Home / Administratie / Lucreția Cadar: ”Prin felul nostru de a fi aducem o viață mai frumoasă”

Lucreția Cadar: ”Prin felul nostru de a fi aducem o viață mai frumoasă”

Distribuie

Ziua de 8 martie are un statut special la Deda, comuna etalon a Văii Mureșului Superiro fiind condusă de o femeie, în persoana Lucreție Cadar. Despre menirea femeii în administrația comunei dar și despre proiectele de viitor ne-a vorbit Lucreția Cadar în interviul următor:

1 (3)Reporter : De câți ani vă găsește ziua de 8 martie în postura de primar al comunei Deda ?

Lucreția Cadar: Din 2000 încoace pot zice că sunt stăpânul acestei instituții, respectiv Primăria Deda, ceea ce înseamnă 16 ani de sărbătorire împreună cu colegii și colegele a zilei de 8 martie, cea mai însemnată zi din viața noastră a femeilor.

Rep.: Cum a fost la început, când o femeie a ajuns să conducă destinele comunei Deda ? Cum v-au primit locuitorii în această postură ?

Lucreția Cadar: La început cred că m-au primit oarecum cu suspiciune, însă aveam un precedent, fiind primar al comunei Rușii Munți, și poate acest lucru mi-a adus și succesul în continuare, pentru acești 16 ani în fruntea primăriei Deda. La Rușii Munți având rezultate bune, foarte multă lume de acolo desfășurându-și activitatea la CFR Deda, cum vorba la țară se răspândește repede, eram oarecum cunoscută în zonă. Propunerea de a candida pentru funcția de primar la Deda a fost bine primită, având și o perioadă de patru ani în care am fost consilier local la Deda. Am fost privită la început cu o oarecare reținere, dar fiind omul faptelor, omul cuvântului dat și respectat, iată că munca mea înseamnă continuitate, și cu ajutorul lui Dumnezeu sper să-mi închei acest mandat, care va reprezenta două decenii la cârma comunei Deda.

Rep.: Cât a fost de dificil să vă impuneți, din postura de femeie, în primărie și Consiliu Local ?

Lucreția Cadar: Este mai greu pentru o femeie să se impună , dar fiind un om serios, un om categoric care niciodată nu a făcut compromisuri, aspecte care m-au situat pe o poziție de conducere, de autoritate. Nu a fost ușor, dar respectarea promisiunilor făcute ca și o datorie de onoare pentru mine au stat la baza succesului meu. Nu a fost să lucrez în Consiliul Local care avea în componență doar bărbați, oameni cu pregătire deosebită, lucru care m-a determinat să fiu și eu la rândul meu pregătită, să citesc, să cunosc legislația, și întotdeauna să vin cu propuneri în Consiliul Local care să aducă noutăți în comună și realizări de investiții pentru progresul comunei. Interesul pentru a dezvolta comuna Deda, și realizarea treptat în ani a unor investiții prioritare și necesare pentru comună mi-au adus succesul. În urma alegerilor locale de anul trecut am obșinut un procernt de 67 % pentru candidatul de primar Lucreția Cadar, ceea ce dovedește că mă bucur de respectul oamenilor din comună, de respectul colegilor și astfel pot răspune la întrebarea de cum am putut să mă impun în fruntea comunei și a Consiliului Local. Am reușit acest lucru prin decență, prin seriozitate, operativitate și prin felul meu de a fi în orice situație în care m-am prezentat.

Rep.: Cât contează sprijinul și încrederera locuitorilor și al colegilor din primărie?

3 (1)Lucreția Cadar: Contează foarte mult, deoarece atunci când, mergând pe teren, întâlnindu-mă cu oamenii din comună, ma bucur de respectul oamenilor. Ușa primăriei a fost mereu deschisă pentru orice problemă a oamenilor, deoarece este foarte important să fi apropiat de oameni, să existe acel respect reciproc. În ce privește colegii din primărie, am o colaborare foarte bună, suntem un colectiv pregătit pentru a face față problemelor și a activităților existente. În acest fel, având o bună colaborare, având încredere în personalul existent, pot să spun că împreună cu colegii mei din primărie, înmpreună cu Consiliul Local avem rezultate frumoase, iar comuna Deda a ajuns să fie printre primele cinci din județul Mureș, ceea ce este o mândrie atât pentru funcționarii din primărie și Consiliul Local cât și pentru locuitorii comunei Deda. Ponderea femeilor care lucrează în cadrul primărie este de 60 %. Contează foarte mult prezența femeilor în primărie , ele sunt întotdeauna mai calde, mai primitoare, profesional sunt bine pregătite și am încredere în cele care își desfășoară activitatea în cadrul primăriei Deda.

Rep.: Care sunt prioritățile comunei Deda pentru anul 2017 ?

Lucreția Cadar: Nu întâmplător Ziua femeii este la început de primăvară, când facem și noi planurile pentru acest an de dezvoltare a comunei, stabilim bugetul pentru acest an, și din punctul meu de vedere anul 2017 din prisma resurselor îl văd ca un an foarte bun. Se vor realiza în acest an investiții importanteîn comuna Deda, o grădiniță nouă la Deda, cu trei grupe și cu program prelungit. Este vorba de un proiect pe fonduri europene. De asemenea, se lucrează la Căminul Cultural din Bistra Mureșului, care va fi finalizat în acest an, investiție realizată prin fonduri proprii. Tot în localitatea Deda vom moderniza Căminul Cultural, ceea ce înseamnă sala de spectacole și căminul vechi cu medernizarea bibliotecii comunale, cu dotarea căminului cu instrumente și costume populare pentru ansamblurile din comună, ”Bistra Mureșului” din Deda și ”Ghiocelul” din Bistra Mureșului. Gândurile noastre pentru acest an sunt mari, vrem să asfaltăm încă 1,5 kilometri de drum, să realizăm capela de la Bistra Mureșului, să începem construcția capelei din satul Pietriș, să facem un parc în localitatea Filea. De asemenea, vom începe cu aducțiunea de apă de la Donca, un proiect pe fonduri europene de canalizare și de captarea a încă două izvoare de la Donca, pentru asigurarea necesarului de apă pentru comună. În condițiile în care se va finanța acest proiect de canalizare pe întreaga comună, Deda va putea să se înscrie în rândul orațelor mici de munte, frumoase și bine dezvoltate, deoarece avem și un centru medico-social, un liceu, suntem nod de cale ferată, avem baza materială pentru sport, practic îndeplinim toate condițiile pentru un mic orășel.

Rep.: După atâta muncă vă mai rămâne timp pentru viața personală?

Lucreția Cadar: Satidfacția mea este în primul rând munca în primărie, realizările comunei, faptul că aici am o familie împreună cu colegii mei, dar nu îmi neglijez nici familia de acasă. Poate ceea ce mi-a adus succesul în calitatea de primar a fost și exemplul personal, familia mea este una reușită, cu doi copii realizați la casele lor, cu cinci nepoței minunați de care mă bucur în mod deosebit. Întotdeauna, în întreaga mea activitate, în tot ceea ce am făcut, am încercat să fiu un exemplu, să ofer și în același timp am și primit, atât daruri de la Dumnezeu cât și respect și omenie din partea celor din jur. Nimic nu este mai important decât atunci când ajungi la vârsta de 60 de ani pe care de curând am sărbătorit-o, să am copii realizați, nepoți care mă iubesc, la care se adaugă activitatea reușită în comună , lucru care dovedește că rămâne ceva în urma mea, rămân lucruri minunate. Sunt lucruri care îmi dau o satisfacția muncii împlinite, precum și dorința de a merge mai departe și de a înceia acest mandat cu succes în anul 2020, cu o comună dintre cele mai frumoase din județul Mureș.

Rep.: Fiind o zi specială, ce le urați femeilor de 8 Martie ?

Lucreția Cadar: Femeia mamă, femeia soție, femeia funcționar la locul de muncă, reprezintă sarea și piperul în tot ceea ce Dumnezeu a lăsat pe pământ. Fără femeie, poate soarele ar fi mai puțin strălucitor, ziua ar fi mai puțin veselă. Nu îmi închipui o familie fără femeie, și nici rostul nostru al tuturor pe pământ. Este ființa care face parte din tot și din toate. Toată admirația și tot respectul pe care femeile îl merită. Ne asumăm acest lucru față de colegii noștri, față de soții noștri, de colaboratori. Prin bunătate, sensibilitate și prin felul nostru de a fi aducem un zâmbe, aducem o viață mai frumoasă, și de ce nu, o zi de mâine mai bună și mai frumoasă. Acestea suntem noi femeile, și nu pot decât în această zi minunată să transmit cele mai calde urări de bine, sănătate și fericire colegelor mele din primărie, femeilor din comuna Deda și tuturor ființelor dragi de pe planeta Pământ.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

”Marș pentru Viață” la Luduș

Distribuie Ziua de luni, 25 martie, în care Arhanghelul Gavriil vestește Fecioarei Maria Mântuirea neamului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.