Home / Sanatate / INTERVIU. Maria Salanţa, „salvatoarea-Cavaler” de la SMURD Târgu-Mureş

INTERVIU. Maria Salanţa, „salvatoarea-Cavaler” de la SMURD Târgu-Mureş

Distribuie

Începând cu data de 1 ianuarie 2017, coordonarea Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) SMURD Târgu-Mureş este asigurată de dr. Maria Salanţa, care preia astfel ştafeta de la dr. Cristian Boeriu, retras din această funcţie la finele anului trecut. Specializată în Medicină de Urgenţă, dr. Maria Salanţa are o experienţă de mai bine de trei decenii în salvarea de vieţi umane contra cronometru, fiind un exemplu de profesionalism şi dedicare pentru personalul pe care îl coordonează. În noiembrie 2015, ca o recunoaştere a activităţii sale exemplare în cadrul SMURD, dr. Maria Salanţa a fost distinsă de preşedintele României, Klaus Iohannis, cu ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler…

Reporter: Ce v-a atras către o carieră în Medicină şi în special către Medicina de Urgenţă?

Dr. Maria Salanţa: Dacă ar fi să încep cu începutul, atunci vă mărturisesc că Medicină vreau să fac de la vârsta de 5 ani, când bunica mea mă ducea de mână la prietene de-ale ei care erau mai bolnave, cu care stăteam de vorbă şi toată lumea îmi zicea: „Când vei creşte mare, vei fi un doctor foarte bun dacă vrei să te faci doctoriţă.” Astfel, de la vârsta de 5 ani în mintea mea a încolţit ideea de a studia Medicina, care până la urmă s-a concretizat…

Rep.: E un vis pe care îl au foarte multe fete la vârste fragede… Când aţi materializat visul?

M.S.: După absolvirea celor 8 clase primare am conştientizat efectiv ce vreau să fac, am urmat Liceul Sanitar şi apoi Facultatea de Medicină. Chiar dacă îmi puneam problema că nu o să intru din primul an la Medicină, vroiam să lucrez tot în Sănătate, ca urmare am făcut Liceul Sanitar cu gândul de a lucra, totuşi, în Sănătate, dar din fericire am reuşit să intru la Medicină la prima tentativă şi am urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Târgu-Mureş.

Rep.: Când şi cum aţi ajuns la SMURD?

M.S.: Am absolvit facultatea în 1985, am prins încă stagiatura de 3 ani, posturile erau în toată ţara şi mi-am început cariera de medic stagiar la Orăştie, în judeţul Hunedoara. După aproximativ un an, acolo am început să îmi dau seama că îmi plac urgenţele şi am făcut gărzi singură, cu un medic specialist la domiciliu, cu acordul directorului spitalului, pe chirurgie-ginecologie. De acolo am început să mă gândesc că mi-ar plăcea Medicina de Urgenţă, doar că în acel timp nu exista încă această specialitate. Ca urmare, după 1990 am venit la Târgu-Mureş şi am început rezidenţiatul în Medicină de Urgenţă şi am lucrat iniţial în cadrul Spitalului Judeţean Mureş, unde era un Serviciu de Urgenţă separat de SMURD, după care m-am transferat la SMURD.

Rep.: Practic, aţi fost aproape de evoluţia SMURD în fiecare moment…

M.S.: Categoric, da. Nu am lucrat cu SMURD de la început pentru că nu îmi permitea timpul să fac voluntariat la SMURD, lucrând în Serviciul de Urgenţă al Spitalului din Târgu-Mureş, dar le-am urmărit evoluţia chiar de la început.

112

Rep.: Efectiv, când aţi intrat în pâine la SMURD?

M.S.: În 1998, dar am colaborat cu ei în tot acest timp.

Rep.: Care sunt satisfacţiile activităţii de zi cu zi?

M.S.: Cred că dacă îmbrăţişezi această profesie – pentru că nu i-aş spune meserie, ci profesie – satisfacţii ar trebui să avem la fiecare bolnav pe care îl vedem, pentru că indiferent de gravitatea cazului, un pacient are nevoie de un medic, şi dacă este un caz mai puţin grav, şi dacă este un caz de o gravitate majoră. Satisfacţiile mari sigur că sunt mai rare, dar din când în când avem şi asemenea satisfacţii, dar în sensul în care am resuscitat cu succes un nou-născut pe care îl vezi apoi crescând în condiţii bune, în care am resuscitat cu succes un pacient pe care îl vezi apoi umblând pe stradă. Din punctul meu de vedere, satisfacţiile ar trebui să fie zi de zi, prin faptul că acordăm îngrijire oricărui pacient care are nevoie de noi.

Rep.: Lăsând modestia la o parte, activitatea dumneavoastră a fost apreciată şi la nivel naţional, tocmai de preşedintele României, ceea ce cred că e, iarăşi, o satisfacţie profesională…

M.S.: Da. La un moment dat, după ani de zile de practică medicală poate că este cazul să vină şi asemenea aprecieri. Sigur, am fost întotdeauna apreciată de conducerea acestui Serviciu, de doctorul Raed Arafat, şi în 2015 într-adevăr am fost decorată de către preşedintele ţării…

Rep.: Cum a fost perioada de după? Se spune că după ce primeşti o asemenea distincţie din partea preşedintelui ţării, practic eşti obligat să devii mai bun…

M.S.: Pentru mine, obligaţiile au fost din start. Această distincţie nu m-a obligat mai mult decât să îmi desfăşor activitatea profesională aşa cum am conceput-o eu de la bun început. Sigur, te obligă dar la o anumită vârstă munca cu pacientul, colaborarea şi comunicarea cu aparţinătorii intră în rutină şi vrei să le faci din ce în ce mai bine.

Rep.: Când aţi preluat conducerea Unităţii de Primiri Urgenţe SMURD Târgu-Mureş şi care sunt provocările acestei funcţii?

M.S.: Oficial, conducerea UPU SMURD Târgu-Mureş am preluat-o de la 1 ianuarie 2017. Pentru mine, categoric este o mare provocare că 31 de ani mi-am desfăşurat activitatea strict profesional. Urmează acum o perioadă puţin mai dificilă, în sensul în care trebuie să mă obişnuiesc cu anumite activităţi administrative, care până acum nu îmi aparţineau. În acelaşi timp, vreau să continui şi continui să mai fac gărzi atât în Unitatea de Primiri Urgenţe cât şi pe elicopter şi maşină, pentru că profesia mea de bază este cea de medic, funcţia de şef UPU SMURD e una trecătoare, pe care acum încerc să o duc la bun sfârşit.

Rep.: Aveţi vreo deviză sub care vă desfăşuraţi activitatea?

M.S.: În ultima perioadă avem un aflux extrem de mare de pacienţi. Sigur, niciodată nu se poate mulţumi toată lumea. Deviza mea personală pe care încerc să o imprim serviciului este să creştem în continuare calitatea. În ce sens? Să acordăm îngrijirile medicale într-adevăr pacienţilor de urgenţă care necesită intervenţia noastră imediată şi în limita posibilului să ajutăm şi pe ceilalţi pacienţi, care nu au un grad de urgenţă majoră.

Rep.: Aţi anticipat următoarea mea întrebare, care se referă tocmai la acest aspect. Recent, în 16 ianuarie, dr. Raed Arafat a făcut un apel public pe Facebook în care i-a rugat pe cetăţeni să apeleze la serviciul 112 doar în cazurile de urgenţe reale, pentru a nu întârzia timpul de reacţie în cazul adevăratelor urgenţe. Din acest punct de vedere, care e mesajul dumneavoastră pentru locuitorii judeţului Mureş?

M.S.: Exact! În legătură cu apelurile la ambulanţă la 112 am mai transmis mesaje şi pe posturile de televiziune şi în mass media şi dorim în continuare să lansăm asemenea apeluri, în sensul în care populaţia trebuie să înţeleagă că resursele nu sunt nelimitate. Avem pe tot oraşul Târgu-Mureş şi comunele arondate oraşului două maşini de medic: maşina noastră de reanimare şi terapie intensivă cu medic şi o ambulanţă cu medic, de la Staţia de Ambulanţă Târgu-Mureş, maşini cu medic care asigură intervenţiile nu numai în oraş şi în comunele suburbane, ci şi unde este nevoie în tot judeţul Mureş. Ca urmare, am dori ca pacienţii sau aparţinătorii care fac apeluri la 112 să înţeleagă că dacă dau relaţii corecte despre pacientul pentru care solicită ambulanţa, în sensul în care noi avem foarte mare grijă în a aduce rapid pacienţii care au probleme cardiace severe, pacienţii pulmonari grav, accidentele rutiere, accidentele vasculare cerebrale, să dea informaţii cât mai clare la Dispeceratul 112, adică în sensul de durere toracică, stare de inconştienţă, dacă pacientul respiră sau nu, în accidentele rutiere, la fel, să se informeze cât de cât despre faptul că este încarcerat sau nu, dacă este conştient sau nu, pentru a putea aloca resursa cea mai bună pentru acea situaţie.

Rep.: Apropo de dr. Raed Arafat, acum câţiva ani era întrebat într-un interviu ce pasiuni are, iar răspunsul a fost că pasiunea numărul unui este Medicina de Urgenţă. Dumneavoastră ce pasiuni aveţi, cum vă încărcaţi bateriile la finalul unei zile de lucru, având în vedere că aveţi o activitate de mare uzură?

M.S.: Domeniul în care lucrăm noi, Medicina de Urgenţă, într-adevăr este de mare uzură atât fizică, cât şi mai ales psihică. După părerea mea, este foarte important să îţi placă ce faci. Dacă îţi place ceea ce faci, rezişti şi fizic, şi psihic. Sigur, pentru mine familia mea a fost întotdeauna aproape de mine, soţul meu m-a susţinut de la bun început, adică a stat cu copilaşul nostru nopţi în şir când era mic, pentru că eu eram de gardă. Fără susţinerea familiei nu se poate construi absolut nimic şi nu se poate munci într-o asemenea specialitate cum e Medicina de Urgenţă. În rest, în puţinul timp liber pe care îl am îmi place să citesc, îmi place să ascult muzică, mă relaxez în grădina mea unde plantez şi am grijă de flori, am un căţel… În ultima perioadă, din păcate, din cauza timpului puţin de care dispun, sportul nu mai face parte din activităţile mele, dar facem sport aici, în acest serviciu. Telefonul îmi spune mai mereu că am făcut un număr extraordinar de paşi…

Rep.: Descrieţi, vă rog, echipa pe care o coordonaţi…

M.S.: În această perioadă, suntem o mână de medici, aproximativ 20, ceea ce înseamnă cam jumătate din capacitate. În mod normal, după Legea Ministerului Sănătăţii, personalul care ar trebui atribuit acestui Serviciu după numărul de consultaţii – şi în anul 2016 au fost 70.900 de pacienţi văzuţi în acest Serviciu – este de 45 de medici. Asigurăm patru gărzi, adică Unitatea de Primiri Urgenţe cu două gărzi, 12 ore de zi şi 12 ore de noapte, o gardă de 24 de ore de maşină şi o gardă de 24 de ore de elicopter, plus intervenţiile cu maşina de nou-născuţi atunci când se impune. Este un colectiv extraordinar, avem şi medici tineri – eu sunt aici decana de vârstă – care muncesc foarte mult. Sunt situaţii în care sunt aproape de limita puterilor, dar încercăm să mergem înainte în speranţa că se vor mai rezolva problemele şi vom avea colegi medici noi, tineri, care să vină şi să ne continue munca.

Rep.: Sunt perspective în acest sens? Pe site-ul Spitalului am văzut că în perioada aceasta UPU SMURD Târgu-Mureş angajează 29 de persoane, dar în mare parte personal auxiliar…

M.S.: Am scos şi noi posturi la concurs, din păcate nu avem medici pregătiţi în Medicina de Urgenţă, care să vină. A fost un hiatus de doi-trei ani în care n-au fost foarte mulţi rezidenţi de Medicină de Urgenţă şi din păcate în perioada 2010-2011 o mare parte din colegii noştri au plecat în străinătate şi nu s-au mai întors.

Rep.: Persoana de la care am făcut rost de numărul dumneavoastră de telefon mi-a spus, rugată fiind să vă descrie, că sunteţi, citez, „o persoană rapidă, agitată şi corectă.” V-a descris bine?

M.S.: M-a descris bine, da. În general, mă agit ca să rezolv problemele, încerc în această funcţie pe care am preluat-o acum să fiu cum am încercat să fiu toată viaţa, cât mai corectă cu toţi colegii mei şi cu tot personalul, pentru că dacă eşti corect cu personalul pe care îl ai în subordine poţi pretinde, la fel, corectitudine şi din partea lor…

A consemnat Alex TOTH

 

 

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Raportul rectorului UMFST. Leonard Azamfirei: „Dorința de a avea plata cu ora, să nu fie mai mare decât dorința de a avea oameni tineri”

Distribuie Prezentarea Raportului anual al Rectorului UMFST G.E. Palade Târgu Mureș a avut loc joi, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.