea și sănătatea în muncă este un domeniu prioritar în Suedia. În acest sens, participanții suedezi au arătat că cei care investesc în securitatea și sănătatea în muncă, primesc banii înapoi de la guvern.

Rep: Ce a urmat în a doua zi a seminarului?

E.M: În a doua zi a seminarului am participat la un control organizat la o fermă de legume. Controlul a avut loc la societatea AHUS GRONT. Angajații acestei societăți erau în majoritate de naționalitate română, preponderent din zona Harghita și Covasna. Aceștia munceau împărțiți atât pe câmp, cât și în hală și am stat de vorbă cu angajații,  să aflăm modalitatea de angajare, mai exact dacă au contract individual de muncă cu o societate din România sau din Suedia, care este salariul pe care îl primesc, condițiile de cazare și perioada pentru care au fost angajați.

Rep: Care sunt concluziile în urma acestei experiențe profesionale?

E.M: În concluzie, temele abordate au foarte utile și au contribuit la o mai bună înțelegere a problemelor discutate de către participanți. Prin organizarea unor astfel de seminarii, inspectorii de muncă din Suedia și România au posibilitatea de a cunoaște cât mai multe informații despre legislația muncii, precum și despre modalitățile în care se organizează activitatea de control în cele două țări.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE