VIDEO: Prefecţii şi subprefecţii, demnitari în viitorul Cod Administrativ? Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 483 Vizualizări

VIDEO: Prefecţii şi subprefecţii, demnitari în viitorul Cod Administrativ?

35 din cei 80 de membri ai Asociaţiei Prefecţilor şi Subprefecţilor din România (APSDR) participă, între 16 şi 17 martie, în incinta Hotelului „Grand” din Târgu-Mureş, la lucrările Adunării Generale a APSDR. Alcătuită din foşti şi actuali prefecţi şi subprefecţi, APSDR îşi propune să contribuie cu propuneri pentru modificarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici şi pentru elaborarea noului Cod Administrativ al României.

Deschiderea oficială a manifestării a avut loc joi, 16 martie, în Sala mare a Palatului Administrativ din Târgu-Mureş, iar din prezidiul şedinţei au făcut parte: Petre Gigi – preşedintele APSDR şi prefect al judeţului Ialomiţa, dr. Lucian Goga – prefectul judeţului Mureş, dr. Raed Arafat – secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Teodor Iulian Gheorghe – director general al Direcţiei Generale pentru Relaţiile cu Instituţiile Prefectului din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi col. Daniel Marian Dragne – inspector general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. „Mă bucur că am reuşit să fim gazda acestui eveniment, am propus organizarea acestui eveniment încă de anul trecut, de la Neptun, şi sunt deosebit de bucuros că această invitaţie a noastră s-a concretizat şi dumneavoastră sunteţi împreună astăzi, aici, la Târgu-Mureş”, a spus, în calitate de gazdă, dr. Lucian Goga.

Directorii de deconcentrate, avizaţi obligatoriu de prefect?

Potrivit preşedintelui APSDR, în cele două zile de lucrări ale Adunării Generale vor fi dezbătute şi analizate mai multe propuneri legislative, una dintre acestea vizând atribuţiile avute de prefecţi. „În proiectul de Cod Administrativ se spune că se solicită avizul consultativ dat de prefect pentru numirea directorilor în deconcentrate. Noi susţinem ca acest aviz să fie obligatoriu din partea Instituţiei Prefectului, pentru că dacă prefectul conduce aşa cum scrie la lege, trebuie să aibă şi instrumente”, a declarat, la finalul deschiderii oficiale, Petre Gigi.

Preşedintele APSDR a menţionat că nu există nicio contradicţie între statutul funcţionarilor publici şi modul de numire/susţinere politică a prefecţilor. „Prefectul nu este numit politic. Prefectul, în momentul de faţă, este înalt funcţionar public. Aveţi în faţa dumneavoastră un înalt funcţionar public care după 30 decembrie anul acesta a făcut 20 de ani de Prefectură. Deci se poate şi aşa. Pe acest proiect de Cod Administrativ şi pe modificările din Legea 188, asta se intenţionează. Este vorba de voinţă politică, nu se încalcă din punctul meu de vedere strict – şi nu pot să mă exprim în numele Asociaţiei, pentru că încă n-am discutat strict această temă – nu se încalcă nicio lege, se poate să fie şi demnitar, am înţeles în propuneri că sunt cu rang de secretari de stat – prefectul, subsecretar de stat – subprefectul. Până nu se face o evaluare şi să vedem cum funcţionează acest lucru nu vă pot spune dacă este bine sau rău. Efectiv, pe principiile pe care trebuie să le respecte prefectul, el ca şi conducător al instituţiei, zona de manevră politică este extrem de limitată, pentru că prefectul trebuie să îşi facă treaba, în primul rând să respecte el legile şi pe urmă să le verifice respectarea celorlalţi. Părerea mea este că se va lua această măsură cu transformarea funcţiei de prefect din înalt funcţionar public în demnitar. A fost şi până în 2006”, a afirmat Petre Gigi.

asociatie 2

Când excepţia devine regulă…

Totuşi, preşedintele APSDR a recunoscut existenţa unei vulnerabilităţi în menţinerea activităţii apolitice de prefecţi şi subprefecţi, respectiv schimbarea acestora din funcţie de către Guvern utilizându-se principiul mobilităţii înalţilor funcţionari publici. „Criterii de evaluare sunt şi în momentul de faţă. Prefecţii şi subprefecţii pot fi schimbaţi oricum, pentru că exercită funcţia cu caracter temporar, deci nu s-au organizat concursuri. S-a mers cu respectarea legislaţiei, dar pe excepţii. Şi excepţia a devenit regulă, adică această ocupare a funcţiei cu caracter temporar a devenit regulă”, a precizat Petre Gigi. „Nu asta e problema (de schimbare a prefecţilor din funcţie – n.a.), problema era de numire. În momentul în care ai măcar un an de zile să nu ţi se poată aplica mobilitatea ca şi înalt funcţionar public, în condiţiile în care ai calitatea de înalt funcţionar public. Lucrurile sunt relativ clare din acest punct de vedere, dar din păcate, asta am spus, excepţiile, legea a prevăzut această excepţie cu posibilitatea de numire, de exercitare a funcţiei cu caracter temporar, iar această excepţie a devenit regulă”, a completat preşedintele APSDR.

asociatie 3

De asemenea, Petre Gigi a afirmat că APSDR susţine în continuare ca numirea şi modificarea raporturilor de serviciu pentru secretarii unităţilor administrativ-teritoriale „să fie făcute de către prefect, aşa cum s-a întâmplat până în 2005, să nu mai fie direct în subordinea primarilor.”

Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE