GALERIE FOTO-VIDEO: Profesorii, sărbătoriți și cinstiți prin distincții de Ziua Culturii Naționale Cultură
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 2250 Vizualizări

GALERIE FOTO-VIDEO: Profesorii, sărbătoriți și cinstiți prin distincții de Ziua Culturii Naționale

Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie, a fost marcată de Inspectoratul Școlar Județean Mureș, printr-un eveniment organizat lângă Statuia Poetului Mihai Eminescu, aflată în parcul din fața Casei de Cultură a Studenților.

Manifestarea a început la ora 17.30, la Biserica de lemn „Sfântula Arhanghel Mihail”, unde a fost oficiată o slujbă de pomenire. La ora 18.10, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Mureș, profesorii și invitații care au participat la slujbă au pornit spre stautuia lui Mihai Eminescu. Drumul de la Biserica de lemn până în parcul din fața Casei de Cultură a fost „luminat” de elevi de la mai multe școli din Tîrgu Mureș, care au ținut lumânări aprinse.

Au fost înmânate Plachetele Eminescu și Diplomele de excelență

Manifestarea a fost prezentată de poetul Valentin Marica, în deschidere susținând câte un scurt discurs Maria Kozak, inspector școlar de limba și literatura română, și inspectorul școlar general, Nadia Rață. Cu prilejul sărbătorii Zilei Culturii Naționale și a împlinirii a 167 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, ISJ Mureș a oferit cinci Dilplome de excelență, însoțite de Pacheta Eminescu. Distincțiile le-au fost înmânate profesorilor: Silvia Halăr, Iosif Todea, Codruța Băciuț și rectorilor: Călin Enăchescu, Universitatea „Petru Maior”, și Leonard Azamfirei, Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș.

Maria Kozak ne-a îndemnat să înscriem în calendarul nostru „cu forță, cu înțelepciune și cu încredere cu litere mari Ziua Culturii Naționale”. „Îl căutăm pe Eminescu și astăzi la 167 de ani de la nașterea sa nu dintr-o curiozitate cultural, ci dintr-o nevoie interioară, pentru eternal aventură spiritual pe care poezia sa ne-o oferă”, a mai spus inspectorul școlar de limba și literatura română. Maria Kozak a mai vorbit despre „nevoia unui sistem de valori coerent”, considerându-l pe Eminescu un reper în acest sens pentru că a reușit „să străbată timpul fără a-și pierde esența”.

Gând de cinstire și prețuire pentru profesori

Pe lângă sărbătorirea culturii naționale, Nadia Rață a remarcat faptul că-l sărbătorim pe „unul dintre fondatorii culturii naționale”. „Pe Eminescu nu este suficient să-l recităm sau să-l citim, pe Eminescu trebuie să-l simțim”, a subliniat inspectorul școlar general. „Sigur că într-un astfel de moment, într-o astfel de zi și seară festivă, îi vom sărbători și pe cei care prin munca lor de fiecare zi pun cărămidă peste cărămidă. Au construit și construiesc fundația sistemului de educație mureșean. Este vorba despre dumneavoastră profesorii sistemului de educație mureșean”, a spus Nadia Rață. „Acest gând de cinstire și prețuire vrem să vi-l arătăm și astăzi prin distincțiile pe care de câțiva ani încoace inspectoratul școlar Județean Mureș le acordă oamenilor care promovează cultura”, a adăugat Nadia Rață.

„Cuvintele cele bune le adunăm acum la statuia Poetului din Tîrgu Mureș pentru că este o „sară pe deal” din nou la Tîrgu Mureș, pentru că se oferă Diplomele de excelență și Plachetele Eminescu. Este o seară deosebită pentru oameni deosebiți”, ne-a spus Valentin Marica, înainte de a-i prezenta pe cei cărora le-au fost înmânate distincțiile.

Profesia de dascăl – inestimabilă

Prima care a primit distincțiile a fost profesoara Silvia Halăr, care a predat la Liceul Vocațional Pedagogic „Mihai Eminescu”. „Cuvinte nu am să vă spun, ci…”, ne-a spus Silvia Halăr, după care ne-a cântat o strofă din „Pe lângă plopii fără soț”.

Iosif Todea, profesor și fost director al Liceului Vocațional Pedagogic, ne-a spus că „este un moment emoționant”, apoi ne-a vorbit despre activitatea profesorilor și despre absolvenții Liceului Pedagogic, care au ajuns la rândul lor învățători sau profesori. „Este cât se poate de emoționant să știi că ai contribuit la formarea unui om de o noblețe și de o valoare deosebită, acel om care are o profesie iniestimabilă, profesia de dascăl”, a spus Iosif Todea.

„Aș vrea să oprim clipa care ni s-a dat, această clipă minunată pe care o socotesc drept o recunoaștere a muncii mele de mai bine de patru decenii”, a spus Codruța Băciuț, profesoară de limba și literatura română. „recent m-am întors de la Turnul Severin, am participat la festivalul Internațional de Literatură Română și am obținut acolo un premiu, care se numește „Pamfil Șeicariu”. (…) Poate că acest premiu primit înainte de această distincție a însemnat mult și a însemnat că această distincție este bine-meritată”, a adăugat profesoara Codruța Băciuț, menționând apoi cărțile și articolele publicate de-a lungul timpului. Apoi, ne-a îndemnat să ne raportăm în fiecare zi la Eminescu „nu numai citidu-i și recitindu-i opera, dar și încercând să-I descifrăm mesajul, care este unul sobru, dar plin de înțelesuri”.

În continuare, le-au fost înmânate distincțiile rectorilor Călin Enăchescu și Leonard Azamfirei, care, de asemenea, au susținut câte un scurt discurs. Apoi, seara a continuat cu momente artistice susținute de elevi ai Școlii Gimnaziale Glăjărie și de elevi din Tîrgu Mureș.

GALERIE FOTO: Ziua Culturii Naționale

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE