Home / Invatamant / Fără ură, cu toleranţă – un concurs școlar pentru combaterea fenomenului de bullying

Fără ură, cu toleranţă – un concurs școlar pentru combaterea fenomenului de bullying

Distribuie

 

Elevii Școlii Gimnaziale ”Tudor Vladimirescu” din Tîrgu Mureș intră în concursul ”Fără ură, cu toleranță”. Aceștia vor posta, pe parcursul întregii săptămâni, mesaje prin care susțin Drepturile fundamentale ale copilului cuprinse în Convenţie, dreptul la viaţă, la un nume şi o naţionalitate, la educaţie, libertatea exprimării, îngrijire medicală, dreptul de a fi protejat împotriva oricărei formă de violenţă, abuz sau neglijenţă și dreptul la joacă şi timp liber.

În şcolile din România, în mod repetat, 1 din 4 copii este umilit, iar 3 din 10 copii sunt ameninţaţi cu bătaia sau lovirea de către colegi, potrivit unui studiu naţional despre fenomenul de bullying, realizat de organizaţia Salvaţi Copiii în 2016. Mai mult decât atât, 73% din copii declară au fost martorii unei situaţii de bullying în mediul şcolar, iar 69% în mediul online.

”Pentru a conştientiza efectele pe care situaţiile de bullying le au asupra tuturor celor implicaţi, echipa Ora de Net invită toţi elevii şi profesorii din România să se alăture concursului “Fără ură, cu toleranţă”. Având în vedere impactul emoțional, social și cognitiv pe care bullying-ul în poate avea asupra dezvoltării psihologice a copiilor, considerăm acest demers unul de mare importanță.  Scopul acestei acţiuni este acela de a creşte nivelul de informare şi conştientizare cu privire la efectele bullyingului asupra tuturor celor implicaţi, indiferent care este rolul lor în situaţia de agresiune” ne explică prof. Gabriela Șandru, director adjunct Școala Gimnazială Tudor Vladimirescu.

Internetul face parte din viaţa copiilor încă de la vârste fragede şi modul în care ei se raportează la mediul online depinde de sfaturile primite de la adulţii din jurul lor.

”Dezvoltarea Internetului şi a noilor tehnologii au schimbat iremediabil viaţa de zi cu zi a oamenilor, cel mai bun lucru pe care îl putem face în momentele în care tehnologia se dezvoltă este de a ne adapta, de a încerca să o înţelegem şi să o folosim inteligent pentru a putea profita la maxim de această extraordinară resursă. Trebuie să avem grijă de imaginea pe care ne-o creăm în mediul online şi să fim conştienţi de efectele pe care reputaţia din spaţiul virtual o poate avea asupra noastră pe termen lung” mai adaugă prof. Gabriela Șandru.

În acelaşi timp, Strategia Europeană privind drepturile copilului 2012- 2015, adoptată la 15 februarie 2012, menționează faptul că statele comunitare trebuie să promoveze toleranță zero față de orice formă de violență asupra copilului, prin creșterea gradului de conștientizare a populației, inclusiv privind violenţa online. Obiectivul strategic 4 din acest document, ,,Promovarea dreptului de participare a copilului”, menționează ca obiectiv specific ,,Protecția și responsabilizarea copiilor în mediul mass media, inclusiv internet”. ”De aceeea, considerăm că acest demers se aliniază direcţiilor europene şi oferă un sprijin în plus dezideratului stabilit prin această Strategie” concluzionează directorul adjunct al Școlii Tudor Vladimirescu.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Editura Edu din Târgu Mureș, sau o poveste despre inovație în educație

Distribuie Privind rezultatele ultimei licitații de manuale școlare pentru clasele I și a II-a, organizată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.