Kelemen Hunor acuză procurorii DNA care anchetează înființarea Liceului Romano-Catolic Politic
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 333 Vizualizări

Kelemen Hunor acuză procurorii DNA care anchetează înființarea Liceului Romano-Catolic

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc – președinte UDMR Mureș, și senatorul Novák Csaba Zoltán, au susținut joi, 2 martie, de la ora 16.00, o conferință de presă pe tema anchetei referitoare la înființarea Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș. Kelemen Hunor a vorbit despre felul în care procurorii DNA – Serviciul Teritorial Târgu Mureș instrumentează cazul, acuzând folosirea unor „metode securiste”. Péter Ferenc a subliniat importanța detensionării situației și a susținut că înființarea unei școli nu poate fi considerată un act de corupție. Novák Csaba Zoltán a declarat că a solicitat Ministerului Educației Naționale rezolvarea situației și le-a transmis părinților elevilor că UDMR le va oferi asistență juridică pentru a deschide acțiuni în instanță.

Foto UDMR

„Este inacceptabil (…) să se poată accepta că o anchetă poate desființa o instituție”

Kelemen Hunor consideră inacceptabilă situația Liceului Romano-Catolic și a spus că a discutat subiectul cu președintele Klaus Iohannis, în luna decembrie, și că a trimis o sesizare către administrația prezidențială. „Am trecut în revistă toate aspectele legate de această situație de la Târgu Mureș, începând din 2015”, a spus Kelemen Hunor. Președintele UDMR a precizat că nu există posibilitatea de înscriere a elevilor în clasele de început de ciclu de la Liceul Romano-Catolic, din cauză că „Inspectoratul Școlar nu a acceptat să fie trecută în rețeaua școlară județeană această instituție. Avem și adresa semnată de inspectorul școlar general, în care face trimitere la o anchetă în curs. Este vorba despre ancheta DNA – Serviciul Teritorial Târgu Mureș.”

„Până când nu există o decizie definitivă, nu se poate accepta într-un stat de drept ca printr-o anchetă a unui procuror să se poată desființa o școală. Nu ancheta procurorului stabilește dacă funcționează normal și dacă au existat greșeli administrative sau de altă natură în perioada de înființare, ci o decizie a judecătorului”, a susținut Kelemen Hunor.  „Este inacceptabil, indiferent dacă vorbim de Inspectoratul Școlar, de Consiliul Local, de minister sau de o altă instituție, să se poată accepta că o anchetă poate desființa o instituție”, a adăugat președintele UDMR. Kelemen Hunor a afirmat că ceea ce se întâmplă este echivalentul unei antepronunțări. „Parcă cineva ar știi că urmează o astfel de decizie definitivă din partea judecătorilor”.

Chemarea părinților la audieri la DNA

„Părinții nu au nicio relație juridică cu școala de altă natură decât prezența copiilor în această școală. Nu au participat nici la înființarea școlii, nici la stabilirea cifrelor de școlarizare, deci nu se poate înțelege și nu se poate explica, rațional, cu argumente, de ce sunt părinții chemați, de ce sunt anchetați, nici în calitate de martori, de către procurori”, spus Kelemen Hunor.

Președintele UDMR a menționat că în 1 martie a trimis o scrisoare Consiliului Superior al Magistraturii. Apoi, a acuzat procurorii că îi întreabă pe părinți din ce confesiune religioasă fac parte. „Dacă spun că sunt unitarieni – atunci de ce ați înscris copiii la liceul catolic? Nu este treaba procurorului, nu este treaba statului ce religie au copiii, ce religie au părinții și unde își înscriu părinții acești copii. Nici securitatea nu cred că și-a permis așa ceva. Sunt metode securiste. Este un abuz de putere din partea procurorului. Este o încercare de a intimida comunitatea și părinții. Și a arăta și de a cere, nu explicit, dar implicit ca să nu mai meargă copiii la această școală”, susține Kelemen Hunor.

Președintele UDMR a acuzat că „este foarte clar, o încercare de a desființa școala fără o decizie a unui judecător, fără o decizie definitivă și irevocabilă”. Kelemen Hunor a solicitat CSM „o anchetă a comisiei juridice, fiindcă din punctul nostru de vedere, am vorbit și cu avocați, este o încălcare gravă a deontologiei și a legislației”.

În plus, Kelemen Hunor a susținut că procurorul le transmite părinților că elevii riscă, peste câțiva ani, ca studiile să nu le mai fie recunoscute. „Din acest punct de vedere, vă spun, lucrurile au scăpat de sub orice fel de control și nu știu care este scopul celor care fac așa ceva. nu mă refer doar la DNA, ci la tot ce se întâmplă în instituțiile locale”, a declarat Președintele UDMR. Kelemen Hunor spus că ar exista intenția să fie chemați la audieri și elevi, fapt pe care îl consideră și mai grav.

Soluția, așteptată de la autoritățile centrale

„Noi considerăm că cineva și în primul autoritățile centrale trebuie să găsească o soluție, pentru că, din punct de vedere juridic, această instituție există. Și până la o hotărâre definitivă nu se poate pune sub semnul întrebării existența liceului. Cineva trebuie să le atragă atenția celor care fac cercetarea penală și CSM-ul este această instituție care poate să facă demersurile necesare prin inspecția juridică”, a conchis președintele UDMR. Kelemen Hunor a susținut că situația din jurul Liceului Romano-Catolic „deteriorează grav relațiile maghiaro-române din Târgu Mureș”, spunând că prin „metode foarte perverse, se încearcă o desființare a unui liceu”.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE