Home / Politic / DNA, comparată de Péter Ferenc cu fosta Securitate

DNA, comparată de Péter Ferenc cu fosta Securitate

Distribuie

Aproximativ 2.000 de maghiari au participat miercuri, 15 martie, de la ora 16.00, la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu-Mureş, pentru a comemora Revoluţia de la 1848. Programul manifestării organizate cu ocazie zilei de 15 martie, sărbătoarea comunităţii maghiare din România, a conţinut atât momente artistice, cât şi mesaje ale reprezentanţilor cultelor religioase, ale premierilor României şi Ungariei şi nu în ultimul rând discursuri ale unor lideri politici din România şi Ungaria.

„Trebuie să ne luptăm pentru libertatea şi drepturile noastre”

Atât Péter Ferenc, liderul UDMR Mureş şi totodată preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, cât şi Soltész Miklós, secretar de stat responsabil pentru culte, națiuni și relația cu societatea civilă în cadrul Guvernului ungar, au amintit în alocuţiunile lor de situaţia Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureș.

„Comemorarea de la an la an ne reaminteşte să nu uităm de propriile noastre drepturi”, a spus Péter Ferenc

„Până când identitatea noastră maghiară este în pericol, nici libertatea noastră nu poate fi deplină. Spun aceasta pentru că ultimele luni ne-au dovedit că acum, în 2017 noi, maghiarii din Târgu-Mureş, iarăşi trebuie să ne luptăm pentru libertatea şi drepturile noastre fundamentale omeneşti şi minoritare”, a adăugat liderul UDMR Mureş, în opinia căruia comunitatea maghiară nu se simte în siguranţă, deoarece „siguranţa nu poate fi deplină când legile nu se respectă, unde cealaltă parte nu este ascultată”.

„Nu suntem în siguranţă într-un loc unde Direcţia Naţională Anticorupţie investighează întemeierea Liceului Romano-Catolic din Târgu-Mureş, părinţii sunt hărţuiţi şi se joacă cu soarta a mai mult de 400 de elevi”, a menţionat preşedintele UDMR Mureş.

„Revoluţia noastră este despre viitorul copiilor noştri”

Totodată, Péter Ferenc a transmis celor prezenţi mesajul „Să nu ne lăsăm intimidaţi” şi a afirmat că maghiarii stau în faţa unei lupte care poate fi câştigată „doar împreună”.

„Lupta pentru libertate nu este doar o amintire din trecut, ci şi năzuinţa prezentului. De la an la an, o provocare pentru a putea arăta dacă mai putem să ne afirmăm sau îi lăsăm să ne calce în picioare. Nu trebuie să uităm că putem să ne bazăm unul pe altul, nu trebuie să uităm că dacă ne afirmăm pentru noi înşine, şi nu pentru celălalt, atunci nu putem fi călcaţi în picioare. Revoluţia noastră este despre viitorul copiilor noştri, este despre decizia de a-i lăsa să se descurce pe cont propriu sau de a-i apăra prin orice mijloc posibil. Însă noi suntem solidari cu Tamási Zsolt, directorul Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş şi cu Horvath Anna, fostul viceprimar din Cluj Napoca”, a mai spus preşedintele UDMR Mureş.

Paralelă Procuratură – Securitate

În finalul discursului său, Péter Ferenc a arătat că maghiarii sunt „victimele unei campanii, ale unei cruciade de intimidare, în cadrul căreia Procuratura face folos şi de vechile mijloace securiste pentru a-i descuraja pe părinţi de la înscrierea copiilor într-o şcoală maghiară, în Şcoala Catolică.”

„Sunt unii care cred că pot aplica presiuni asupra comunităţii noastre până la infinit. Sunt unii care cred că putem să fim intimidaţi, că o să dăm înapoi. Am încheiat o perioadă grea şi cu siguranţă vom avea de înfruntat încă o perioadă anevoioasă. Nu ştim cât o să dureze. Trebuie să ne reafirmăm dreptatea uniţi, solidari şi trebuie să ne expunem punctul de vedere în mod clar şi ferm în ceea ce priveşte afronturile care ni s-au adus, la fel cum au făcut şi strămoşii noştri, însă trebuie să avem grijă să nu oferim prilej de noi eforturi de a stârni tensiuni etnice şi de a deştepta ura atât de distructivă pentru toţi”, şi-a încheiat alocuţiunea Péter Ferenc.

Text şi foto: Alex TOTH

112

113

114

115

116


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Doi atleți mureșeni premiați la Campionatul Național U20

Distribuie În perioada 9-10 martie s-a desfășurat la București finala Campionatului Național de Atletism U20, …

1 comentariu

  1. Așa cred toți maghiarii…
    Prostie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.