Home / Cultură / FOTO: Mica Unire, cinstită prin folclor și cântece patriotice

FOTO: Mica Unire, cinstită prin folclor și cântece patriotice

Distribuie

Casa de Cultură Municipală „Eugen Nicoară” din Reghin a găzduit marți, 24 ianuarie, un spectacol dedicat Unirii Principatelor Române, eveniment organizat împreună cu Primăria și Consiliul Local Reghin.

DSC_238624 ianuarie este ziua în care sărbătorim an de an un mare eveniment al istoriei noastre naționale, Unirea Principatelor Române, actul politic care stă la baza României moderne. După unirea celor trei țări române făcută de Mihai Viteazul la 1600, Unirea Principatelor, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn, atât al Moldovei cât și al Țării Românești în 5 și 24 ianuarie 1859, a însemnat primul mare pas spre împlinirea visului de veacuri al tuturor românilor, de a trăi într-o singură țară, primul pas important pe calea înfăptuirii statului național momân unitar și independent. Pentru cinstirea acestui măreț eveniment, Consiliul Local, Primăria Municipiului Reghin și Casa Municipală de Cultură „Eugen Nicoară” au organizat manifestarea culturală dedicată aniversării Unirii Principatelor Române”, a precizat, în deschiderea evenimentului, prof. Ioan Conțiu, directorul Casei Municipale de Cultură „Eugen Nicoară”.

Să prețuim, să îmbunătățim, nu să distrugem”

Despre însemnătatea actului istoric de la 24 ianuarie 1859 au vorbit părintele protopop Teodor Beldean și părintele profesor Florin Bengean de la Biblioteca Municipală „Petru Maior” din Reghin, nu înainte ca primarul Reghinului, Maria Precup, să-și exprime gândurile legate de momentul istoric din urmă cu 185 de ani. DSC_2394„Aniversăm Unirea Principatelor Române, un prilej de bucurie pentru noi toți. Sunt 158 de ani de la acest măreț eveniment, Mica Unire moment care a determinat Marea Unire, primul pas important făcut pe calea înfăptuirii pe care și-o doreau atât de mult românii. Este o zi care, pe lângă însemnătatea și greutatea ideii istorice, ne reamintește, poate nu întâmplător că în această perioadă vedem din nou manifestări de stradă, ură, dezbinări, că ceea ce clădește un popor, ceea ce îl ajută să răzbească este credința în idealurile comune, dorința de a lupta pentru ca tuturor să ne fie mai bine. Unitate în diversitate. Cred că din acest punct de vedere Reghinul a fost și va rămâne un model de urmat. Lăsând la o parte perioadele mai încinse din campania electorală, reghinenii au trăit și continuă să trăiască în pace, în înțelegere, în armonie, fie că vorbesc românește, ungurește, săsește sau altă limbă. Administrația locală are și o atitudine deschisă și echitabilă față de cetățeni, indiferent de etnie. Asta este până la urmă normalitatea de azi, cea care acum 158 de ani a fost un ideal pentru strămoșii noștri, un ideal pentru care mulți și-au dat viața. Normalitatea de azi este ceva ce trebuie să prețuim, să îmbunătățim, nu să distrugem, pentru că există nenumărate inechități între clasele sociale și să o transmitem mai departe generațiilor ce vin, pentru ca și ei la rândul lor să fie mândri de noi, așa cum și noi suntem mândri de strămoșii noștri”, a spus Maria Precup.

Încă se pot face foarte multe lucruri bune în această țară”

DSC_2437Oaspetele special al serii a fost Ioan Bocșa, profesor, interpret, om de cultură, însoțit pe scena Casei de Cultură „Eugen Nicoară” de tinerele soliste Veronica Macarie Moldovan, Loredana Călin, solistul Sergiu Cipariu, Ansamblul „Icoane”, acompaniați de orchestra condusă de maestrul Ovidiu Barteș. DSC_2433„Vreau să mulțumesc Primăriei Reghin pentru șansa pe care ne-a dat-o să ne întâlnim cu publicul reghinean. Unirea Principatelor Române poate fi o lecție foarte importantă și pentru actualitate. În semn de respect pentru acest mare eveniment, pentru publicul din Reghin, am venit cu o formulă academică la propriu. Am venit cu un grup de opt colegi mai tineri, Ansamblul „Icoane”, cu solistele Loredana Călin, absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, cu Veronica Macarie Moldovan, doctor în etnomuzicologie, și cu nimeni altul decât bunul meu prieten care este solist vocal și instrumentist și om de mare poezie, un artist complet, Sergiu Cipariu, supranumit Babu”, a spus Ioan Bocșa.

DSC_2456La rândul său, Sergiu Cipariu a mulțumit publicului, versurile completând muzica încă din debutul spectacolului. „Mulțumirea noastră a celor care stăm pe scenă este să primim aplauze de la spectatori. Sunt mai aproape palmele de cer, de aceea ele în locul nostru cer și pâine, și iubire, și iertări, apropiind cu grijă depărtări. De fapt, înțelepciune înseamnă să respiri ușor și prin lacrimi să zâmbești, petalele ce cad din trandafiri sau prin nori să le iubești. Priviți copacii înalți din bătătură, ei caută întotdeauna către cer, și în ruga lor cea verde parcă cer mai multă dragoste și mai puțină ură. De multă dragoste să aveți și voi parte”, a precizat Sergiu Cipariu.

DSC_2496La final, alaiul s-a deplasat spre centrul orașului, unde cei preșenți și-au dat mâna în tradiționala Horă a Unirii pe acordurile Fanfarei Municipiului Reghin, cinstitnd astfel momentul istoric de la 24 ianuarie 1859.DSC_2396DSC_2397DSC_2408DSC_2478IMG_0156DSC_2438DSC_2466DSC_2446DSC_2451

DSC_2460DSC_2479IMG_0162IMG_0165IMG_0160IMG_0170DSC_2487IMG_0172


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

”Pactul pentru Tineri” la Târgu Mureș, strategii de diminuare a abandonului școlar

Distribuie Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) a organizat astăzi, 28 martie 2024, la Liceul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.