Home / Invatamant / Liceul „Gheorghe Marinescu”, model de urmat pentru școlile mureșene
Cristian Vulc director Liceul „Gheorghe Marinescu”

Liceul „Gheorghe Marinescu”, model de urmat pentru școlile mureșene

Distribuie

Liceul Teoretic „Gheorghe Marinescu”, fostul Liceu Sanitar – înființat în anul 1948 sub denumirea Centrul Școlar Sanitar, care a trecut apoi prin mai multe transformări în funcție de evoluția sistemului de învățământ, a fost nevoit să se redefinească la începutul anilor 90. Liceul a funcționat cu profil sanitar până în anul școlar 1990-1991, după aceea trecându-se la un profil real cu clase de chimie-biologie și fizică-chimie, învățământul sanitar continuând în cadrul școlii postliceale.

Despre situația din prezent a Liceului „Gheorghe Marinescu” am vorbit cu directorul școlii, Cornel Cristian Vulc. Acesta a ocupat funcția de conducere a unității de învățământ și înaintea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct organizat în toamna anului trecut, concurs pe care l-a promovat cu 138,6 puncte. Din echipa de conducere a liceului mai fac parte Gbriel Grozav, director adjunct, de asemenea – prin concurs, și Cristina Matei, consilier educativ.

Cristian Vulc este profesor de geografie, a debutat în învățământ în Bistrița, la Liceul cu Program Sportiv și a mai predat un an în cadrul Liceului de Artă din Baia Mare, înainte să vină în Tîrgu Mureș, unde la început a predat atât la Liceul Teoretic „Gheorghe Marinescu” cât și la Liceul Tehnologic „Traian Vuia”.

Foto 2_Salile sunt dotate cu videoproiectoare si calculatoare conectate la internet

„Pe termen scurt pot fi rezolvate probleme, pe termen mediu și lung pot fi create premise pentru rezultate de durată”

Directorul Liceului Teoretic „Gheorghe Marinescu” mi-a spus că în primii ani de studenție nu aspira „tocmai la o carieră în învățământ”, dar că pe la finalul facultății și datorită practicii pedagogice a început să fie atras de o carieră didactică. Cristian Vulc consideră că învățământul preuniversitar este un domeniu de activitate „foarte atractiv pentru cine știe să aprecieze formarea, munca cu elevii, care sunt viitorul unei societăți” și că e un domeniu care „generează satisfacții pe termen lung”.

Despre concursul pentru ocuparea funcțiilor de conducere în școli Cristian Vulc a afirmat că a fost „pe repede înainte”, dar că a fost un concurs așteptat mai ales de directorii care erau deja în funcție. „Dincolo de toate lucrurile pozitive și negative care pot aparține unui astfel de demers, întotdeauna oamenii privesc rezultatele. Aceste rezultate ar trebui să încununeze munca, efortul depus pentru a reuși”, a adăugat Cristian Vulc. Directorul Liecului „Ghoerghe Marinescu” a punctat apoi că „patru 4 ani înseamnă pentru orice școală o stabilitate din punctul de vedere al corpului managerial”. Stabilitate pe care o consideră importantă și pentru că se poate traduce într-un echilibru al instituției resimțit pozitiv și de părinți și elevi, dar și de corpul profesoral.

„Pe termen scurt pot fi rezolvate probleme, pe termen mediu și lung pot fi create premise pentru rezultate de durată. Acest lucru este valabil în tot ceea ce înseamnă aspectele legate de resursa umană și în tot ceea ce înseamnă aspectele legate de resursa materială. Sunt lucruri care pot fi făcute mult mai calm, mult mai echilibrat câtă vreme există o evoluție liniară susținută și la nivelul managementului școlar”, a spus Cristian Vulc.

IMG_2225

De ce aleg elevii „Gheorghe Marinescu”?

Dacă în trecut Liceul Teoretic „Gheorghe Marinescu” atrăgea foarte mulți elevi din interiorul județului sau chiar din localități aflate în județe din veccinătate cum ar fi Harghita sau Bistrița Năsăud, în present majoritatea elevilor sunt din Tîrgu Mureș.

Referindu-se la profilul elevului de la școala pe care o conduce, Cristian Vulc a apreciat că acesta este „un elev preocupat, cu familii în spate preocupate de rezultate și de competențele pe care elevii le pot dobândi”. Mai târziu, în cadrul discuției, mi-a spus că mulți dintre elevi aleg Liceul „Gheorghe Marinescu” și pentru că află că școala organizează multe activități extrașcolare, de la excursii până la întâlniri cu personalități din diverse domenii. Alte aspecte, poate mai importante, pentru care absolvenții de clasa a VIII-a vin la „Gheorghe Marinescu” sunt calitatea profesorilor și baza material excelentă a școlii.

„Mare parte dintre absolvenții noștri întregesc rândurile studenților de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș și de la Universitatea „Petru Maior” din Tîrgu Mureș. Mai puțini dintre ei ajung la Cluj, Brașov sau chiar în București atunci când anumite tipuri de specializări nu există în Tîrgu Mureș sau sunt mult mai atractive pentru ei universitățile din afara județului”, mi-a mai spus directorul liceului.

Liceul „Gheorghe Marinescu”

Liceul „Gheorghe Marinescu”, cea mai bună bază materială din județul Mureș

„Deși aș putea să par subiectiv, nu cred să greșec, pentru că am o bună imagine a situației din învățământul mureșean și pot să apreciez că în momentul de față baza materială a Liceului Teoretic „Gheorghe Marinescu” este pe primul loc în județ. Vorbesc aici de spațiile de învățământ, de dotările existente în școală, de mijloacele de învățământ puse la dispoziția personalului didactic și a elevilor”, a afirmat Cristian Vulc. „Nu degeaba foarte multe instituții apelează la spațiile pe care le avem închiriate pentru desfășurarea diferitelor programe de formare”, a adăugat acesta.

Clădirile în care funcționează școala și internatul arată foarte bine atât în exterior cât și în interior. Fiecare dintre cele 23 de săli de la Liceul „Gheorghe Marinescu” este dotată cu proiector, ecran de proiecție, calculator și conexiune la internet prin cablu. De asemenea, baza sportivă a fost modernizată, liceul având un teren de sport îngrădit și o sală de sport. „Acestora li se adaugă alte spații dedicate învățământului postliceal. Vorbim de săli demonstrative și laboratoare de farmacie care întregesc această bază materială de excepție”, a adăugat Cristian Vulc.

Liceul „Gheorghe Marinescu”

Acest lucru ajută, pe de o parte, foarte mult în desfășurarea efectivă a procesului de învățământ,pe de altă parte, ajută unitatea școlară să obțină venituri proprii, care la rândul lor se traduc în posibilitatea de a întreține mai bine și de a moderniza în continuare baza materială a unității de învățământ.

Directorul a subliniat că nu a fost dintotdeauna așa, dar că „printr-un efort susținut, în ultimii ani, am reușit să punem la punct o bază materială de excepție. Evident pentru ca aceste spații de învățământ să atingă un astfel de nivel, a fost nevoie de cheltuieli. Unele au avut ca surse de finanțare veniturile proprii ale școlii. Pentru altele am beneficiat de sprijinul autorităților locale, prin Direcția Școli din cadrul Primăriei Municipiului Tîrgu Mureș sau Consiliul Local Tîrgu Mureș, precum și de sprijinul altor instituții reprezentative Inspectoratul Școlar Județean Mureș sau Casa Corpului Didactic Mureș”, a spus directorul școlii.

Profesori foarte buni și rezultate bune la concursuri interdisciplinare

„Sunt foarte mulțumit de resursa umană pe care o avem în școală. Cei mai mulți dintre profesori au o mare experiență și sunt cunoscuți în mediul educațional mureșean. Sunt niște nume în județ, oameni care obțin rezultate de excepție. Dacă ne gândim la mediile de promovabilitate la examenele naționale, promovabilitatea la Bacalaureat la „Gheorghe Marinescu” a fost de peste 95% în ultimii doi ani. Aceasta înseamnă foarte mult față de media județului sau față de media națională. Pe de altă parte, în cazul examenelor de absolvire de la învățământul postliceal, procentul tinde spre 100% în ultimii ani”, a spus Cristian Vulc. „Când avem toate temele făcute, rezultatele nu pot decât să confirme”, a adăugat.

Elevii Liceului „Gheorghe Marinescu” excelează, în general, la competițiile sau concursurile interdisciplinare sau extracurriculare. „Unde am avut reprezentanți la faze interjudețene și la faze naționale, spre deosebire de olimpiadele clasice pe disciplină unde mai avem încă mult de muncit”, a precizat Cristian Vulc.
Dintre rezultatele obținute de elevii liceului amintim mențiunea obținută anul trecut de Andreea Oargă la etapa regională a concursului „Tinerii dezbat” și mențiunea obținută de echipa liceului la etapa națională a concursului „Sanitarii pricepuți”.

IMG_2232

„Ca manager al unei școli întotdeauna trebuie să ai teme de rezolvat”

Cu toate că din ce am vorbit lucrurile stau foarte bine la Liceul „Gheorghe Marinescu”, l-am întrebat pe directorul școlii care ar fi lucrurile care consider că trebui îmbunătățite în continuare. „Ca manager al unei școli întotdeauna trebuie să ai teme de rezolvat în felul acesta ești motivat și rămâi într-o zonă de concentrare foarte bună”, mi-a spus chiar înainte de a-mi răspunde.

„Îmi doresc medii de admitere din ce în ce mai mari pentru că asta ar însemna o concurență mare pentru locurile din cadrul liceului și implicit o calitate mai bună a elevilor înmatriculați”, mi-a spus, menționând că liceul pe care îl conduce se situează deja foarte bine la acest capitol. Într-un clasament al ultimelor medii cu care au fost admiși elevii, Liceul Teoretic „Gheorghe Marinescu” s-a clasat pe locul al patrulea la nivel județean în ultimii doi ani.

În continuare Cristian Vulc a subliniat că „există o comunitate în jurul acestei școli”, menționând relația bună dintre unitatea școlară și părinții eleivilor, și că își dorește să întărească și mai mult această relație. „Pe termen mediu și lung încercăm să promovăm în rândul părinților o cultură a ceea ce înseamnă școala ca organizație”.

Unul dintre obiectivele importante ale directorului este atragerea unui număr cât mai mare de elevi din județ, care să beneficieze și să utilizeze cantina și internatul. „Acesta activitate fiind autofinanțată, depindem și vom depinde în continuare de elevi care să beneficieze de internatul și de cantina pe care școala le pune la dispoziție. S-au făcut investiții mari și acolo, care trebuie să fie confirmate printr-o rată mare de ocupare a acestor spații”, a spus Cristian Vulc.

IMG_2221

Șoala postliceală

Diplomele absolvenților cursurilor postliceale de la Liceul „Gheorghe Marinescu” sunt recunoscute printr-un program european de echivalare a diplomelor de asistenți medicali. Aceștia au drept de liberă parctică în întreg spațiul comunitar european. Sunt 21 de clase, atât la buget, cât și în regim cu taxă, cu trei specializări: asistent medical generalist, asistent medical de radiologie și asistent medical de farmacie.

„Pregătirea în cadrul învățământului postliceal presupune un număr foarte mare de ore de stagiu clinic. Școala are parteneriate active cu cele două mari unități spitalicești din Tîrgu Mureș: Spitalul Clinic Județean și Spitalul Clinic Județean de Urgență, de asemenea, și cu o serie de centre și clinici medicale unde, în baza unor protocoale, elevii noștri își desfășoară activitatea de stagiu”, a spus directorul unității de învățământ.

În cadrul Liceului Teoretic „Gheorghe Marinescu” învață 805 elevi, dintre care 287 de elevi la liceu, în 10 clase, și 518 elevi la postliceală, în 21 clase. Oferta educațională pentru anul școlar 2017-2018 va cuprinde trei clase la nivel de liceu la specializările: Științe ale naturii intensiv Engleză, Științe ale naturii și Științe Sociale, iar la nivelul școlii liceale vor fi în total șapte clase: trei clase la specializarea Asistent medical generalist și câte o clasă la specializările Asistent medical de farmacie și Asistent medical de radiologie.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dorin Florea, întâlnire consultativă cu Horațiu Suciu? Ce a spus fostul primar

Distribuie Fostul primar al municipiului Târgu Mureș în perioada 2000-2020, Dorin Florea, a afirmat miercuri, …

2 comentarii

  1. Nu prea are o legătură geografia, specializarea directorului cu profilul real, specializarea ştiinţele naturii al liceului, dealtfel o unitate de nivel bun in înv. tîrgu mureşean. Citind articolul, nu pot să nu remarc faptul că este evident unul de promovare fără niciun fel de sens a persoanei directorului. Cineva trebuia să fie şi acolo, mai bun, mai puţin bun, de astă dată fără treabă cu specializările liceului, dar de ce publicitatea asta făcută unei persoane comune fără de care un neavenit ar crede că lucrurile nu se pot deloc mişca acolo? Şi apoi nu ced că directorului în foloseşte la ceva. Cantină, internat, postliceal, poze cu elevii în bănci stând cuminţi la aparat. În mod sigur că sunt activităţi care să merite a fi evidenţiate, dar ele lipsesc.

  2. Sorina -Emilia Stoica

    Un liceu foarte bun, un manager activ, implicat si dăruit profesiei! Felicitări!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.