FOTO: ”Semințe libere”, soluții și idei pentru o viață mai sănătoasă Reghin
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 446 Vizualizări

FOTO: ”Semințe libere”, soluții și idei pentru o viață mai sănătoasă

IMG_0114Evenimentul  marca ”Semințe libere”, iniţiat şi organizat la nivel  naţional de România În Tranziţie – Comunitatea Transition Towns România prin Adina Moise, și-a derulat sâmbătă, 11 martie la Reghin prima ediție, organizată la nivel local de Cristian Man și Răzvan Ilieș. IMG_0122”Ideea acestui proiect a venit de la Răzvan Ilieș, sugerată de la Târgu-Mureș unde a avut loc deja al doilea eveniment în acest an de Semințe libere. Am fost împreună la acest eveniment și atunci am avut o discuție cu fondatorul acestui eveniment la nivel național Adina Moise, care i-a sugerat lui Răzvan să facem un eveniment și la Reghin. Nu a fost dificil să ne organizăm pentru acest eveniment, ne-am pus de acord pur și simplu și ne-am adunat la Dogma, locația gazdă a evenimentului. Au venit câțiva oameni cu semințe, care participă de regulă la astfel de evenimente, la care se adaugă activitățile dedicate copiilor. Spre bucuria noastră s-a adunat destul de multă lume, deoarace la început ne gândeam că vom fi doar noi doi, eu și cu Răzvan, dar se pare că lumea e destul de receptivă la asemenea lucruri”, a precizat Cristian Man.

”Nu trebuie să dai ca să primești”

IMG_0109Scopul organizatorilor este acela de a crea o rețea a celor care cred în rolul și importanța sănătății, atât cea alimentară dar mai ales a celei spirituale și a dragostei pentru curat și sănătos. IMG_0121”Semințe libere înseamnă să împărtășim din surplusul de semințe, arbuști, pomi fructiferi care le avem pe acasă, și să fim împreună, să formăm o comunitate în cele din urmă.  Nu e vorba neapărat de un schimb de semințe, principiul care stă la baza ”Semințelor libere” este acela că nu trebuie să ai ca să primești, nu trebuie să dai ca să primești. Și cei mici au parte de activități în cadrul acestui eveniment, copiii se joacă cu semințe, fac cu ajutorul lor lucrări de artă, și suntem curioși și noi ce opere vor realiza”, a afirmat Răzvan Ilieș.

Introducere în permacultură

IMG_0120În cadrul evenimentului au fost dezbătute teme legate de permacultură, compost urban, grădini urbane precum și despre oportunitățile  de valorificare pentru micii producători a produselor agricole curate, direct la clienți. ”Permacultura este o modalitate de proiectare și design a așezărilor umane și sistemelor agricole perene, bazată pe imitarea relațiilor ce există în ecosistemele  naturale. Principiile care stau la baza permaculturii sunt  legate de grija pentru pământ, să ne îngrijim ca sistemele vii să poată supraviețui în continuare și să prolifereze, grija pentru omenire, să ne îngrijim ca oamenii să poată avea acces la toate resursele ce le sunt necesare pentru a trăi, și nu în cele din urmă repartizarea etică și limitarea consumării resurselor. Stabilind limite pentru nevoile noastre putem obține resurse cu care să sprijinim cele două direcții anterioare”, a precizat Răzvan Ilieș.

Grădini urbane comunitare

IMG_0119Alt subiect dezbătut a fost legat de grădinile urbane comunitare, având la bază principiile permaculturii. Rolul acestora este acela de conştientizare a populaţiei urbane asupra  problemelor de mediu, a problemelor cauzate de o alimentaţie nesănătoasă precum şi a soluţiilor pe care le poate oferi grădinăritul urban. ”Ideea este să avem un spațiu public în care toată lumea să participe la lucrarea unei suprafețe de teren. Pot fi spații mai folosite din oraș, pe care oamenii le pot dona astfel ca ele să poată fi puse în valoare. Astfel ajungem la înfrumusețarea orașului precum și la o utilitate a spațiului public. Un exemplu de astfel de spații sunt cele din jurul blocurilor care pot fi folosite pentru a face o grădină urbană, să ai și legume, sau chiar și fructe”, a spus Cristian Man.IMG_0104
IMG_0107IMG_0112IMG_0118IMG_0116IMG_01243 2

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE