Home / Administratie / Investiții pe agenda 2017 la Ibănești

Investiții pe agenda 2017 la Ibănești

Distribuie

După ce anul trecut Primăria Comunei Ibănești a dus la bun sfârșit un proiect de 2,5 milioane de euro pentru infrastructura comunei, anul 2017 se anunță unul cu alte realizări, în special datorită proiectelor cu finanțare europeană. Despre perspectiva acestui  an la nivelul Ibăneștiului ne-a vorbit primarul comunei, Vasile Dumitru Dan.

Reporter : Sub ce auspicii a început anul 2017 pentru comuna  Ibănești ?

Vasile Dan Dumitru: Am început anul 2017 cu lipsa bugetului, lucrăm cu se spune pe viteză de avarie. Nu avem buget ca să putem începe proiecte de investiții. Lucrăm pe cota de 1 la 12 din bugetul anului trecut, așa că mergem pe burtă înainte. Așteptăm să ni se repartizeze sumele de la Finanțe, de la Consiliul Județean, ca să putem încropi bugetul. Ne-am calculat veniturile proprii, și mergem înainte.

Rep.: Ce proiecte aveți în vedere pentru acest an ?

Vasile Dumitru Dan: Avem în lucru un proiect european care necesită și cofinanțare care ne mănâncă partea din buget cu care mai făceam ceva în comună, și atunci e riscul să nu faci în comună să poți absorbi fonduri europene. Acest proiect are în vedere asfaltarea a 8,5 kilometri de străzi în comună, valoarea fiind de un million de euro plus TVA, iar partea de cofințare este de un million de lei. Acest proiect include și un pod la Dulcea  peste râul Gurghiu cu legătură la satul Blidireasa pe care trebuie să-l construim de la zero, unde suntem încurcați de Apele Române. Se dau tot felul de cote, de debite la râul Gurghiu,  probabilitatea de a fi un debit 1 la 100 de ani, 2 și 5 la 100 de ani. Noi am depus proiectul pe probabilitatea de 5 la 100, și din acele 5 se ia cel mai mic. Aveam 150 mc/secundă. Recomadările europene spun ca în mediul rural să se meargă la probabilitatea de 1 la 100, astfel s-a sărit de la 150 mc la 290 mc pe secundă, aproape dublu, și atunci costurile în ce privește partea neeligibilă se triplează. Podul trebui atât înălțat cât și lungit. Mai mult decât atât, cei de la Apele Române au o investiție în aval  de noi, dimensionată de către ei, construită de ei, dar calculată la o probabilitate de 5 la 100. Oamenii nu înțelegi de ce faci podul mai înalt, mai lung, de ce costă atâția bani, dar dacă nu respecți aceste date nu poți face proiectul. Inițial podul avea o lungime de 16 metri și acum trebuie făcut la 21 de metri, plus că trebuie și înălțat.

Rep.: Ce alte priorități mai aveți pentru anul 2017 ?

Vasile Dumitru Dan : Dacă ar fi să avem bani suficienți la dispoziție mi-ar trebui cam 20 de bugete la câte planuri avem. Anul trecut am încheiat un proiect în valoare de 2,5 milioane de euro, care ne-a săltat mult, nu strângeam din economia noastră nici în 30 de ani așa sumă. Proiectul a inclus canalizare, stație de epurare, care sunt date în folosință. La acestea se adaugă 4 kilometri de asfalt, extindere alimentare cu apă, stașie de pompare, bazine, astfel să putem acoperi toată comuna. Ar mai fi de investit la extiderea canalizării, unde nu am făcut decât magistrala pe lungimea comunei, dar sunt ramurile care trebuiesc făcute. De asemenea sunt o mulțime de clădiri de reabilitat, școli, cămine. Sunt proiecte pentru astea, dar nu te poți întinde deoarece ca să depui un proiect trebuie să-l și derulezi, și numai să câștigi proiectul și să nu-l duci la capăt iar e o problemă. Trebuie să ai bani să elaborezi studiul de fezabilitate, tot felul de studii tehnice, toate înseamnă bani, și dacă ai greșit o literă s-a dus proiectul. Să nu uităm de partea de cofinanțare, plus că și implementarea proiectului implică costuri. De asemenea,  cel mai greu este cu finanțarea, tu trebuie să plătești la constructor lucrarea și doar apoi ți se decontează. Trebuie să ai bani ca să poți plăti facturile, și după aceea primești banii înapoi. Dar tu trebuie să ai banii în cont. De exemplu,  la proiectul de anul trecut în valoare de 2,5 milioane de euro ne-am împrumutat cu un million de lei de la bancă, așa cum vom fi nevoiți să facem și în acest an.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Mureș: Caravană cu servicii gratuite din 10 specialități medicale

Distribuie Direcția de Asistență Sighișoara Sighișoara a demarat, în data de 18 martie 2024, o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.