Ședința CL Târgu Mureș. Parcările rămân în stand-by. Transmisiunile live pe facebook rămân neîngrădite Administratie
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 557 Vizualizări

Ședința CL Târgu Mureș. Parcările rămân în stand-by. Transmisiunile live pe facebook rămân neîngrădite

Cele mai dezbătute puncte, dintre cele 30 de pe ordinea de zi, au fost Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Consiliului local Municipal Târgu Mureș, punctul 24, și punctul 26, privind parcările. După aproape 45 de minute de dezbateri Proiectul de Hotărâre care cuprindea Regulamentul Consiliului Local a fost respins. Așa că, pe scurt, consilierii locali vor avea în continuare libertatea de a transmite live pe internet ședințele. În ceea ce privește parcările, concret, după mai mult de o oră de dezbateri, s-a aprobat studiul de oportunitate.

Ședința Consiliului Local municipal Târgu Mureș din 23 februarie a durat în jur 4 ore, iar răbdarea unora dintre consilieri s-a epuizat înainte de finalul ședinței. Întâi, s-a retras consilierul local PSD, Bratanovici Cristian. Apoi, spre finalul ședinței, în timpul discuțiilor pe proiectul privind parcările, a părăsit sala și Sergiu Papuc, de asemenea, consilier din partea PSD.

Sumele de la bugetul local pentru cluburile sportive

Proiectul de hotărâre privind alocarea de la bugetul local a sumelor reprezentând cota de participare a Municipiului Tîrgu-Mureş pentru sezonul competiţional 2016-2017 la asocierile cu cluburile sportive B.C. Mureş Tîrgu-Mureş, Fotbal Club ASA 2013 Tîrgu-Mureş, A.C.S. Universitar Tîrgu-Mureş şi C.S. City’Us Tîrgu-Mureş a fost adoptat. Astfel, potrivit proiectului de hotărâre vor fi alocate următoarele sume: 3200000 de lei pentru BC Mureș, 880000 de lei pentru A.C.S. Universitar, 1200000 de lei pentru C.S. City’Us și 5120000 de lei pentru F.C. ASA 2013.

„Alocarea sumelor către F.C. ASA 2013 se va face după aprobarea de către judecătorul sindic a planului de reorganizare a clubului şi hotărâre a Consiliului local privind rectificarea bugetului local”, se precizează în paragraful 1, al primului articol. În timp ce în al doilea paragraf se adaugă: „alocarea sumelor de la alin.(1) se va face numai după aprobarea acestora în bugetul local din anul 2017 şi după prezentarea deconturilor financiare pentru sumele primite, precum şi prezentarea dovezii care să certifice faptul că structura sportivă nu are datorii către bugetul de stat, încheindu-se acte adiţionale conform anexelor care fac parte integrantă din prezenta hotărâre şi după achitarea tuturor sumelor aferente campionatului anterior”.

Ședințele pe facebook și dreptul la liberă exprimare

Consilierul UDMR, Bakos Levente, inițiatorului proiectului privind Regulamentul CL, a afirmat că nu-i aparține prevederea potrivit căreia consilierii locali nu ar mai fi avut dreptul să trasmită live pe facebook ședințele. Apoi, după ce inițial consilierii locali din partea POL, Mark Hermann și Radu Bălaș, își exprimaseră dezacordul cu prevederile regulamentului, precizând că acesta încalcă dreptul la liberă exprimare, s-a creat o adevărată harababură. La un moment dat nu se mai știa ce se votează, existaseră două variante ale regulamentului, una care reglementa transmisiunile live și o primă variantă care nu cuprindea articolul respectiv.

Secretarul Szoverfi Vasile a intervenit și a spus că el și-a dat avizul pentru varianta care prevedea că doar reprezentanții primăriei și presa acreditată pot transmite, dar varianta care se afla în posesia consilierilor locali era cealaltă.

Apoi, a urmat o serie de amendamente contradictorii. Să se adauge articolul respectiv, să se scoată, numai că nimeni nu mai înțelegea de unde și cum. Consilierul local PNL Radu Todoran, în primă fază a propus un amendament de introducere în regulament a articolului, apoi a renunțat și a revenit cu o altă variantă – votarea acordării dreptului consilierilor de a transmite live-video înaintea fiecărei ședințe.

„În momentul în care se face o înregistrare cu telefonul personal, redarea în spațiul public este subiectivă. (…) Ideea era în felul următor, să existe o înregistrare perfect obiectivă, care nu trebuie să fie neapărat singura”, a susținut Radu Todoran.

În final, consilierii locali au respins în întregime proiectul care cuprindea Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Consiliului local. O decizie care a adus o notă de normalitate unei ședințe aproape halucinantă, care a debutat cu intervenția deplasată a primarului Dorin Florea, care s-a lansat într-un atac direct la adresa unuia dintre consilierii locali, căruia deși nu i-a rostit numele, e greu de crezut că numindu-l jurnalist prost, nu a realizat toată lumea unde bate.

Ședința CL Târgu Mureș a fost transmisă live pe pagina de facebook a Primăriei municipiului Târgu Mureș, unde puteți urmări înregistrarea integrală.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE