Home / Administratie / INTERVIU. 2017, anul proiectelor de infrastructură pentru reghineni

INTERVIU. 2017, anul proiectelor de infrastructură pentru reghineni

Distribuie

Anul 2017 se anunţă a fi unul fast din punct de vedere al investiţiilor în infrastructură realizate în municipiul Reghin. În acest sens, autorităţile locale pregătesc mai multe proiecte importante pentru comunitatea locală: asfaltări de străzi, o nouă piaţă agro-alimentară, reabilitarea cinematografului „Patria”, modernizarea Parcului Central şi nu în ultimul rând inaugurarea unei creşe şi construirea de spaţii noi pentru două unităţi de învăţământ. Detalii despre respectivele proiecte am aflat de la Maria Precup, primarul municipiului Reghin.

Reporter: Recent, Consiliul Local a adoptat câteva hotărâri care vizează realizarea unor investiţii în două unităţi de învăţământ din municipiul Reghin. Despre ce investiţii este vorba?

Maria Precup, primarul municipiului Reghin: La „Alexandru Ceuşianu” avem foarte mulţi copii şi trebuie să construim săli noi, mai ales pentru grupele pregătitoare, şi am depus documente în acest sens la Minister. Trebuia să schimbăm indicatorii tehnico-economici pentru că s-a schimbat TVA-ul şi avem proiecte multe de investiţii pentru care sper să obţinem finanţări din surse guvernamentale. De asemenea, încercăm să mergem şi pe varianta cu bani europeni. La „Augustin Maior”, pentru că funcţionăm într-o şcoală ai cărei chiriaşi suntem, proprietar fiind Biserica Evanghelică, nu putem face investiţii, doar lucrări de întreţinere. Intenţionăm ca pe terenul respectiv să demarăm o investiţie nouă, cu cinci clase, pentru a putea asigura desfăşurarea programului şcolar doar înainte de masă. Rămânând în sfera învăţământului şi a educaţiei, aduc la cunoştinţa cetăţenilor că suntem în perioada de achiziţie a mobilierului şi a altor dotări pentru noua creşă a municipiului. Am demarat concursul pentru selectarea personalului care va lucra în această instituţie. Vom avea 25 de locuri pentru copii, care vor avea la dispoziţie o creşă modernă, cu toate dotările necesare. Este o necesitate pe care trebuie să o rezolvăm pentru că actuala creşă nu deserveşte toate cererile pe care le-am avut în municipiul Reghin.

Rep.: Tot recent, consilierii locali au aprobat şi modernizarea unor străzi din municipiul, pe mai multe loturi. Despre ce străzi este vorba?

M.P.: Avem proiecte întocmite pentru mai multe străzi pe care vrem să le asfaltăm şi a trebuit să aprobăm în şedinţă de Consiliu Local indicatorii tehnico-economici. Am depus proiectele la Ministerul Dezvoltării şi vrem să accesăm şi fonduri europene în acest sens. Sper să reuşim. În primul mandat am asfaltat 20% din străzile municipiului Reghin, anul trecut am avut un an slab pentru că a fost Guvernul tehnocrat şi nu am avut nicio finanţare de la bugetul de stat. Din bugetul local, sumele sunt destul de mici pentru că au crescut cheltuielile de întreţinere, odată cu creşterea salariului minim. De aceea, din bugetul local nu ne putem permite să facem lucrări de anvergură. Am aprobat aceşti indicatori, am depus la Ministerul Dezvoltării şi facem eforturi în continuare pentru a obţine finanţări. Avem în vedere şi străzi din zona Apalinei şi în acest an dorim să alocăm din bugetul local o sumă substanţială pentru scrierea mai multor proiecte. Lista completă a străzilor incluse în proiect este: Muncitorilor, Câmpului, Vişinilor, Mărului, Prunului, Spicului, Ghiocelului, Narciselor, Arenei, Gheţarului 1 şi 2, Molidului, Gheorghe Şincai, Cimitirului, Margaretelor.

Rep.: Ce alte proiecte aveţi în vedere?

M.P.: Unul dintre proiectele aflate în agenda noastră de priorităţi are în vedere izolarea termică a instituţiilor de învăţământ. Intenţionăm să obţinem finanţări europene, pentru că numai aşa ne putem permite să facem ceea ce ne propunem. De asemenea, suntem în curs de a finaliza finanţarea pentru cinematograf, trebuie să refacem proiectul, cinematograful fiind o prioritate pentru noi. Este important ca reghinenii şi locuitorii din zonă să nu mai meargă zeci de kilometri pentru a vedea un film. Proiectul se află la Compania Naţională de Investiţii, trebuie doar să punem la punct documentaţia care se referă la noile prevederi ISU. Totodată, proiectul care vizează Parcul Central trebuie regândit pentru că ne-a fost refuzat de Comisia pentru Protecţia Monumentelor Istorice, care a argumentat că trebuie să facem studii geologice. Trebuie să regândim proiectul şi ne gândim la mai multe variante, deoarece am găsit în acest sens o deschidere din partea mai multor arhitecţi din Germania şi Austria, care au creionat mai multe variante. Trebuie să vedem, împreună cu Comisia de Urbanism, pe care variantă o alegem. Urmează să fie finalizată, sperăm cât mai repede, şi licitaţia organizată de Compania Naţională de Investiţii pentru noua piaţă agro-alimentară. De asemenea, în acest an avem în agendă încă o prioritate, respectiv să finalizăm introducerea în subteran a cablurilor pentru distribuitorii de energie electrică şi a altor tipuri de cabluri, astfel încât clădirile din centrul istoric al municipiului Reghin să fie puse în evidenţă. Ne dorim ca Parcul Central să fie un loc ideal de promenadă şi ne gândim chiar să închidem o parte din circulaţie, partea dintre Parc şi cealaltă zonă a Reghinului, pentru că centrul nu-l putem închide, fiind străbătut de un Drum Naţional. Sunt lucruri multe pe care trebuie să le facem în sensul giratoriu care trebuie realizat în strada Gurghiului şi avem proiecte noi, respectiv lărgirea străzii Axente Sever la pod, unde avem o gâtuire a circulaţiei de la Kaufland. Pentru lărgirea podului aveam nevoie de o sumă foarte mare, aşa că ne gândim la o altă variantă. Cel mai important pentru noi este să rezolvăm asfaltarea tuturor străzilor din municipiul Reghin şi pe urmă cu surse proprii să facem întreţinerea. De când am mărit volumul străzilor asfaltate cu peste 20%, o mare parte din bugetul local îl cheltuim pentru măturatul şi pentru întreţinerea acestor străzi, pentru că este normal ca acestea să fie introduse în contractul de salubrizare. Ne dorim, de asemenea, să continuăm modernizarea trotuarelor tuturor străzilor din municipiul Reghin care au fost asfaltate. Acum în primăvară prioritar este să reabilităm trotuarul, pentru că sunt foarte multe denivelări şi pavaje deteriorate şi împreună cu colegii de la Drumuri asta vom face. Infrastructura este importantă, vrem ca nicio stradă să nu mai aibă probleme cu canalizarea şi în general apa este rezolvată aproape în tot municipiul Reghin, la fel ca şi iluminatul public.

Rep.: Aţi demarat proiectul pentru realizarea noului Plan Urbanistic General al municipiului?

M.P.: Da, am început realizarea unui Plan Urbanistic General pentru a veni în ajutorul cetăţenilor şi al investitorilor, să nu mai trebuie să cheltuiască bani cu PUZ-urile. Este un proiect contractat şi demarat, cu consultanţă. În legătură cu Planul de Mobilitate care este necesar pentru achiziţionarea de mijloace de transport în comun, dar şi pentru PUG, acesta va inventaria zonele verzi. Sunt lucruri pe care trebuie să le facem şi care necesită un efort financiar destul de mare, dar sunt necesare şi prioritare pentru dezvoltarea municipiului Reghin.

Rep.: Pe când vor avea reghinenii Unitate de Primiri Urgenţe la Spitalul din municipiu?

M.P.. Un alt proiect pe care îl avem în vedere se referă la Spitalul Municipiului Reghin, instituţie care nu poate intra în investiţii de dezvoltare şi modernizare pentru că este într-un proces de retrocedare, fiind revendicat de Episcopia Ortodoxă. De aceea, se fac doar lucrări de întreţinere şi reparaţii. Am alocat o sumă pentru realizarea unei Unităţi de Primiri Urgenţe pe care o vom face vis a vis de clădirea Spitalului. În paralel, am demarat scrierea unui nou proiect de Spital pe un teren aflat în proprietatea municipiului Reghin, într-o zonă din curtea Spitalului. Sper să îl finalizăm în acest an şi să obţinem finanţare guvernamentală sau europeană. La noi este destul de complicat deoarece finanţările pentru spitale merg către Spitalele Regionale. Sper să avem înţelegere, pentru că zona Reghinului deserveşte a treia parte din judeţul Mureş, peste 100.000 de locuitori, argument care ne-a ajutat şi pentru accesarea de fonduri pentru piaţa agro-alimentară.

A consemnat Alex TOTH

 

De asemenea, verificati

Au început să înflorească bujorii de stepă de la Zau de Câmpie

Distribuie Bujorii de stepă (Paeonia tenuifolia) din Rezervaţia Botanică de la Zau de Câmpie, cel …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.