Regulamentul CL Tîrgu Mureș mai stă o tură Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 423 Vizualizări

Regulamentul CL Tîrgu Mureș mai stă o tură

Modificarea Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Local (CL) Tîrgu Mureș este în proiect de câteva luni. Un proiect de modificare a fost depus de către alesul UDMR Bakos Levente. În ultima ședință de Consiliu Local, desfășurată joia trecută, inițiatorul și-a retras proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi după mai multe discuții din care nu au lipsit acuzele voalate sau mai directe.

 

La începutul ședinței de Consiliu Local, la diverse, consilierul local social-democrat Sergiu Papuc a punctat care este poziția PSD față de modificarea regulamentului de organizare și a funcționare a deliberativului și asigurarea transparenței ședințelor de CL.
“Țin să asigur toți cetățenii și presa aici de față că noi nu vom abdica de la acele principii care ne-au adus practic, prin votul cetățenilor, în Consiliul Local, și vom asigura prin intermediul unei propuneri la bugetul municipiului Tîrgu Mureș achiziționarea unui sistem profesionist de transmitere live a ședințelor Consiliului Local care se va transmite în trei locuri: pe un canal de youtube, pe site-ul instituției primăriei și pe Facebook. Nu am niciodată de acord și nu vom fi niciodată de acord ca cineva să interzică dreptul la liberă exprimare, așa cum este prevăzut de Constituția României, dar, raportat la regulamentul care a fost propus spre adoptare, eu vreau să solicit amânarea acestui material, să avem o discuție informală noi, consilierii, în care să stabilim exact forma finală a regulamentului pe care îl vom adopta probabil la ședința viitoare. Eu propun să ne întâlnim săptămâna viitoare, să discutăm regulamentul”, a solicitat, la finalul intervenției sale, acesta.
Mark Christian Hermann, de la POL, a apreciat proiectul colegului său, însă a subliniat că nu va renunța la transmisiunea pe Facebook a ședințelor.
“Sunt, totodată, în asentimentul colegului meu Papuc, care în al 12-lea ceas a realizat că legea este mai presus de orice, așa cum prevede și articolul 30 din Constituție, libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor, a credințelor și libertatea creațiilor de orice fel prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare publică sunt inviolabile. Paragraful spune: Cenzura de orice fel este interzisă. Coroborat cu articolul 42 din Legea 215 din 2001: ședințele de consiliu local sunt publice. Chiar dacă se dispune în sensul achiziționării unui sistem de transmisiune, ceea ce noi am propus și acum 6 luni de zile și în sfârșit mă bucur că începem să gândim la fel tot mai mulți din această sală, nici prin 10 televiziuni și încă 5 metodologii diferite de transmisiune, nu ni se poate îngrădi dreptul ca și noi, la rândul nostru, să transmitem pe Facebook ședințele Consiliului Local”, a susținut acesta.

 

Înțepături și explicații

 

Bakos Levente, alesul care a inițiat proiectul de regulament s-a simțit dator să își apere inițiativa și, totodată, să replice antevorbitorilor săi.
“Regulamentul în varianta inițială pe care l-am propus eu nu stabilește nicio reglementare cu privire la transmiterea sau nu a ședințelor de consiliu în mediu public sau înregistrare video. Nu am o propunere în acest sens. În comisii, într-adevăr, s-au purtat mai multe discuții, inclusiv în comisia mea, dar este numai o variantă și nu este subiectul principal al acestui regulament. Îmi pare rău, domnule Papuc, să mă mir că în februarie 2017 să nu ai un regulament funcțional dvs., ca jurist, și să faceți declarație politică despre necesitatea acestui regulament. Trebuia să aveți această inițiativă imediat după ședința de constituire, când ați constatat că secretarul municipiului și primarul municipiului nu au făcut această propunere, pentru că consider că cei doi, acum nu vreau să vin cu articole de lege pentru că amândoi pot să se prevaleze, dar, dacă vrem să lucrăm în mod civilizat în acest consiliu, ar trebui să avem un regulament cât se poate de repede, nu după mai mult de jumătate de an de când ne-am înființat. Eu nu sunt de acord cu dvs. să amânăm dezbaterile regulamentului, chiar dacă va fi circ, pentru că nu se poate face în actualele condiții un regulament care să elimine circul”, a replicat acesta.
Bineînțeles, această intervenție a fost sancționată de către secretarul municipiului Tîrgu Mureș, Andrei Mureșan.
“Trebuie să fac o singură remarcă la cele spuse de domnul consilier Bakos, este adevărat că a avut această inițiativă de ceva vreme, este adevărat că împreună cu colegii de la Direcția Juridică i-am susținut eforturile și chiar eu personal cu domnia sa, în mai mult de trei ore, am stat și am dezbătut regulamentul, în schimb nu este adevărat că secretarul și primarul aveau obligația de la data înființării noului consiliu să procedeze la astfel de demersuri. În primul rând, secretarul nu are atribut de inițiativă legislativă, iar în al doilea rând primarul știa și știe la fel cum știți și dvs. că aveți în funcție, aveți în vigoare un regulament. Deci, ceea ce doriți dvs. este o îmbunătățire a lui, dar a arunca în spațiul public că nu există un regulament de aproape un an de zile, de când ne-am înființat, este complet fals”, a subliniat Mureșan.
Nici alesul local POL Radu Bălaș nu s-a lăsat mai prejos, simțindu-se lezat de afirmația lui Bakos Levente referitoare la circul din CL.
“Sunt unul dintre cei responsabili cu asigurarea circului în Consiliul Local Tîrgu Mureș. În viziunea domnului Bakos, în Consiliul Local are loc un circ. Și eu mi-am asumat ca fiind unul dintre cei care până acum au fost responsabili cu circul, doar că eu circul îl percep ca pe o dezbatere democratică, trăim în democrație, lucrurile se fac și transparent, și pe față, nu doar în culise și în spatele ușilor închise, așa încât noi suntem obișnuiți să fim transparenți și să dezbatem democratic și să creem falsa impresie unora că acest lucru este circ”, a declarat Bălaș.
Înainte de a se intra pe ordinea de zi însă, deși era hotărât ca proiectul său să intre în dezbatere, Bakos Levente l-a retras de pe ordinea de zi, astfel că regulamentul mai așteaptă cel puțin o lună înainte să fie adoptat.
Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE