Deficit de medici de familie în județul Mureș. Localități fără medici de ani de zile Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 720 Vizualizări

Deficit de medici de familie în județul Mureș. Localități fără medici de ani de zile

Președintele Asociației Medicilor de Familie Mureș, dr. Remus Șipoș, a declarat marți, 14 martie, că județul Mureș, beneficiar al unui centru medical universitar, se confruntă cu o criză de medici de familie, în prezent existând un deficit de 32 de medici de familie, la care se adaugă alți 24 de medici care au împlinit vârsta de pensionare.

Dr. Remus Șipoș și-a exprimat îngrijorarea cu privire la acest fenomen care ia amploare, subliniind că „a început sfârșitul acestui segment al asistenței medicale”.
„Miercuri, 13 martie 2017, a avut loc ședința Comisiei pentru asistență medicală primară, constituită prin Decizia nr. 105/07.03.2017 a Președintelui – Director General al CAS Mureș. Pe ordinea de zi s-a aflat si stabilirea necesarului de medici de familie din județul Mureș. Situația a arătat că previziunile noastre făcute în urmă cu 4 ani încep să se adeverească, în mare parte datorită politicilor de sănătate din România și tratamentului discriminator la care este supusă medicina de familie prin politicile prezente și trecute de finanțare a sistemului sanitar, dar și a modului de întocmire a contractelor-cadru. Astfel, în județul Mureș, județ beneficiar al unui centru universitar medical, în anul 2017 vorbim de un deficit de 32 de norme (medici de familie) la care se adaugă faptul că la 31.12.2017 vom avea și 24 dintre medici, care se află în activitate și care au împlinit vârsta de pensionare, ei având acum vârste cuprinse între 65 și 70 de ani. Speranța ar trebui să se îndrepte către rezidenți, însă, conform datelor de care dispunem, avem 10 rezidenți în anul trei. Dintre aceștia, două persoane sunt în concediu de maternitate, iar alte două colege sunt însărcinate. În anul doi, sunt 13 rezidenți, iar 6 dintre aceștia sunt rezidenti pe post în alt județ decât județul Mureș. În anul I, avem 13 rezidenți, dar aceștia își vor putea susține examenul de specialitate abia peste 4 ani”, a explicat președintele Asociației Medicilor de Familie Mureș.

Localitățile Bereni, Bichiș, Hodoșa și Zagăr nu au medic de familie de peste doi ani de zile, iar localitățile din județul Mureș care se confruntă cu deficit de medici sunt:
Adămuș Cornești, Albești, Apold, Bahnea, Band, Ceuașu de Câmpie, Chibed, Chiheru de Jos, Cristești, Gheorghe Doja, Ghindari, Hodac, Livezeni, Mădăraș, Mica, Nadeș, Petelea, Sîngeorgiu de Mureș, Solovăstru, Tăureni.
Și în mediul urban sunt probleme, mai exact la Sighișoara (4), Luduș (1) și Sovata (1).
„Având în vedere aceste aspecte, putem afirma că din punct de vedere al resurselor umane existente a început sfârșitul acestui segment al asistenței medicale, sfârșit care este susținut și grăbit de politica consecventă a decidenților din sistemul sanitar. Dacă până acum ne plângeam că pleacă colegii tineri, în asistența medicală primară medicii de familie ajunși la vârsta de 50 de ani iau tot mai serios în calcul varianta de a-și încheia cariera profesională într-o altă țară a Uniunii Europene, pentru a avea șansa unui venit decent la bătrânețe – pensie. Învățam cândva că structura sistemului sanitar este una piramidală, iar baza o constituie asistența medicală primară (medicina de familie), nivelul următor fiind asistența medicală secundară (ambulatoriul de specialitate – policlinicile), iar vârful piramidei asistența medicală terțiară (spitale, clinici). În acest context ne întrebăm care va fi soarta piramidei sistemului sanitar românesc…”, a arătat dr. Remus Șipoș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE