Autorizarea ambulatoriului de specialitate din cadrul UMF Târgu-Mureş, blocată în continuare Invatamant
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 405 Vizualizări

Autorizarea ambulatoriului de specialitate din cadrul UMF Târgu-Mureş, blocată în continuare

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu-Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei, a transmis marți, 21 februarie, într-un mesaj postat pe Facebook, că după ce ani de zile Universitatea a încercat să obțină autorizarea unui ambulatoriu de specialitate în medicină dentară în cadrul instituţiei de învăţământ, autorizare blocată în repetate rânduri de funcţionari din cadrul Ministerul Sănătăţii, UMF a dat în judecată Ministerul Sănătății și a obținut decizia de a obliga instituția să emită avizul respectiv, însă Ministerul Sănătății a făcut recurs.

UMF Târgu-Mureş a construit, în urmă cu câțiva ani, un Centru de Simulare în Medicină Dentară pentru pregătirea studenților și rezidenților, care a fost dotat cu aparatură extrem de performantă. Conducerea UMF Târgu-Mureş a solicitat, în urmă cu trei ani, emiterea unui aviz pentru ca acest centru să aibă statutul firesc de Ambulatoriu de specialitate de medicină dentară, evidenţiind faptul că această instruire se face pe bolnavi care sunt trataţi într-un ambulatoriu de medicină dentară, pe banii Universităţii.
De altfel, anul trecut, în martie, ministrul Sănătății de la acea vreme, Patriciu Achimaș-Cadariu, a fost prezent la UMF Târgu-Mureş și a fost întrebat ce părere are despre faptul că Universitatea nu reușește de câțiva ani să obțină autorizarea Ambulatoriului de specialitate care să funcționeze sub umbrela Universității. Ministrul a asigurat conducerea UMF Târgu-Mureș că va căuta soluții pentru această problemă. Problema nu s-a soluționat, iar de atunci, la Minister s-au perindat alți miniștri. Toate demersurile Universității au fost fără succes, astfel că Universitatea a dat în judecată Ministerul Sănătății, obținând în decembrie 2016 decizia de a obliga Ministerul să emită avizul respectiv.

„UMF Târgu-Mureș construiește și dă în folosință, în urmă cu câțiva ani, un Centru modern de Medicină Dentară pentru pregătirea studenților și a rezidenților. De-a lungul timpului, doar din resurse proprii, asigură asistența de medicină dentară gratuit sau la prețuri modice pentru copii, pensionari, pacienți cu resurse modeste, studenții fiind bucuroși să lucreze sub coordonarea specialiștilor, iar pacienții fiind multumiți de rezultatul muncii acestora. Pentru că activitatea didactică și cea medicală sunt suprapuse, UMF solicită Ministerului Sănătății, în urma cu trei ani, emiterea unui aviz ca acest centru să aibă statutul firesc de Ambulatoriu de specialitate de medicină dentară. În toți acești ani, pacienții au fost tratați fără ca UMF-ul să primească vreun leu din partea bugetului destinat Sănătății. Trei miniștri nu au putut înfrânge interpretarea stupidă a unei funcționare din Minister care este de părere că o universitate de medicină, spre deosebire de un SRL de bloc, nu are dreptul să aibă în structura sa un ambulatoriu de specialitate, deși legea spune altfel. Prin urmare, neputând obține o hârtie care nu costă nimic Ministerul Sănătății (adică un simplu aviz), UMF-ul dă în judecată Ministerul Sănărății obținând, în decembrie 2016, în instanță decizia de a obliga Ministerul Sănătății să emită prețiosul aviz”, a scris prof. dr. Leonard Azamfirei.

Rectorul UMF Târgu-Mureş a arătat că i se pare total anormal ca diverşi întreprinzători privaţi să aibă dreptul să înfiinţeze cabinete medicale, policlinici, spitale, iar o universitate de medicină de prestigiu, care are forţă financiară şi resursă umană remarcabilă să nu aibă dreptul de a avea un ambulatoriu de specialitate, deşi Legea educaţiei îi permite acest lucru. Potrivit rectorului UMF Târgu-Mureş, după decizia instanței, Ministerul Sănătății a făcut recurs.
„Ce face Ministerul Sănătății după această decizie care confirmă legalitatea cererii UMF și, pe de altă parte, absurditatea poziției sale? În loc să își tragă la răspundere funcționara care a greșit, care a dat de lucru inutil atâtor instituții, declară, în data de 11 ianuarie 2017, recurs împotriva unei alte instituții publice: o universitate care nu a cerut și nu a câștigat în instanță vreun drept patrimonial, ci doar dreptul de a obține un petec de hârtie pe care să troneze semnătura prețioasă a respectivei doamne. Oare până unde poate merge nepriceperea, reaua voință sau prostia?”, a concluzionat rectorul UMF Târgu-Mureş.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE