Părinții elevilor de la Liceul Romano-Catolic cer primăriei să-și asume responsabilitatea. Șeful Direcției Școli își menține poziția Invatamant
  • vali.covaciu
  • 1 comentarii
  • 480 Vizualizări

Părinții elevilor de la Liceul Romano-Catolic cer primăriei să-și asume responsabilitatea. Șeful Direcției Școli își menține poziția

Grupul Civic pentru Liceul Teologic Romano-Catolic, format din părinți ai elevilor liceului, a susținut joi, 9 martie, de la ora 12.00, o conferință de presă despre situația școlii. Subiectul principal abordat a fost faptul că, potrivit, reprezentaților Grupului Civic, Primăria Târgu Mureș nu respectă legislația în vigoare și pune în pericol funcționarea Liceului Teologic Romano-Catolic. De asemenea, s-a mai vorbit despre situația în care se află acum proiectul rețelei școlare din Târgu Mureș. Szathmáry Zsolt, purtătorul de cuvânt al Grupului Civic a declarat că de săptămâna viitoare, în perioada 13-17 martie, vor protesta în fiecare zi, timp de o oră, în fața Prefecturii, deoarece nu le-a fost aprobată cererea de a protesta în fața Primăriei.

„Scopul Grupului Civic este conștientizarea situiației Liceului Romano-Catolic și înlăturarea cu metode de advocacy a problemelor administrative și juridice apărute, care împiedică buna funcționare a liceului”, a precizat Szathmáry Zsolt. Grupul Civic a fost înființat în luna noiembrie a anului 2016. „Am început să culegem documente ce privesc înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic, beneficiind de prevederile Legii 544 din 2001, privind accesul liber la informațiile de interes public”, a adăugat. Informațiile au fost solicitate de la Inspectoratul Școlar Județean Mureș, de la Primăria Municipiului Târgu Mureș, de la Instituția Prefectului Județului Mureș și de la Ministerul Educației Naționale.

Szathmáry Zsolt susține că cei din primărie știau că documentele de înființare nu sunt în regulă

„Am aranjat materialele obținute în ordine cronologică și am analizat modul de înființare a Liceului, repectiv pașii administrativi legali. Pe baza informațiilor colectate putem afirma că Primăria Municipiului Târgu Mureș poartă o responsabilitate pentru situația actuală. Acest fapt este, de altfel, recunoscut și de către domnul Horațiu lobonț, directorul Direcției Școli din cadrul primăriei, în plângerea prealabilă formulată în procesul deschis împotriva Inspectoratului Școlar. Credem că Primăria Târgu Mureș, conducerea primăriei a avut în permanență cunoștință de faptul că documentele de înființare ale Liceului Romano-Catolic nu sunt în regulă. Însuși domnul Lobonț scrie despre necesitatea existenței unei hotărâri a Consiliului Local, care, desigur, trebuie însoțită de un raport argumentativ”, a declarat Szathmáry Zsolt.

„Răspunderea este comună”

„Cu toate acestea autoritatea locală a virat în continuu salariile și suportul material necesar desfășurării activității liceului. În prezent, domnul primar Dorin Florea și directorul Direcției Școli învinovățesc Inspectoratul Școlar și Consiliul Local de situația creată, de parcă primăria, reprezentată de primar, nu ar avea nicio răspundere. Răspunderea este comună”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Grupului Civic pentru Liceul Teologic Romano-Catolic, apoi a reitarat răspunderea pe care o poartă primarul și șeful Direcției Școli.

Pașii indicați de Ministerul Educației Naționale

„În prezent, conform adreselor trimise de Ministerul Educației Naționale pașii care ar trebui urmați pentru reglementarea temporară a situației ar fi: din partea Direcției Școli – scrierea unui raport argumentativ complet, pe care să îl trimită Inspectoratului Școlar Județean; din partea Inspectoratului Școlar – este nevoie de un aviz conform; iar din partea Consiliului Local este nevoie de o hotărâre a aprobare a acestuia”, a precizat Szathmáry Zsolt.

Purtătorul de cuvânt al Grupului Civic al părinților elevilor de la Liceul Romano-Catolic s-a referit la adresele transmise de Ministerul Educației Primărie Municipiului Târgu Mureș, prima: Nr. 11402/07.02.2017, a doua: Nr. 27080/03.03.2017, în care se solicită executivului autorității locale trimiterea spre avizare către ISJ Mureș a proiectului rețelei școlare.

În adresa MEN se face referire la situația Liceului Teologic Romano-Catolic, în textul documentului fiind prezentate toate cele trei opțiuni posibile: desființarea, prin divizarea totală; funcționarea cu personalitate juridică și funcționarea ca structură arondată. „Pentru orice variantă propusă, solicitarea transmisă Inspectoratului Școlar Județean Mureș în vederea emiterii avizului conform, trebuie însoțită de un raport argumentativ explicit”, se precizează în ambele adrese.

În a doua adresă se mai menționează și faptul că din cauza blocării procesului de organizare a rețelei școlare pentru anul 2017-2018 din Municipiul Târgu Mureș există „implicații directe și asupra planului de școlarizare”.

În cadrul conferinței, s-a atras atenția și asupra faptului că în prezent este blocată înscrierea elevilor în clasele de început de ciclu ale Liceului Romano-Catolic. „Fără a exista o bază legală în acest sens”, a precizat Szathmáry Zsolt

Direcția Școli: „un raport argumentativ (…) nu este necesar”

Conform răspunsului primit în 7 martie 2017, în urma unei solicitării formulate de Grupul Civic, conducerea Direcției Școli consideră că „un raport argumentativ referitor la proiectul de rețea școlară nu este necesar”.

„Această adresă vine după ce toate adresele Ministerului ajunseseră deja la Primărie, la Direcția Școli, și trebuiau să ajungă și la consilierii locali”, a subliniat Szathmáry Zsolt.

În legătură cu protestul de săptămâna viitoare, purtătorul de cuvânt al Grupului Civic a declarat că este ultima posibilitate pe care o mai au părinții elevilor.

Foto 2 liceu ro_ca Horatiu Lobont

Horațiu Lobonț: „Este o situație unică în țară”

Șeful Direcției Școli din cadrul Primăriei Municipiului Târgu Mureș, Horațiu Lobonț, a declarat că potrivit legii Direcția Școli nu este obligată să întocmească un raport argumentativ, în condițiile în care rețeaua școlară nu a suferit modificări. „Noi ne-am făcut datoria, în continuare este treaba Inspectoratului să-și asume o decize. Ei pot să avizeze proiectul, (care cuprinde Liceul Romano-Catolic ca structură cu personalitate juridică n.r.) pe care noi l-am trimis în 7 februarie, pozitiv, negativ sau doar parțial”. În plus, acesta a acuzat implicarea politicului în această problemă: „când politicul își bagă coada, aici se ajunge”.

Horațiu Lobonț a mai spus că „este o situație unică la nivel național, pe care o vom scoate la capăt, dar efectiv refuz să mai fie acuzată Primăria”.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE