Priorități de investiții pentru firmele mureșene prezentate de ADR Centru Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 353 Vizualizări

Priorități de investiții pentru firmele mureșene prezentate de ADR Centru

Camera de Comerț și Industrie (CCI) Mureș a găzduit joi, 2 februarie seminarul de informare privind fondurile nerambursabile disponibile pentru firmele din județul Mureș, eveniment inclus în cadrul campaniei ADR Centru privind lansarea Priorități de investiții 2.2 din cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. 2”Ne-am întâlnit aici la Târgu-Mureș să discutăm despre Prioritățile de investitii 2.2 din cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 destinate atât microintreprinderilor, precum și IMM-urilor. Este a doua prioritate de investiții lansate în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, după Priotitatea de investiții 2.1. Până la acest moment, această prioritate 2.1 care a fost lansată în mai 2016, s-au depus aproximativ 270 de proiecte. Evaluarea pentru aceste proiecte a început în acest an, deja au intrat în evaluare aproximativ jumătate dintre acestea. Am avut 248 de contracte semnate cu o valoare a finanțării nerambursabile de aproape 28 de milioane de euro. De asemenea, prin POR Creșterea competivității economice, am finanțat 800 de proiecte cu o valoare de aproximativ 160 de milioane de euro. Această prioritate 2.2 este una de interes, la fel ca și celelalte care se adresează mediului privat, de aceea am zis că este binevenit o prezentare a acesteia aici la Târgu-Mureș”, a precizat Dan Popa, director Direcția Organism Intermediar din cadrul ADR Centru.

23 fenruarie-23 august, perioada de depunere a cererilor

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitate de Organism Intermediar la nivel regional, anunță că, începând cu data de 23 februarie 2017, sunt disponibile spre finanțare 23,90 milioane euro fondurile nerambursabile pentru dezvoltarea și modernizarea firmelor. (microintreprinderi, intreprindere mică sau mijlocie) din Regiunea Centru. ”Orice societate sau societate cooperativă care se încadrează în categoria IMM-urilor din mediul urban, sau a intreprinderilor mijlocii din mediul rural poate solicita fonduri nerambursabile, dacă îndeplinește criteriile de eligibilitate precizate în ghidul de finanțare”, au precizat reprezentanții ADR Centru. Cei prezenți au fost informați despre posibilitatea accesării de fonduri nerambursabile în valoare de minimum 200 000 lei, maxim 1 milion de euro per proiect. În timpul seminarului au fost prezentate condițiile ce trebuie respectate, ce trebuie să prevadă și ce reguli sunt impuse cererilor de finanțare prin Ghidul specific. Proiectele se pot depune începand cu data de 23.02.2017, ora 12.00, prin aplicația electronică MySMIS, disponibilă la adresa web http://www.fonduri-ue.ro/mysmis, depunerea de cereri fiind deschisă o perioada de 6 luni, respectiv până în 23.08.2017, ora 12.00.

Investiția inițială, obligatorie

Lista domeniilor de activitate eligibile pentru care se poate solicita finanțare cuprinde atât IMM-uri care funcționează în domeniul producției și fabricației de utilaje și articole , cât și din domeniul serviciilor, care pot fi servicii de asistență medicală, de cazare, publicitate, arhitectură, centre fitness, baze sportive, cât și servicii de reparare mobilă, încălțăminte sau altele. Lista completă a codurilor CAEN ce pot solicita finanțare se poate regăsi în Anexa 2 a Ghidului specific al Priorității 2.2. 3”Obligatoriu, fiecare proiect depus trebuie să realizeze o investiție inițiala, în active corporale și necorporale, finanțabile prin ajutor de stat regional. Cofinanțarea asigurată de solicitanți diferă în funcție de tipul de societate și de tipul de investiție realizată, sau ajutor acordat. Mai exact, schema de finanțare nerambursabilă este constituită din două categorii de ajutor de stat acordat, respectiv ajutor de stat regional și ajutor de minimis. Diferențierea dintre cele 2 categorii este realizată prin tipul de investiție/cheltuială care se realizează prin proiect. Astfel un proiect va avea în mod obligatoriu cheltuieli de investiții în active corporale care se vor finanța prin ajutor de stat regional și la care solicitantul va asigura o cofinanțare de minim 30% din valoarea lor, dacă este microintreprindere sau intreprindere mică, respectiv minim 40% dacă este intreprindere mijlocie. Pentru cheltuielile ce se încadrează în ajutor de minimis cofinanțarea solicitantului va trebui să fie de minim 10%, indiferent de ce tip de firmă este. Acest apel de proiecte este unul competitiv, cu depunere la termen. În funcție de gradul de acoperire a bugetului alocat apelului, depunerea proiectelor poate fi suspendată, însă nu mai devreme de primele 2 luni ale apelului. În cadrul acestui apel, proiectele respinse în cadrul etapei de verificare a conformității administrative și eligibilității pot fi redepuse, cu condiția respectării termenului limită de depunere a cererilor de finanțare ori a condițiilor de închidere a apelului”, a precizat Dan Zbuchea, expert economic în cadrul ADR Centru.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE