Home / Altele / Proiecte pentru investiții în 10 școli din Târgu Mureș prin PNDL

Proiecte pentru investiții în 10 școli din Târgu Mureș prin PNDL

Distribuie

Convocată inițial pentru data de 15 martie, ședința extraordinară a Consilliului Local municipal Târgu Mureș a avut loc joi, 16 martie, de la ora 14.00. Toate cele 28 de proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi a ședinței au fost adoptate. Înainte de a se trece la vot s-au înscris la cuvânt toți consilierii UDMR, majoritatea semnalând inadecvarea programării ședinței pentru data de 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, aspect reiterat și de Mark Hermann, consilier POL. De asemenea, s-au făcut apeluri pentru soluționarea situației Liceului Teologic Romano-Catolic. În plus, o parte dintre consilieri au adus în atenția executivului și a colegilor din consiliu petiții sau solicitări primite de la oameni din oraș.

Primarul Dorin Florea a răspuns afirmând că „a fost o greșeală regretabilă” și că ședința a fost programată în 15 martie din neglijența unor funcționari din cadrul Primăriei. Apoi, a explicat necesitatea ședinței extraordinare. „Singura problem care s-a pus a fost rapiditatea cu care trebuie adoptate o serie de măsuri, ca să nu devină defazate. Asta a fost intenția Guvernului și s-a dat curs rapid”, a spus Dorin Florea, adăugând că le dorește La mulți ani! consilierilor maghiari. Președintele ședinței, Benedek Teodora, consilier PNL, le-a transmis și ea La mulți ani! cetățenilor de etnie maghiară ai orașului.

Foto 1

Reabilitare, mansardare și dotare

Consiliul Local Târgu Mureș a adoptat proiectele de hotărâre privind aprobara finanțării din bugetul local pentru categoriile de cheltuieli care nu se finanțează de la bugetul de stat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) pentru zece unități de învățământ preuniversitar din Târgu Mureș. Astfel, se intenționează: reabilitarea Școlii Gimnaziale Nr. 7 (aprox. 3.000.000 de lei); mansardarea și reabilitarea fațadei clădirii Școlii Gimnaziale „Dr. Bernády György” (aprox. 4.455.000 de lei), dotarea cu echipamente și mobilier specific didactic și de laborator pentru: Liceul Tehnologic „Avram Iancu” (aprox. 1.455.000 de lei), Liceul Tehnologic „Electromureș” (aprox. 265.000 de lei), Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai” (aprox. 385.000 de lei), Liceul Tehnologic „Aurel Perșu” (aprox. 170.000 de lei), Liceul Tehnologic „Ion Vlasiu” (aprox. 350.000 de lei), Colegiul Agricol „Traian Săvulescu” (aprox. 110.000 de lei), Liceul Tehnologic „Traian Vuia” (aprox. 430.000 de lei), și pentru Liceul Vocațional de Artă (aprox. 600.000 de lei).

Proiectele vor fi înscrise în etapa a II-a a Programului Național de Dezvoltare Locală în vederea opținerii unei de finanțări nerambursabile, pentru care s-au aprobat Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene credite de angajament pentru perioada 2017-2020 în valoare de 30 de miliarde de lei. În total, investițiile în școli s-ar ridica la aproximativ 2,5 milioane de euro.

Se mai intenționează modernizarea unor străzi și reparația capitală a podului peste Mureș

De asemenea, au fost adoptate și proiectele de hotărâre referitoare la: „Modernizare Bulevardul 1 Decembrie 1918, între intrarea în Municipiul Târgu Mureș – str. Lalelelor, respectiv str. Ștefan cel Mare – Piața Trandafirilor” (valoare totală: 15.051.789 de lei, cheltuieli neligibile: 558.964 de lei), „Reparație capital pod peste râul Mureș cu pasaj superior peste linia CF Deda – Târgu Mureș – Str. Călărașilor” (valoare totală: 22.904.202 lei, cheltuieli neeligibile: 3.464.840 de lei), „Modernizare strada Gheorghe Doja între strada Recoltei – Piața Trandafirilor” (valoare totală: 20.598.138 de lei, cheltuieli neeligibile: 722.873 de lei), „Modernizare strada Revoluției – Republicii – Bulevardul 22 decembrie 1989” (valoare totală: 15.945.565 de lei, cheltuieli neeligibile: 593.184 de lei).

Și aceste proiecte vor fi înscrise în etapa a II-a a PNDL, în cazul în care vor obține finanțare, cheltuielile neeligibile urmând a fi acoperite din bugetul local. În total, aceste investiții s-ar ridica la aproximativ 16,5 milioane de euro.

A fost înființată Autoritatea Urbană

Ultimul punct de pe ordinea de zi a fost dedicat înființării „Autorității Urbane”, la nvelul municipiului Târgu Mureș. Potrivit expunerii de motive, conform regulamentului (UE) nr. 1301/2013, „este obligatorie implicarea organismelor responsabile pentru implementarea Strategiilor Integrate, denumite în continuare „Autorități Urbane”, în procesul de gestionare a fondurilor allocate dezvoltării urbane durabile”. „Astfel, Autoritatea Urbană este un termen generic, nu este necesară modificarea Organigramei, personalul care va fi nominalizat prin Dispoziție a primarului își va exercita atribuțiile atât pentru funcțiile deținute cât și pentru noile atribuții”, se mai precizează în expunerea de motive a Proiectului de hotărâre.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Electrica Furnizare menține programul de lucru extins în punctele de prezență ale companiei

Distribuie Din grijă pentru clienții săi, Electrica Furnizare menține programul de lucru extins în punctele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.