FOTO: Muzica la superlativ, cu Mani Neumann & Farfarello la Reghin Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 643 Vizualizări

FOTO: Muzica la superlativ, cu Mani Neumann & Farfarello la Reghin

Trupa germană Farfarello a pornit într-un turneu prin țară, primul de altfel organizat înRomânia care, vineri seara a poposit la Reghin, mai exact în Clubul Dogma, pentru un concert live de pomină, fără să exagerăm cu absolut nimic.

IMG_0086Trupa Farfarello este cunoscută în România în special prin fondatorul ei, violonistul Mani Neumann care a colaborat îndeaproape cu celebra formaţie Phoenix timp de mai mulți ani. Alături de el i-a fost chitaristul trupei, Ulli Brand, considerat a fi unul dintre cei mai buni din Europa, fiind recunoscut pentru stilul său unic în care interpretează muzica la chitara acustica cu 6 şi 12 corzi. Cei doi au fost completați de percuționistul Gabriel Bălașa, unul dintre cei mai activi percuționisti de pe scena muzicală româneasca, un muzician inventiv și imprevizibil, artiștii admirându-l pentru energia sa și vibrația pozitivă din timpul concertelor și basistul Eugen Amarandei, unul din cei mai inspirați și tehnici contrabasiști ai României.
IMG_0118Mulți știau de Farfarello mai mult de pe youtube, sau de la vreun concert prin Vama Veche, majoritatea având ocazia vineri seara să-i vadă și să-i asculte live. Stilul muzical abordat de ei este atât de unic încât orice descriere convențională devine imposibilă. Prin muzica lor, Farfarello creează un sunet arhaic, brut, eliberat de clișee, fiind o combinație de folclor est – european și influențe contemporane: muzica traditională, jazz, rock şi muzica clasică. Din 1982 și până acum, trupa Farfarello a scos 18 albume, 4 dvd-uri şi a participat la peste 3.500 de concerte în toată lumea.

”Vorbesc cu degetele mele”

IMG_0106Mani Neumann, neamțul cu „suflet de român“, supranumit şi Violonistul Diavolului, este considerat un maestru al viorii şi blockflöte. Modul sau de a interpreta – melancolic, sălbatic ori excitant – este întotdeauna autentic, nonconformist și imposibil de copiat. A fost onorat cu premiul MTV – Lifetime Award şi decorat de Preşedintele Romaniei cu ordinul „Meritul cultural“ în gradul de „Cavaler“ pentru merite culturale deosebite aduse României ca urmare a activității sale în trupa Phoenix.
„Muzica româneasca este fantastică. Atunci când am auzit muzica românească am spus: asta e muzica mea. Dacă vrem să cântăm Ciocârlia, cântăm Ciocârlia. Dar pentru asta trebuie să vorbesc cu degetele mele. Câteodata degetele mele îmi subminează autoritatea. Eu încerc să vorbesc cu ele ca și cu prietenii mei, dar ele spun “da” şi în concert se comportă ca nebunele. Sunt solidare. Ele cred că sunt patru contra unu“, afirmă Mani Neumann.

IMG_0131S-au convins pe viu de cele spuse de artist, cei prezenți vineri seara în Dogma, binecuvântați cu o seară magică adusă de Mani Neumann și colegii din trupa Farfarello.DSC_2658DSC_2661IMG_0096IMG_0101IMG_0109IMG_0111IMG_0113IMG_0114IMG_0120IMG_0122

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE