Home / Social / Academia Velo – un an în domeniul educației rutiere pe bicicletă

Academia Velo – un an în domeniul educației rutiere pe bicicletă

Distribuie

 

După un an plin de activități realizate împreună cu ajutorul mai multor parteneri, proiectul de educație rutieră pe bicicletă „Academia Velo” a ajuns la final. Co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă (http://www.swiss-contribution.ro/), valoarea grantului a fost de 56.086,75 CHF, din bugetul total al proiectului de 62.318,75 CHF.

Fundația Comunitară Mureș, în parteneriat cu Asociația Ținutul Secuiesc Verde din Miercurea Ciuc și cu Fundația Comunitară din Odorheiu Secuiesc, a implementat un program de educație rutieră pe bicicletă de un an, cu scopul de a spori siguranța rutieră pentru bicicliști și creșterea numărului de persoane care aleg ca mijloc de transport în deplasările lor zilnice bicicleta în localitatea Tîrgu Mureș, Odorheiu Secuiesc și Miercurea Ciuc, contribuind astfel la cresterea calității mediului urban prin reducerea poluării aerului și fonice.

Aceste scopuri au fost realizate pe deoparte prin programul de educație din școli, prin care am învățat 199 de liceeni (de 14-18 ani) regulile de circulație rutieră pe bicicletă și evitarea situațiilor rutiere riscante în care pot fi implicați bicicliștii. Educația a avut la bază cărți și materiale scrise care descriu regulile privind mersul pe bicicletă și folosirea accesoriilor obligatorii. În partea practică a educației am transmis cunoștințe tehnice, iar pe pista de testare creată de noi, participanții au putut testa și perfecționa abilitățile lor de a conduce o bicicletă.”Pe lângă activitățile de educație rutieră în cadrul programului am realizat o campanie de conștientizare în două etape. Aceste activități s-au derulat în aprilie, în cadrul programului „Critical Mass” și în septembrie, în cadrul Săptămânii Mobilității Europene. Partenerii au organizat marșuri pe biciclete și au distribuit flyere și broșuri cu scopul de a atrage atenția bicicliștilor și a conducătorilor auto de situațiile riscante care pun în pericol viața bicicliștilor și asupra beneficiilor mersului pe bicicletă. În cadrul campaniei au fost distribuite 900 de broșuri și 4000 de flyere informaționale” a precizat președintele Fundației Comunitare Mureș, Gal Sandor.

 

Rezultatele proiectului au fost diseminate reprezentanților organizațiilor de bicicliști din țară în luna septembrie la Tîrgu Mureș în cadrul trainingului Training4Trainers, cu scopul de a lansa programul de educație în alte noi orașe în anii viitori. La workshop au participat 28 persoane din 10 orașe din România, și oaspeți din Ungaria și Austria.

În cadrul proiectului s-a realizat un sondaj în cele 3 orașe la care au participat 2112 liceeni cu vârste între 14-19 ani. Din acest sondaj a reiesit faptul că deși 77% dintre elevi au în proprietate o bicicletă numai 18% au folosit pentru a se deplasa la școală din diferite motive. În cazul în care aceste motive descurajatoare ar dispărea 60% ar folosi bicicleta pentru a se deplasa la școală. Rezultatele sondajului au fost sintetizate într-o infografică care este accesibil pe pagina de web a programului: http://academiavelo.ro/pdf/Infoghraphics_academiavelo2016.pdf

Partenerii profesionali ai programului sunt organizatorii programului Bringa Akadémia din Ungaria.

Fundația Comunitară Mureș organizează marșul pe bicicletă „Critical Mass” împreună cu alte organizații neguvernamentale încă din anul 2012.” În cadrul programului „MureșOnBike” promovăm mersul pe bicicletă în oraș, scopul nostru fiind crearea unei infrastructuri sigure pentru bicicliști și susținem măsuri care să contribuie la o mobilitate urbană sustenabilă în oraș” a mai adăugat Gal Sandor.

La inițiativa Fundației Comunitare din Odorheiu Secuiesc s-a format grupul numit „Odorheiul viabil”, a cărei activități se axează pe protecția mediului. Printre altele, grupul se ocupă și de siguranța bicicliștilor în oraș, de aceea doi membri au participat la cursul ținut de Bringa Akadémia, astfel ei țin cursuri de educație rutieră pentru bicicliștii din Odorheiu Secuiesc.

Asociația Ținutul Secuiesc Verde organizează marșul pe bicicletă de Ziua Pământului în Miercurea Ciuc de mai mulți ani, a participat la vopsirea de piste de biciclete și cu ajutorul programului „Card Comunitar” a reușit să monteze 42 de rastele pentru biciclete în Miercurea Ciuc, a susținut și construirea unui depozit unde se pot înmagazina biciclete. În cadrul programului „Școala de furnici” au organizat activități de educație rutieră pe bicicletă în școlile din Miercurea Ciuc.

Proiectul este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO: ”Marș pentru Viață”, la Sărmașu

Distribuie O nouă ediție a evenimentului ”Marșul pentru Viață”, organizat de Biserică Ortodoxă Sărmașu, Fundația …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.