Primăria Tîrgu Mureș cere, din nou, patinoarul din Parcul Municipal Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1344 Vizualizări

Primăria Tîrgu Mureș cere, din nou, patinoarul din Parcul Municipal

Patinoarul artificial acoperit din Parcul Municipal din Tîrgu Mureș era o investiție prognozată a fi finalizată încă din 2008. De atunci au trecut imediat 9 ani, iar, pentru a fi terminat, ar mai fi nevoie de 2 milioane de euro. Municipiul Tîrgu Mureș, prin intermediul Primăriei Tîrgu Mureș care se angajează să mențină destinația actuală a clădirilor, solicită obiectivul investițional a fi transmis în propriul patrimoniu pentru a fi finalizate lucrările de contrucții și dotarea acestuia. Primul pas va fi adoptarea unei hotărâri a Consiliului Local Tîrgu Mureș de transmitere a imobilului. Pentru ca transferul să aibă loc, în afara hotărârii deliberativului local, va fi nevoie de o Hotărâre a Guvernului României.

 

Povestea patinoarului târgumureșean artificial seamănă cu un serial de tip soap opera, atât ca durată cât și ca dramatism al episoadelor. De prin 2008 tot povestim de un patinoar artificial acoperit la Tîrgu Mureș și iacă suntem în 2017, iar serialul încă nu pare să se apropie de sfârșit, după ce a consumat resurse financiare importante, mai precis peste 30 de milioane de lei. Iar noi am văzut copii ajungând majori de când e tot finalizat patinoarul. Ce e supărător însă e faptul că Tîrgu Mureșul a avut cândva patinatori la viteză sau o echipă de hochei buni, iar azi sportivii care practică sporturi de iarnă se antrenează pe iarbă sau prin alte județe. Și se străduiesc să performeze chiar și în aceste condiții.
În anul de grație 2017, totuși, Primăria Tîrgu Mureș încearcă din nou.
Astfel, Administrația Domeniului Public din cadrul Primăriei Tîrgu Mureș a întocmit o expunere de motive încă de la începutul lunii decembrie, pentru a argumenta proiectul de hotărâre privind
aprobarea transmiterii unor imobile din domeniul public al Statului şi din administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului, prin Clubul Sportiv „Mureşul” Tîrgu Mureş, în proprietatea municipiului Tîrgu Mureş, domeniul public.
Potrivit datelor furnizate de Clubul Sportiv Mureșul în 29 noiembrie 2016, pentru proiectul de investiţii „Transformarea patinoarului artificial descoperit în artificial acoperit, cu anexele corespunzătoare”, a fost cheltuită suma de 31,517 milioane de lei, din care 31,19 milioane de lei (cu TVA) au fost utilizate pentru executări de lucrări, iar diferența o reprezintă alte cheltuieli efectuate pentru realizarea obiectivului investițional.
Pentru a fi finalizat partinoarul, conform cheltuielilor estimate, comunicate, de asemenea, de către directorul Clubul Sportiv Mureșul, Cosmin Iuliu Pop, este necesară o sumă de peste 2 milioane de euro – mai exact 10,43 de milioane de lei, inclusiv TVA. Defalcat e nevoie de o sumă de 6,33 milioane de lei (fără TVA) pentru lucrări de construcţii şi instalaţii, iar diferența ar reprezenta-o cuantumul necesar pentru dotările patinoarului. Din aceste lucrări, suma de 1.271.014 (fără TVA) reprezintă valoarea lucrărilor rămase din contractul iniţial, iar 7.421.775,00 lei (fără TVA) reprezintă valoarea unor lucrări care nu au fost prevăzute în contractul iniţial.
Având aceste premise și necesitatea patinoarului pentru practicarea sporturilor de iarnă, ADP a propus Consiliului Local să aprobe transmiterea imobilelor C2 (patinoar acoperit), în suprafaţă de 3640 mp, C3 (pct. traf. energie electrică), în suprafaţă de 40 mp, C4 (vestiare patinoar), în suprafaţă de 379 mp şi C5 (platforma tehnologică), în suprafaţă de 115 mp din domeniul public al Statului şi administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului, prin Clubul Sportiv „Mureşul” Tîrgu Mureş, în domeniul public al Municipiului Tîrgu Mureş şi în proprietatea Municipiului Tîrgu Mureş.
Potrivit hotărârii ce va fi supuse aprobării aleșilor locali, Municipiul Tîrgu Mureş se obligă să menţină destinaţia actuală a imobilelor, să întreţină şi să modernizeze imobilele transmise şi să menţină imobilele la standardele de calitate privind desfăşurarea activităţilor specifice, ca un proprietar de bună credinţă.
De asemenea, în proiectul de hotărâre se mai precizează că imobilele vor fi predate – preluate pe bază de protocol, la valoarea de inventar de la data transmiterii, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii de Guvern, protocol care va cuprinde şi un proces verbal al stadiului fizic al lucrărilor, precum şi toată documentaţia tehnico-economică a investiţiilor în original. Municipiul va prelua, de asemenea, mijloacele fixe și obiectele de inventar din dotare, pasivul și activul, conform situației contabile. După preluare, valoarea de inventar a imobilelor va fi actualizată.

 

Soap-opera “Patinoarul”

 

148547_139699632748032_3235121_n

În vara lui 2008 au început lucrările la patinoarul artificial acoperit, ce urma să fie omologat pentru competiții internaționale, proiect ce a fost folosit ca temă de campanie a candidatului UDMR la Primăria Tîrgu Mureș, Borbély László.
Valoarea totală a proiectului se cifra la 6 milioane de euro, bani care urmau să fie investiţi în construcţia efectivă, grupuri sanitare, vestiare, un sistem de climatizare, instalaţii de iluminat moderne.
Suprafața desfășurată a proiectului era de aproximativ 3.600 mp. Ca noutate absolută pentru România era faptul că acel complex era proiectat să aibă un sistem de climatizare care să permită ca, în restul incintei, temperatura ambientală să fie una normală. De asemenea, instalațiile noi ar permite funcționarea patinoarului pe tot timpul anului, dar și transformarea rapidă a acestuia în sală pentru competiții de baschet, handbal, gimnastică etc. Patinoarul era prevăzut cu 1.800 – 2.000 de locuri și era proiectat pentru a găzdui competiții internaționale pentru 11 ramuri sportive.
Beneficiarul lucrării, Clubul Sportiv „Mureşul”, în baza proiectului executat de S.C. Proiect S.A., a contractat 3 firme pentru lucrări, respectiv S.C. Kesz S.R.L., S.C. Ecoterm Ardeal S.R.L. şi S.C. Izorep S.R.L. Autorizaţiile de construcţie şi organizare şantier au fost eliberate, de către Primăria Tîrgu Mureş, în 29 mai, iar lucrările au fost demarate în iunie, cu termen de finalizare a construcţiei în decembrie 2008.
În octombrie 2008, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Locuințelor, Borbély László, inventaria lucrările de pe acest șantier și declara că lucrările sunt în grafic.
Decembrie 2008 a trecut, iar patinoarul artificial acoperit nu era nici pe departe finalizat.
În vara lui 2009, noul ministru al Dezvoltării și Locuinței, Vasile Blaga, era în vizită prin județ. Se apropiau alegerile prezidențiale. Unul din punctele vizitate a fost încă nu atât de celebrul patinoar, atâta vreme cât nu trecuse decât 1 an de la demararea investiției. Deputatul Borbély László a încercat să îi smulgă o promisiune ministrului că investiția va fi finanțată în continuare, costurile estimative necesare finalizării lucrărilor fiind calculate la 6 milioane de lei. Promisiunile lui Blaga nu au avut acoperire și în fapte deoarece în 2009 și în 2010, șantierul a fost închis.
În iarna lui 2010 au apărut iarăși niște promisiuni că lucrările vor fi finalizate și patinatorii vor putea reveni pe gheață. Ceea ce s-a dovedit însă gheață în ochi dacă ar fi să parafrazăm o expresie celebră.
Sumele alocate construcției patinoarului se cifrau, la sfârșitul lui 2010, la 20,5 milioane de lei, iar investiția tot nu era realizată, cu toate că valoarea proiectului era estimată la 21 de milioane de lei, la cursul euro din 2008. Ba mai mult, suma vehiculată pentru finalizarea complexului multifuncţional din Parcul Municipal se cifra la 2 milioane de euro, fonduri pentru dotări şi sistematizare exterioară.
În 2011 a fost, din nou, anunțată inaugurarea patinoarului, ceea ce nu s-a întâmplat nici atunci, deoarece și astăzi construcția a rămas cam tot prin 2010.
În plus, o altă problemă a venit să complice situația. În 2010, în luna august, Guvernul României a transmis gratuit Municipiului Tîrgu Mureș mai multe imobile din Parcul Municipal. Transferul a încurcat și mai mult situația patinoarului, și anume terenul a ajuns la municipiu, iar obiectivul de investiții a rămas la Agenția Națională pentru Sport, respectiv Ministerul Tineretului și Sportului, după schimbările succesive de guverne, în administrarea CS Mureșul. Fiind o construcție ridicată pe un teren care nu îi aparține, ministerul a blocat investiția până la lămurirea situației juridice a terenurilor.
Un prim pas a fost făcut în luna iulie 2013 când, prin Hotărârea nr. 244 din 25 iulie 2013 privind transmiterea din domeniul public al municipiului Tîrgu Mureş în administrarea Clubului Sportiv „Mureşul” Tîrgu Mureş a unui teren aferent patinoarului artificial, Consiliul Local Tîrgu-Mureș a aprobat „transmiterea din proprietatea publică a Municipiului Tîrgu Mureş şi administrarea Consiliului local municipal Tîrgu Mureş, în administrarea Clubului Sportiv „Mureşul” Tîrgu Mureş a unui teren aferent patinoarului artificial, teren situat în Tîrgu Mureş, Parcul Sportiv Municipal nr. 4, înscris în CF 129302 Tîrgu Mureş, nr. cad. 129302. Doar că vorbim de un transfer care nu ne este clar dacă s-a realizat vreodată, ceea ce ne rămâne de verificat în zilele următoare.
Ce va fi acum, vom vedea. Iar noi vom reveni pentru că, nu-i așa, mai ratăm câte un episod, dar pe cele importante – nu.
Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE