Home / Agricultura / VIDEO: Reguli noi pentru păşunat la Sărmaşu

VIDEO: Reguli noi pentru păşunat la Sărmaşu

Distribuie

Crescătorii de animale din oraş Sărmaşu au la dispoziţie un nou Regulament privind organizarea şi desfăşurarea păşunatului pe anul 2017. Documentul a fost aprobat joi, 23 februarie, cu ocazia unei şedinţe ordinare de lucru a Consiliului Local al oraşului Sărmaşu.

Proiectul a fost iniţiat de Sallai Imre, viceprimarul oraşului Sărmaşu.

“Regulamentul este propus pentru a evita eventuale incidente neplăcute. Vom face imediat ce ne va permite timpul o reevaluare a păşunatului, vom număra şi reevalua păşunile”, a afirmat Sallai Imre.

“Terenurile evidenţiate ca păşune, conform blocurilor fizice, aparţinând Consiliului Local vor fi folosite exclusiv pentru păşunatul animalelor, în scopul asigurării unui păşunat raţional pe tot parcursul anului se vor stabili efectivele de animale pe trupuri de păşune”, a mai spus viceprimarul oraşului Sărmaşu.

112

Spicuiri din Regulament:

– Lucrările de întreţinere a păşunilor, precum şi a utilităţile zoopastorale se vor efectua de către crescătorii de animale care le folosesc. Condiţiile şi nivelul acestor lucrări sunt cuprinse în Amenajamentul pastoral al oraşului Sărmaşu.

– Învoirea animalelor în păşune se va face conform următorului graficului de păşunat: bovine (10 mai – 20 octombrie), ovine (20 aprilie – 20 noiembrie). Păşunatul în afara perioadelor stabilitese consideră păşunat ilegal şi se va pedepsi conform actelor normative în vigoare.

– Ciobanii şi păstorii de animale sunt obligaţi ca până la data de 1 mai a fiecărui an să încheie cu Primăria oraşului Sărmaşu contractul de păşunat.

– Se interzice ieşirea animalelor pe timp de noapte de pe trupurile de păşune concesionate. Fermierii se obligă să asigure pe fiecare turmă constituită cel puţin un număr de trei clopote. În caz de nerespectare a prevederilor se stabileşte sancţiunea cu amendă cuprinsă între 500 şi 800 lei.

– Deţinătorii de animale (persoane fizice şi juridice) care întrunesc condiţiile prevăzute de OUG nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente, pot concesiona prin licitaţie publică o suprafaţă de păşune pe o perioadă de cinci ani, cu posibilitate de prelungire prin acte adiţionale, corespunzător numărului de animale pe care le deţin.

– Se interzice categoric schimbarea locului de păşunat concesionat, prin migrare pe alte păşuni sau terenuri. Păşunatul, fără acordul scris al proprietarului/arendaşului de teren, pe alte suprafeţe (fâneţe, râturi, ogoare, mirişti etc.), decât cele prevăzute în contractul de concesiune, se consideră păşunat ilegal.

– Ciobanii, păstorii cât şi proprietarii animalelor găsite pe păşuni, fâneţe, loturi semincere sau pajişti cultivate, care nu au încheiat contracte de păşunat, vor fi obligaţi să plătească daunele provocate şi taxele de gloabă. Taxa de gloabă: în cazul animalelor izolate, bovine adulte şi tineret 50 lei, cabaline 50 lei, ovine (adulte şi tineret) 10 lei, porcine 15 lei, gâşte şi raţe 3 lei, iar în cazul turmelor de ovine şi cirezi de bovine 1.000 lei.

– Se interzice păşunatul pe drumurile de exploatare, răzoare dintre terenurile agricole proprietate privată, prin legarea animalelor sau prin priponire. Fapta se sancţionează cu amendă cuprinsă între 50 şi 100 lei.

– Constituie cazuri de forţă majoră ploi abundente, inundaţii, secetă îndelungată, creşterea masivă a masei ierboase pe unele păşuni (târlire) fapt pentru care se permite cosirea păşunii cu acceptul medicului veterinar şi a Primăriei.

– Creşterea pe lângă stână a altor animale (păsări, porci etc.), de către fermieri, este permisă numai cu condiţia ca acestea să aibă adăposturi adecvate şi să nu fie lăsate libere pe păşune, pentru a evita degradarea păşunilor.

– Se interzice, fără acordul proprietarului, folosirea suprafeţelor destinate păşunatului în alte scopuri acest lucru fiind pedepsit cu amendă cuprinsă între 500 şi 800 lei.

– Păşunile nou înfiinţate sau supraînsămânţate vor fi folosite în primul an numai pentru cosit.

– Sumele încasate din redevenţă se fac venit la bugetul local la activităţi autofinanţate.

– Pentru prevenirea păşunatului timpuriu se vor efectua controale în păşuni de către echipe mixte formate din reprezentanţi ai Primăriei oraş Sărmaşu, Poliţia oraşului Sărmaşu şi reprezentanţi ai societăţi de pază.

– Suprafeţele de păşune excedente cuprinse în blocurile fizice apartinând domeniului public al oraşului Sărmaşu se vor concesiona prin licitaţie public organizată în condiţiile legii.

– Persoanele fizice şi juridice care au în concesiune ori închiriere trupuri de păşune sunt obligate să efectueze lucrările de întreţinere şi investiţii  pe păşuni cu acordul Primăriei, iar recepţia se va face în prezenţa delegatului Primăriei, în concordanţă cu prevederile Amenajamentului pastoral al oraşului Sărmaşu.

– Migrarea sau păşunatul se va face pe terenurile proprietate privată doar cu acordul scris al proprietarului.

– Constatarea faptelor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către viceprimarul oraşului Sărmaşu şi persoane împuternicite în acest sens de către primarul oraşului Sărmaşu.

Alex TOTH

 

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Raportul rectorului UMFST. Leonard Azamfirei: „Dorința de a avea plata cu ora, să nu fie mai mare decât dorința de a avea oameni tineri”

Distribuie Prezentarea Raportului anual al Rectorului UMFST G.E. Palade Târgu Mureș a avut loc joi, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.