Hermann Johann, director Dürkopp Adler: „Suntem într-un proces de schimbare de generații” Invatamant
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 1068 Vizualizări

Hermann Johann, director Dürkopp Adler: „Suntem într-un proces de schimbare de generații”

Facultatea de Inginerie din cadrul Universității „Petru Maior” din Târgu Mureș a demarat un o serie de întâlniri între reprezentanți ai companiilor din zona Târgu Mureșului cu studenții universității. Ieri, 16 martie, de la ora 12.45, am participat și eu la întâlnirea dintre studenți și Hermann Johann, directorul general al companiei Dürkopp Adler România, din Sângeorgiu de Mureș. Înainte, studenții s-au întâlnit, de la ora 12.00, în sala A204, cu directorul general al MRG Fatade, Victor Mora, iar după aceea cu reprezentantul companiei MicroFuzzy, Cosmina Lazăr, fostă studentă a UPM. Întâlnirile au loc în cadrul evenimentelor Companies Hours la Facultatea de Inginerie.

IMG_5231

Hermann Johann a fost invitatul decanului Facultății de Inginerie, conf. univ. dr. ing. Mircea Dulău, la o discuție care s-a purtat în biroul decanului înainte de întâlnirea directorului general al Dürkopp Adler cu studenții. Mircea Dulău i-a întrebat pe Hermann Johann și pe Barát Márta, șeful secției de managementul calității la Dürkopp Adler, care sunt lipsurile absolvenților Universității „Petru Maior”. Barát Márta i-a răspuns că absolvenților profilului de Inginerie sistemelor electroenergetice le-ar prinde bine niște noțiuni de bază de desen tehnic, iar Hermann Johann a adăugat că are nevoie de oameni pricepuți pe partea de mici automatizări.

Cum s-a trecut de la producția de mașini de cusut la cea de piese

Directorul general al Dürkopp Adler a început prin a le vorbi studenților despre activitatea fabricii, producerea de piese pentru mașini de cusut și, în paralel, sisteme de transport. „Nu-i bine să stai într-un picior, e mai bine să stai pe două și am deschis un al doilea domeniu de activitate”, a spus Hermann Johann.

„Până acum câțiva ani, noi am produs și mașini de cusut, dar am renunțat. (…) Să vă spun și motivul. La început am avut probleme, am avut reclamații. Am încercat să rezolvăm reclamațiile, dar nu asta e soluția, eliminați-le. Am început să aud lumea la montaj – se spălau pe mâini, măi, în Siria ați fost voi, în Tunisia o să mergem noi, fac eu echipă. Adică nici nu plecaseră bine mașinile din fabrică și ei deja făceau echipă cine pleacă în străinătate la reparat. Concluzia a fost clară: din mentalitate, în primul rând, nu poți să construiești ceva pe mentalitatea asta. Al doilea factor care m-a determinat să iau decizia aceasta a fost așa numita calitate”, a explicat Hermann Johann, după care le-a cerut studenților să-i spună o definiție a calității. „Calitatea în metodologie modernă este, spus în două cuvinte, pretenții la preț. Ce vreau, pentru ce bani”, a precizat directorul Dürkopp Adler.

După ce a detaliat motivele tehnice care au dus la luarea deciziei de a trece de la producția de mașini de cusut la producți de piese, directorul Dürkopp Adler a vorbit și despre motivul economic, legat de criza economică. „Se apropia o criză de supraproducție, primele semne de supraproducție sunt ofertele. Toată lumea vinde la ofertă. De ce? Pentru că au multe produse pe stoc”, a explicat Hermann Johann. Pentru producția de mașini de cusut investițiile inițiale erau considerabil mai mari și produsul mai greu de vândut în condiții de criză economică, fiind o investiție considerabilă pentru potențialii clienți. „Și am zis, lasă să facă ei mașini, că facem noi piesele. În momentul în care merge bine, toată lumea cumpără mașini, mașinile se fac cu piese. În momentul în care nu mai merge, nu mai cumperi mașini și zici, lasă mă că o repar pe asta, dar cu ce o repari? Tot cu piese”, a mai spus directorul Dürkopp Adler.

Reducerea compromisurilor din procesul de producție

Mai departe, Hermann Johann a continuat să le vorbească studenților despre importanța reducerii compromisurilor din procesul de producție și de conformitatea produselor. Precizând că dacă există compromisuri în producție acestea vor duce inevitabil la o piesă nonconformă.

„Cum am rezolvat problema neconformității pieselor? În primul rând am separat vânzarea de producție. Toate piesele noastre, 100% sunt export Germania. Cuvântul acesta: export Germania, a făcut click la oameni în cap și chestia asta cu las că mai merge și așa – la nemți nu merge. Și acum toate piesele noastre sunt conforme”, a povestit Hermann Johann. Apoi, le-a oferit studenților mai multe detalii legate de producția pieselor, de procesele tehnologice și despre ierarhizarea posturilor în fabrică.

IMG_5240

Cele trei lucruri importante pentru un job

„Vă invităm să veniți să vizitați fabrica, suntem într-un proces de schimbare de generații. Avem foarte mulți tineri pe care i-am angajat în ultimii ani. Chiar astăzi am semnat patru contracte de 20 de ore pentru studenți. La noi, orice idee nouă, orice tânăr care vrea să facă ceva este bine venit. Pe de altă parte, în perioada de vară, avem undeva între 20 și 30 de joburi pe care le oferim atât pentru perioada de acomodare, cât și pentru selecția ulterioară”, le-a transmis directorul general studenților.

„În opinia noastră sunt trei lucruri care te leagă de job. În primul rând sunt banii. În al doilea rând este atmosfera de lucru – trebuie să-ți facă plăcere ceea ce faci. Atmosfera încercăm să fie cât mai plăcută. Al treilea lucru, pe care mulți îl neglijează este perspectiva. Ce perspective am eu aici? Ce pot să învăț aici? Ce pot să devin aici? Care este siguranța mea de mâine? Îmi trebuie acestă siguranță ca să pot să-mi întemeiez o familie, ca să pot să-mi cumpăr o casă, o mașină, să pot să-mi iau un credit”, a spus Hermann Johann, menționând că aspectul perspectivei este diferit de la om la om.

Discuția a durat aproximativ 40 de minute, timp în care discursul directorului general Dürkopp Adler a fost întrerupt de multe ori de întrebări sau comentarii venite din partea studenților.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE