Specialiștii Centrului Dora Medicals, recomandări pentru diagnosticul și tratamentul bolilor neurologice Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 3923 Vizualizări

Specialiștii Centrului Dora Medicals, recomandări pentru diagnosticul și tratamentul bolilor neurologice

Dr. Mihaela-Veronica Bălăianu, medic primar neurolog în cadrul Centrului Medical Dora Medicals din Târgu-Mureș, a acordat un interviu publicației „Zi de Zi”, în care ne spune care sunt afecțiunile tratate de neurolog și serviciile de care pot beneficia pacienții în specialitatea neurologie în cadrul Centrului Medical Dora Medicals. Medicul transmite și o serie de recomandări referitoare la importanța prevenției, care este avantajoasă atât pentru pacient, cât și pentru sistemul de sănătate.

Doamna doctor, pentru început vă rugăm să le prezentați cititorilor noștri ce este neurologia și cu ce se ocupă această specialitate.
Dr. Mihaela-Veronica Bălăianu, medic primar neurolog: Neurologia este o specialitate medicală care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul bolilor neurologice. Subiectul de studiu al neurologiei îl constituie creierul, măduva spinării, mușchii, nervii, practic orice structură inervată.

Ce tipuri de afecțiuni sunt tratate de neurolog? Care sunt cele mai frecvente afecțiuni neurologice pe care le întâlniți în practica medicală?
Dr. Mihaela-Veronica Bălăianu: Lista afecțiunilor tratate este foarte lungă. Generic vorbind, de la banale dureri de cap sau de coloană, vertij, tulburări de mers, de vedere, până la atacuri cerebrale vasculare, crize epileptice, demență, boală Parkinson, scleroză multiplă, tumori cerebrale sau medulare, boli neuromusculare sau chiar defecte înnăscute de metabolism.
Din păcate, creierul nu are receptori pentru durere. Dor doar structurile adiacente: arterele, venele, sinusurile, meningele, mușchii etc. De aceea, nu de puține ori, pacienții ajung la neurolog în fazele avansate ale bolii. Totuși, creierul ne avertizează că anumite zone sunt afectate. Acestea sunt, de fapt, semne „la distanță”, fiecare zonă din creier având o funcție bine stabilită.
Emisfera stângă coordonează hemicorpul drept și vorbirea, iar emisfera dreaptă hemicorpul stâng. De aceea, atacurile cerebrale dau simptomatologie pe hemicorpul contralateral zonei afectate.
Zona posterioară, lobul occipital, deține funcții vizuale, de percepție a fizionomiilor, culorilor sau a cuvintelor scrise. Pacientul cu leziuni occipitale nu înțelege ce vede, prezintă halucinații vizuale sau este dezorientat spațial. Leziuni ale porțiunii anterioare, lobul frontal, determină tulburări de exprimare si înțelegere verbală, tulburări de comportament, de mers sau tulburări urinare; leziuni la nivelul lobului temporal, zona infero-laterală a cortexului, determină tulburări de auz, de memorie, de comportament ce merg de la bulimie până la hipersexualitate sau tendință excesivă spre religie, scris sau chiar jocurile de noroc; leziuni la nivelul lobului parietal, zona latero-superioară, determină tulburări de percepție senzitivă, pacientul nu-și recunoaște anumite segmente ale propriului corp, nu mai știe să se îmbrace singur, nu știe să scrie sau să facă calcule. Pe lângă acestea, fiecare zonă corticală, dacă este iritată, determină un anumit tip de crize epileptice, pentru că epilepsia nu înseamnă doar crize de pierdere de cunoștință.
Neurologia se ocupă și de studiul măduvei spinării și a nervilor. Leziuni la nivel medular produc tulburări de simț – pacienții nu percep durerea, căldura, vibrația în anumite zone cutanate; paralizii, tulburări sfincteriene (urinare sau de tranzit intestinal) sau de dinamică sexuală. Leziuni ale nervilor centrali determină tulburări de vedere, de miros, gust, auz, de echilibru, asimetrii faciale (paralizii faciale), tulburări de deglutiție sau masticație. Deficitele sunt uneori abia sesizabile și nu de puține ori avem nevoie de ajutorul imagisticii, tomografie computerizată sau rezonanță magnetică.

Care sunt serviciile de care pot beneficia pacienții în specialitatea neurologie în cadrul Centrului Medical Dora Medicals?
Dr. Mihaela-Veronica Bălăianu: În cadrul policlinicii Dora Medicals, pacienții pot fi consultați atât gratuit, cât și cu plată. Pentru consultațiile cu plată ne referim la pacienții care nu sunt asigurați, nu dețin bilet de trimitere sau doresc să fie consultați în aceeași zi. Programul consultațiilor este de luni până vineri, cu o programare telefonică anterioară, dar există și situații de urgență sau cum am menționat anterior, în care efectuăm consultații și fără programare. Tot în cadrul policlinicii, pentru completarea diagnosticului, putem efectua radiografii, ecografie generală, ecografie Doppler a vaselor cervico-cerebrale și periferice, electromiografie sau, după caz, se pot elibera bilete de trimitere pentru tomografie computerizată, rezonanță magnetică, electroencefalografie. De asemenea, avem un mare avantaj deoarece putem colabora cu colegii de alte specialități, pentru ca diagnosticul să fie cât mai complet. Vă dau un exemplu: să ne referim la pacientul cu vertij (amețeală) deoarece este o patologie frecvent întâlnită. Vertijul poate avea atât cauze neurologice, cum ar fi: atacurile vasculare cerebrale, traumatismele cerebrale, pusee de scleroza multiplă, infecții sau inflamații ale nervilor cranieni, dar și cauze „extra-neurologice” – tulburări la nivelul urechii interne, pusee de hipertensiune, stări de deshidratare, anemii etc. În aceste cazuri, avem posibilitatea să trimitem pacientul colegilor pentru consult, fără ca acesta să fie pus în situația de a căuta în altă parte acești medici sau de a aștepta pe o listă lungă de programare.

Cât de importantă este prevenția în neurologie?
Dr. Mihaela-Veronica Bălăianu: Bineînțeles că și în neurologie putem vorbi de prevenție, care e cea mai avantajoasă atât pentru pacient, cât și pentru sistemul de sănătate. În ceea ce privește prevenția bolilor vasculare, după părerea mea, ea ar trebui să înceapă încă din copilărie prin învățarea unor deprinderi sănătoase: evitarea dulciurilor, a mâncărurilor sărate, a grăsimilor animale în exces, a băuturilor carbogazoase sau a sucurilor îndulcite, dar mai ales învățarea copiilor să facă sport. Însă toate acestea nu au nicio valoare pentru sănătatea viitorului adult dacă nu conștientizăm copilul că acesta este un mod de viață și nu un moft al părinților zeloși. În ceea ce privește prevenția bolilor cerebro-vasculare la adult, aici vom descuraja fumatul și consumul de alcool, vom recomanda o dietă hiposodată, hipolipidică, așa numitul regim igieno-dietetic de tip mediteranean (bogat în fructe, legume, semințe oleaginoase, sarac în grăsimi animale), vom conștientiza pacientul că tensiunea arterială nu se vindecă, ea trebuie tratată cu regularitate, recomandăm monitorizarea periodică a glicemiei și a colesterolului. Pentru profilaxia secundară a unui eveniment cerebro-vascular (adică acei pacienți care au avut deja un stroke), recomandările sunt mult mai stricte: TA trebuie menținută sub 130/85 mmHg, iar aceștia vor trebui să urmeze tratament antiagregant și hipolipemiant toată viața, indiferent de valoarea colesterolului din sânge. Diabetul zaharat este un factor de risc major pentru atacul cerebral, pacienții diabetici având un risc de a dezvolta atac cerebral de 4 ori mai mare față de restul populației. Studiile au dovedit că putem face și o prevenție a demenței. Pentru demența de tip vascular sunt valabile aceleași indicații ca pentru orice boală cerebro-vasculară, iar în ceea ce privește demențele de tip degenerativ, s-a dovedit că activitatea fizică și intelectuală întârzie deteriorarea cognitivă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE