Chiria pentru blocurile ANL se dublează Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1964 Vizualizări

Chiria pentru blocurile ANL se dublează

Consilierii locali târgumureșeni au aprobat în ședința de joia trecută proiectul de hotărâre privind recalcularea chiriei pentru locuințele construite prin Agenția Națională a Locuințelor (ANL). 

Potrivit noilor calcule, chiriile se vor dubla, însă cea mai ridicată nu va depăși 550 de lei pentru un apartament de 2 camere, sub prețul de pe piața liberă.

 

Proiectul de hotărâre privind recalcularea chiriei pentru locuințele ANL a intrat în ședința Consiliului Local Tîrgu Mureș cu mai multe amendamente.
Comisia de buget-finanțe și Comisia Juridică au propus discuții în plen, iar Comisia de cultură și, din nou, Comisia juridică au depus același amendament, și anume reducerea cotei autorității publice la 0,1 % față de 1 % cât era propunerea în varianta inițială a proiectului.
Cota autorității publice reprezintă procentul din chirie datorat de către beneficiarii locuințelor ANL, care au împlinit 35 de ani sau vor împlini 35 de ani în cursul anului 2017.
În timpul ședinței în plen, consilierul liberal Călin Moldovan a venit cu un al doilea amendament la proiectul de hotărâre.
“Nu este ușor ca în plină iarnă să te trezești cu chiria dublată, majoritatea chiriașilor din locuințele ANL sunt persoane cu venituri foarte mici și o parte dintre ei au rămas fără venituri, pe listele de plată se regăsesc chiriași cu restanțe la întreținere de peste 45.000 de lei, nemaivorbind că o parte dintre chiriași se regăsesc pe listele Primăriei privind ajutorul acordat la încălzire, ceea ce reflectă că veniturile respectivilor chiriași sunt mici. Noi nu putem discuta prevederile unei legi, dar putem diminua cota autorității publice locale, acel coeficient de 1 % și eu propun diminuare la 0,5 %. Ce înseamnă această diminuare, la chiriașii de peste 35 de ani, la un apartament cu două camere, înseamnă o reducere între 70 și 100 de lei, dar reducerea de 0,5 % aduce și beneficii pentru chiriașii care se regăsesc pe listele de așteptare, pentru că acest coeficient de 0,5 % se regăsește în presupusa construcție de locuințe ANL”, a explicat și propus Călin Moldovan.
Radu Bălaș, consilier POL, deși nu a avut un alt amendament, a explicat ce va însemna diminuarea cotei municipiului, și anume o perioadă mai îndelungată până la construcția unui nou bloc de locuințe ANL.
“În principiu nu am nimic împotriva amendamentului colegului nostru, doar că, în discuțiile pe care le-am purtat cu domnul director de la Locativ, rezultă că acea cotă de 1 % ar trebui să așteptăm să se strângă cam șase ani bani ca, probabil, Primăria să construiască blocul. Dacă reducem la 0,5 % vom aștepta 13 ani, din banii care se strâng. Acum rămâne la latitudinea noastră ce facem: ajutăm acum chiriașii actuali, cum s-a angajat și domnul primar Dorin Florea public și să reducem la 0,1% cota asta sau o reducem la 0,5 % după cum a propus domnul coleg și strângem bani ca peste 13 ani să se mai facă un bloc. Acestea sunt două variante de lucru”, a precizat Radu Bălaș.
În completare, Călin Moldovan a susținut că aceste sume vărsate cu titlul de cotă a municipiului reprezintă doar o parte din sursele de finanțare pentru construcția locuințelor ANL.
Radu Todoran, consilier liberal, a propus însă menținerea cotei din varianta inițială a proiectului de hotărâre.
“Din punctul meu de vedere, o locuință ANL este un sprijin pentru o perioadă determinată de timp, nu putem să stăm la 55 ani sau 60 de ani într-un bloc ANL. Este o diferență dacă se construiește un bloc la 6 ani sau la 13 ani. Din punctul meu de vedere trebuie votat proiectul în forma propusă, cu 1 %. Oricum este sub prețul pieței ca și chirie”, a spus Radu Todoran.
Președintele de ședință, consilierul local PNL Theodora Benedek, a supus, conform regulamentului, prima dată varianta din mapele consilierilor, neamendată. La limită, aceasta variantă a fost și cea adoptată, 12 aleși votând pentru, 5 împotrivă, iar cinci s-au abținut.

 

Chiriile ANL se dublează

 

Recalcularea chiriei este justificată de modificarea modului de calcul a chiriei lunare stabilită în Hotărârea Guvernului Nr. 251 din 2016.
Potrivit actului normativ, autoritățile publice au obligația să actualizeze anual chiriile pentru locuințele ANL.
Chiria anuală este compusă din următoarele elemente: recuperarea investiției, valoarea cheltuielilor pentru menținerea stării de folosință normală, valoarea cheltuielilor de administrare, cota autorității publice.
Pentru a se stabili cuantumul chiriei se pleacă de la chiria anuală netă anuală raportată la numărul de luni calendaristice prin aplicarea succesivă a doi coeficienți: coeficientul de ponderare pe rang – pentru Tîrgu Mureș, municipiu de rang II, este de 0,9, respectiv de coeficientul de ponderare pe venit, care este de 0,9, dacă venitul pe membru de familie este egal sau mai mic decât salariul minim brut pe economie, 0,95, dacă venitul pe membru de familie este mai mare decât salariul minim brut pe economie, dar nu depășește cu 100 % salariul minim brut pe economie și 1, în cazul în care venitul pe membru de familie trece de 100 % salariul minim brut pe economie.
Potrivit calculelor Locativ SA, compania care administrează locuințele ANL, cea mai ridicată chirie nu va depăși 550 de lei pentru un apartament de 2 camere, însă cuantumul chiriei se va dubla.
În Tîrgu Mureș sunt 331 de locuințe construite din fonduri ANL.
Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE