Home / Administratie / Ioan Cristian Moldovan, primarul investiţiilor reuşite la Luduş

Ioan Cristian Moldovan, primarul investiţiilor reuşite la Luduş

Distribuie

Primarul oraşului Luduş, Ioan Cristian Moldovan, a făcut public recent Raportul privind starea economică, socială şi de mediu a oraşului Luduş. Documentul este structurat în 65 de pagini şi poate fi lecturat pe site-ul Primăriei oraşului Luduş, www.ludus.ro.

„Cu toţii ne dorim ca oraşul în care trăim să se dezvolte”

Potrivit edilului şef al oraşului Luduş, raportul conţine informaţii concrete despre activităţile derulate în anul 2016 de către aparatul de specialitate al Administraţiei Publice Locale, modul în care au fost cheltuiţi banii publici şi o sinteză a proiectelor derulate şi perspectiva de viitor asupra strategiei de dezvoltare a oraşului. „Raportul anual al primarului privind starea economică, socială şi de mediu a oraşului Luduş reprezintă modul prin care contribuabilii luduşeni pot urmări în ce măsură obiectivele propuse an de an au fost atinse, respectând principiul transparenţei decizionale. Cu toţii ne dorim ca oraşul în care trăim să se dezvolte din toate punctele de vedere, tocmai de aceea, ca şi în ultimii patru ani, filosofia bugetară pe anul 2016 a fost una cât se poate de simplă, în sensul că am mers pe ideea de a realiza cât mai multe economii bugetare, tocmai pentru a putea direcţiona banii în domeniile pe care le-am considerat vitale pentru viitorul oraşului nostru. În acest sens, au fost realizate o serie de lucrări în regie proprie, realizând astfel o economie la bugetul local, bani pe care i-am putut aloca în alte direcţii”, a explicat Ioan Cristian Moldovan.

Proiecte de infrastructură

Referindu-se la proiectele finalizate cu brio în decursul anului 2016, primarul oraşului Luduş a pus accent pe investiţiile în infrastructură a căror valoare cumulată depăşeşte suma de 24 de milioane de lei. „În ceea ce priveşte investiţiile din Luduş, anul trecut am izbutit să aducem finanţări guvernamentale importante reprezentate de mari proiecte de infrastructură, utilităţi şi servicii directe. În decursul anului 2016 am reuşit să finalizăm mai multe proiecte, printre care modernizarea mai multor străzi prin metode alternative, proiect în valoare totală de 14.280.000 lei, modernizarea străzilor Policlinicii şi Pieţei, în valoare de 1.316.000 lei, a străzilor Avram Iancu şi Florilor, în valoare de aproape un milion de lei, la care se adaugă realizarea a opt platforme subterane de colectare a deşeurilor urbane, în valoare de peste 400.000 de lei, amenajări de parcări şi alei pietonale, în valoare de 500.000 lei, reconstrucţia ecologică forestieră pe terenuri degradate în perimetrul de ameliorare Coasta lui Papuc, dar şi alte două proiecte de suflet pentru mine: modernizarea şi dotarea ambulatoriului Spitalului Orăşenesc „Dr. Valer Russu”, cu lucrări în valoare de 7,5 milioane de lei”, a menţionat Ioan Cristian Moldovan.

112

Facturi de 2,5 milioane lei, neachitate

Rămânând în sfera investiţiilor, edilul şef al oraşului Luduş a exprimat şi un of al administraţiei locale, respectiv mai multe facturi neachitate de autorităţile naţionale. „De menţionat faptul că la sfârşitul anului 2016 s-au înregistrat facturi neachitate la investiţii în sumă de 2.548.336 lei, din care avem depusă documentaţie pentru decontarea lucrărilor de la MDRAP în sumă de 1.921.305 lei, conform contractelor de finanţare, pentru care aşteptăm alocarea sumelor în prima parte a anului 2017”, a arătat Ioan Cristian Moldovan.

Problema locurilor de muncă, rezolvată

Un alt pariu câştigat al primarului oraşului Luduş se referă la locurile de muncă pentru luduşeni, anul 2016 fiind unul deosebit de fast din acest punct de vedere. „Cred că finalitatea oricărui demers administrativ trebuie să se regăsească în binele public, adică în confortul şi bunăstarea cetăţenilor. În acest sens, pot afirma că anul 2016 a adus cu el rezolvarea unei probleme majore legate de bunăstarea luduşenilor, şi anume cea a locurilor de muncă. Sunt foarte bucuros să amintesc că, într-o mare măsură, cererea locurilor de muncă a fost rezolvată prin continuarea angajărilor derulate de firma Leoni în oraşul nostru, iar până la finele anului 2017, acest număr va depăşi 1.000 de angajaţi. Pe parcursul anului 2016, am colaborat cu Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi şi de asemenea cu echipa Romact pe probleme de incluziune socială a persoanelor defavorizate. Cu sprijinul Asociaţiei FAER, am reuşit să organizăm o bursă a locurilor de muncă, acţiune care a prevăzut întâlnirea persoanelor în căutarea unui loc de muncă cu mai mulţi angajatori ai oraşului. Primăria oraşului Luduş sprijină şi va sprijini în continuare orice investiţie care va contribui la dezvoltarea Luduşului”, a subliniat Ioan Cristian Moldovan.

Execuţia bugetului local la 31 decembrie 2016

De asemenea, un alt capitol al raportului face referire la execuţia bugetului local la data de 31 decembrie 2016, pe venituri respectiv cheltuieli. „Analiza veniturilor realizate la data de 31 decembrie 2016 scoate în evidenţă faptul că veniturile totale s-au realizat în procent de 86,26%, adică 39.209.598 lei încasaţi faţă de 45.459.763 lei prevăzuţi”, a precizat primarul oraşului Luduş. „Analiza cheltuielilor realizate la data de 31 decembrie 2016 scoate în evidenţă faptul că cheltuielile totale s-au realizat în procent de 85,49%, adică 39.557.606 lei cheltuiţi faţă de 46.271.763 lei prevăzuţi”, a completat Ioan Cristian Moldovan.

Agricultura, în grafic

În decursul anului 2016, agricultura oraşului Luduş şi-a desfăşurat activitatea pe o suprafaţă agricolă de 5.113 de hectare, din care 3.596 de hectare de teren arabil, 490 de hectare de păşune, 1.024 de hectare de fâneţe şi 3 hectare de vii, terenuri care au fost atribuite începând cu anul 1991 foştilor proprietari în baza legilor fondului funciar. „Principalele activităţi desfăşurate în agricultura oraşului în anul 2016 au fost cultivarea cerealelor, creşterea animalelor, cultivarea legumelor, cultivarea plantelor tehnice, apicultura. În ce priveşte cultivarea cerealelor, principalele culturi au fost: porumb, grâu, orzoaică. În anul agricol 2015-2016, pe raza oraşului Luduş principala cultură a fost cultura de porumb, cultivată pe o suprafaţă de 1.560 de hectare, urmată de cultura de grâu, cultivată pe o suprafaţă de 380 de hectare”, a afirmat edilul şef al oraşului Luduş. „Un număr însemnat din fermierii de pe raza oraşului Luduş au ca principala activitate legumicultura, în anul 2016 fiind cultivate în jur de 270 de hectare cu legume, atât pe câmp cât şi în sere şi solarii”, a mai precizat Ioan Cristian Moldovan.

Interes pentru protejarea mediului înconjurător

Din Raportul privind starea economică, socială şi de mediu a oraşului Luduş nu lipsesc informaţii referitoare la protejarea mediului înconjurător. „Poluările provocate de om, foarte des răspândite, constă în aprinderea voită a diferitelor materiale, fie ele vegetale sau de altă natură, fie pentru un scop anume sau doar pentru distrugere, factor ce este foarte greu de controlat, întrucât se produce instantaneu şi în marea majoritate în timpul nopţii. Putem spune că am reuşit să reducem aruncarea la întâmplare a deşeurilor, dar nu putem controla în totalitate depunerile de moloz şi pământ provenit din excavaţiile diferitelor construcţii, a deşeurilor vegetale, cu toate că există program pe străzi de adunare a acestora. De asemenea, am reuşit să introducem colectarea selectivă a deşeurilor pe sortimentele carton, plastic şi sticlă, acţiune în derulare prin proiectul finanţat în cadrul POS Mediu. În ceea ce priveşte poluarea, putem spune că avem cunoştinţe despre cine o produce şi ce măsuri trebuie luate pentru diminuarea acesteia, rezultatele nefiind pe măsura aşteptărilor. Pentru viitor, Consiliul Local Luduş va trebuie să promoveze un program de măsuri privind îmbunătăţirea standardului de viaţă al populaţiei, paralel cu cel al standardului de mediu, care să vizeze în principal următoarele: extinderea şi înfiinţarea de noi reţele de apă potabilă, înfiinţarea şi extinderea reţelelor de prelucrare a apelor menajere, dezvoltarea infrastructurii căilor de rulare prin asfaltarea străzilor în totalitate, împiedicând astfel poluarea cu praf şi alte particule, refacerea rigolelor de colectare a apelor pluviale şi realizarea unui sistem de circulaţie şi conducerea a acestora, în vederea împiedicării băltirii lor, cosmetizarea arborilor şi înlocuirea celor bătrâni pentru redarea în atmosferă a oxigenului rezultat din fotosinteză, înierbarea tuturor spaţiilor aflate pe domeniul public, în vederea reţinerii particulelor de praf din atmosferă şi a unui ambient pe măsură. Toate aceste măsuri pot conduce într-un timp relativ scurt la obţinerea de rezultate pozitive menite să îmbunătăţească condiţiile de viaţă ale locuitorilor noştri, care au dreptul să trăiască într-un mediu curat şi nepoluat, să respire aer curat”, a subliniat Ioan Cristian Moldovan.

Alex TOTH

 

De asemenea, verificati

Petiție pentru un viitor sănătos. Gabriel Toncean: „Vreau ca generația de mâine să fie o generație sănătoasă”

Distribuie Cu pasiunea unui reghinean dedicat să aducă schimbări pozitive în sistemul educațional, Gabriel Toncean, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.